Dünyada ve ülkede etkisini halen göstermekte olan küresel krizin izlerini Kdz.Ereğli'nin fazlasıyla hissettiğini belirterek açıklamasına başlayan Kdz.Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası, krizden etkilenen sektörlerin başında denizcilik sektörünün geldiğini, Kdz.Ereğli'nin parlayan yıldızı onur kaynağı olan tersanelerin günden güne içinden çıkılması güç bir duruma ulaştığı belirtildi. Yaşanan bu sıkıntıların çözümü için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin hükümet ile yaptığı görüşmelerin ardından atılan adımlar ile ilgili bilgiler verdi.

RESMİ GAZETEDE YAYINLANDI
TSO yaptığı yazılı açıklamasında şu görüşlere yer verdi: Tersanelerin yeniden eski günlerine kavuşturabilmek için ilgili Odalarımız tarafından yapılan çalışmalar ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) hükümetimiz ile sağladığı temaslar sonucunda TOBB bünyesin de bulunan kredi garanti fonu hazine destekli kredi kefaleti Bakanlar Kurulunun 2010/406 sayılı kararı 13 Mayıs 2010 tarihli Resmi Gazetede yayınlanmıştır. Bu kararın amacı: Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin yada gemi inşa ve/veya Gemi işletmeciliği alanında faaliyet gösteren Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarına göre kurulmuş işletmeler ile T.C vatandaşı gerçek kişilerin finansman erişim imkanlarının geliştirilmesi sureti ile kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışmasını temin etmektir. Denizcilik sektörü işletme ve yatırım kredileri için ilk defa veya ilave olarak kullandırılacak kredileri; Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler ile Ulaştırma Bakanlığı tarafından faaliyette bulunduğu tespit edilen gemi inşa veya işletmeciliği faaliyetinde bulunan firmaları kapsamaktadır. Tersanelerde yapımı devam eden %15'i inşa edilmiş gemilerin tamamlanması amacıyla işletme kredisi olarak kullandırılacaktır.

KREDİ GARANTİ FONU
Denizcilik sektörü işletme kredilerinin vadesi:1 yıl anapara ödemesiz olmak üzere azami 3 yıl, denizcilik sektörü yatırım kredilerinin vadesi ise: 3 yıl anapara ödemesiz olmak üzere 8 yıldır kredi garanti fonu tarafından denizcilik sektörü işletme kredilerine sağlanacak kefalet tutarı firma başına, 7 milyon TL'dir, bir risk grubuna ait yaralanıcılar için ise 10 milyon TL'dir. Denizcilik Sektörü Yatırım Kredilerine  sağlanacak kefalet tutarı firma başına :20 milyon TL.dir.Bir risk grubuna ait yararlanıcılar için ise :30 milyon TL.dir.  İLÇEMİZ ekonomisi açısından hayati önem taşıyan bu karar ile umuyoruz ki gemi tersanelerimiz rahatlayacak tıpkı eski günlerde olduğu gibi ilçemizin yeniden övünç kaynağı olmasında önemli bir rol oynayacak, iş ve istihdam sağlanmasına  zemin hazırlayacaktır."