"Erdemir ile ilgili sağlanacak faaliyetler ve girilecek diyaloglar ticareti arttıracaktır. Sanayi sitelerinde siftah yapmadan dükkan kapatan işyerleri var. Sorunlarımız ortada.  Yatırımcının buraya gelmesi için bir fark olmalı, siz onu cazip hale getirirseniz yatırımcı buraya gelir"


"2008'de kriz olunca Ereğli'deki tersanelerde 7 bin sigortalı çalışan vardı, 2 bin kişi de taşeronda da çalışıyordu toplam 9 bin. Tersanelerden 9 bini 4 ile çarparsak, 36 bin kişi ekmek yiyordu. Tersaneler emek yoğun iş koludur."


"Türkiye'nin elinde 450 tane bin ile 3 bin tonluk arasındaki gemiler var. Bu gemiler hurdaya çıkmak üzere. Buradan biz Ereğli olarak pay alacağız. Hazır gemini getiriyorsun hurda teşviği alıyorsun. Teşvik alınca da gemi yapmak zorundasın. O zaman bu tersanelere de pay düşer. Bizde bakım onarım yapılamadığı için sektör tamamen çöktü. Tuzla, Yalova bugün bakım onarım yapabiliyor. Sebep de açık deniz olduğu için havuzları yok"

 

 

 

Deniz Ticaret Odası (DTO) Batı Karadeniz Bölge Başkanı İrfan Erdem, Kdz.Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Arslan Keleş'i ziyaret etti, gündeme ilişkin çarpıcı ve önemli açıklamalarda bulundu.

 

EREĞLİ'DE SIKINTI FAZLA

İlçede yaşanan ekonomik sıkıntılara dikkati çeken Erdem, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:  "Ereğli'de sıkıntı fazla. Araya da bir seçim girdi, bu da herşeyi daha kötü yaptı. Dolar çıktı 4,60'a nereye gideceği belli değil. Bu benim şahsi görüşüm Kasım ayında bir seçim daha olacaktır. Anketler ve istatistikler bunu gösteriyor. Bir kaos var Türkiye'de. Önümüzdeki 24 Haziran seçimleri zor geçecek gibi gözüküyor, Kasım ayındaki seçim ede hazır olmak lazım"

 

"SORUNLARIMIZ BELLİ, TERSANELERİMİZ KAPALI"

Sorunlarımız belli, tersanelerimiz kapalı. 2023'e kadar açılması mümkün değil, kimse hayal etmesin. Çünkü dünyada bir daralma var. Çin ve Hindistan'da mevcut gemiler fazla geliyor, mevcut gemiler fazla gelince de kimse gemi yaptırmıyor. Bugün Türkiye'de otobüs fiyatına gemi satılıyor.

 

"SİFTAH YAPAMADAN DÜKKAN KAPATAN İŞYERLERİ VAR"

Erdemir ile ilgili sağlanacak faaliyetler ve girilecek diyaloglar ticareti arttıracaktır. Sanayi sitelerinde siftah yapmadan dükkan kapatan işyerleri var. Seçilen arkadaşlarımız genç ve iyi niyetli arkadaşlarımız. Çok çalışacaklar ve Ereğli'yi bu sıkıntıdan geçirecekler. Çok çalışmazlarsa bunları çözemezlerse bir dahaki seçimde burada oturamazlar. Herkesin onlardan beklentisi var bu beklentiyi yerine getirmeleri lazım. Herkes bu güneş ve ışıktan istifade etmeye çalışıyor. Sorunlarımız ortada.  Yatırımcının buraya gelmesi için bir farkı olmalı, siz onu cazip hale getirirseniz gelir. Gelmesi için bir sebebi olmalı.

 

"EREĞLİ'DE İNŞAAT SEKTÖRÜ DURDU"

Ereğli'de inşaat durdu, neden planlama yok ki. Her sokak başında dükkanlar aynı işi yapıyor, vergi kaybı oluyor, istihdam kaybı yaşanıyor. Batı da bunun programı belli. Pizzacı dükkan sayısı belli, 40 bin kişiye bir dükkan veriyor, ikinciye müsaade etmiyor.

 

TERSANELER HAREKETLENECEK

2008'de kriz olunca Ereğli'de 7 bin sigortalı çalışan vardı. 2 Bin kişi de taşeronda çalışıyor toplam 9 bin kişi çalışıyordu. 9 Bini 4 ile çarparsak, 36 bin kişi ekmek yiyordu. Tersaneler emek yoğun iş koludur. Bankada çalışan kişi 2, Tapu'da çalışan kişi de 2 kişiye bakar ama tersanede çalışan 6 kişiye bakar. Fazla gemi olunca gelen gemi siparişleri iptal oldu. Bize de 10 sipariş vardı 2'sini yaptık gerisi iptal oldu. 2023 neden diyoruz, Türkiye'nin ve dünyanın elinde 35-40 yaşında gemiler var 2023 yılında bu gemiler mecburen hurdaya ayrılacak o zaman da bir boşluk meydana gelecek. Bu boşluğu doldurmak için de yeni gemi siparişi verecekler. Tersaneler bugün bir tek can veremezler, vagon, damper yapabilir.

 

"BU GEMİLER HURDAYA ÇIKACAK"

2023'de bize şöyle birşey olacak. Ulaştırma Bakanımız ile de görüştük Türkiye'nin elinde 450 tane bin ile 3 bin tonluk arasındaki gemiler var. Bu gemiler hurdaya çıkmak üzere. Buradan biz Ereğli olarak pay alacağız. Hazır gemini getiriyorsun hurda teşviği alıyorsun. Teşvik alınca da gemi yapmak zorundasın. O zaman bu tersanelere de pay düşer. Bizde bakım onarım yapılamadığı için sektör tamamen çöktü. Tuzla, Yalova bugün bakım onarım yapabiliyor. Sebep de açık deniz olduğu için havuzları yok"

 

"SORUNLARIMIZ AYNI"

Keleş'den birlik ve beraberlik vurgusu yaparak, "Aynı şehirde yaşıyoruz, sorunlarımız aynı. Amacımız bu şehri büyütmektir. İlk kez DTO, Ereğli TSO'yu ziyaret ediyor. Kırgınlık gibi birşey yok, biz de seçim akşamı herşey bitti, herkes bize oy verdi olarak bakıyoruz. Birlikte bu şehrin sorunlarını çözebilmek için gayret ediyoruz. Bizler beklenenlerin farkındayız, üzerimizdeki yükün ağırlığını biliyoruz. Bunun ile ilgili olarak da çalışmaya başladık. Şuan TSO'da gelen gidenden dolayı bir yoğunluk var. Göreve geldiklerimiz günden itibaren yapmak istediklerimiz hazırdı" dedi.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş