Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Yaşar Tetiker, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları ile başlatılan sıcak ilişkilerin, sürdürülmesi gerektiğini söyledi.

 

Tetiker, Oda’nın aylık faaliyetlerinin anlatıldı basın toplantısında yaptığı konuşmada, çeşitli değerlendirmelerde bulundu. Yapılan genel seçimler hakkında da düşüncülerini aktaran Tetiker, seçimin sonucundan ziyade kazanın Zonguldak olmasını temenni eder şöyle konuştu:

 

“ÖNEMLİ OLAN KOLTUĞUN HAKKINI VEREBİLMEKTİR”

“Seçilen milletvekili arkadaşlarımızı tebrik ediyoruz. Önemli olan bir yere gelmek, milletvekili, bakan olmak değil, o koltuğun hakkını verebilmektir. Seçilen vekillerimizin bunu en iyi şekilde yapacaklarına inanıyoruz.
Haliyle Türkiye’ni sorunları birikmiştir. Bir değişiklik olmuştur ve bu değişikliğin içinden bir Hükümet çıkartmak, kolay olmayacak. Bu benim şahsi düşüncemdir. Zor bir dönem içinde zor bir çalışmanın olacağına inanıyorum. Eğer bir araya gelip, iyi niyetli bir şekilde davranıp Hükümet çıkartırlarsa bu Türkiye’nin yararına olacaktır. Bu daha önce denendi, Türkiye’nin koalisyonlara yönetildiği birçok Hükümet oldu. İnşallah bir istikrar gelir diyoruz. Vatan hepimizin. En fazla üzerinde durduğumuz mesela vatandır.”

 

“SORUNLAR BELLİ” 

Yeni şekillenen milletvekilleri ile eski Ereğli Devlet Hastanesi yerlerinin Bülent Ecevit Üniversitesi’ne devri konusunda ki gelişmeleri merakla beklediğini söyleyen Tetiker, biran önce, protokolün imzalanması gerektiğini ifade etti. Başkan Tetiker, Ereğli Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) istenilen sonuca ulaşıldığını öne sürerek, üretim vurgusu yaptı. Üretimin haricinde başka bir çözüm yolu olmadığını ortaya atan Tetiker, şu ifadeleri kullandı: “Zonguldak ve Ereğli’ye gelirsek bizim sıkıntılarımız belli. Sıkıntıları, düzenlediğimiz aylık toplantılarda size açıklamaya çalışıyoruz. Koyduğumuz hedefler olan Erdemir’le olan ilişkilerimiz, tersaneler sorunun çözülmesi, Organize Sanayi’deki rehabilitasyon ve öğrenci sayısının arttırılması konularından şaşmadık. Göreve geldiğimizde belirlediğimiz tespitler bunlardı, bunların üzerinde durduk. OSB’de öğrenci sayısının artırılmasında necice aldık yasılır. OSB’de tam netice aldık, bütün parsellerimiz verildi. Şuanda orada çalışan işçi sayımız bin 400 civarında. Sayının 2 bin 500’lere ulaşmasını hedefliyoruz. Türkiye’de, kim ne derse desin, her şeyden önce üretim düşünülmelidir. Üretimin haricinde çıkacak en ufak bir çözüm yolu yoktur. Üretimi yaparsanız büyüme olur. Türkiye’yi kurtaracak olan iş alemi, sanayi ve üretimdir.”

 

ERDEMİR KONUSU

Tetiker, Erdemir yöneticileri ile bir araya gelerek toplantılar yaptığını hatırlattı, ilişkilerin sürmesi gerektiğini bildirdi. Tetiker, şunları kaydetti: “Erdemir ile ilişkilerin ileriye gitmesi düşüncesindeyiz. Buna inanıyoruz. Bizi ziyarete geldiler, konuştuk, sohbet ettik. Sayın Sedat Orhan, bunun devam edeceğini söyledi. Daha önce dile getirdim, Sayın Coşkun Ulusoy’la da, Ali Pandır Bey’le de yeni mutabakatlarımız var. Bu mutabakatlar havada kalmasın, devam etsin. Arada kraldan çok kralcılar vardır. Bu çözümleri provoke etmek isteyenler vardır. Bütün bunların hiç birine itibar etmeden, sağlam bir irade koyarak karşılıklı bu sorunların çözümü çok basit. Bizim taleplerimiz neler, onların kabul edecekleri neler? Kaldı ki bütün her şey Ereğli’nin rahatlaması için.

“BALIK TUTMAYI BİLİYORUZ”

Ereğli’de 7 tane boru-profil fabrikası vardı, bu sayı 3’e düştü. Oradalar da 500’ye yakın işçi çalışıyor. Bunları da kaybetsek kime ne yararı var? Çelişkilerle dolu düşüncelerle karşı karşıyayız. Erdemir’e karşı olan bağımlılığı ortadan kaldıralım diyoruz veya Erdemir yetkilileri diyor ki ‘balık tutmayı öğretilim’ gibi şeyler diyor. Balık tutmayı bilen insanlarla hareket ediyoruz biz. Bu insanlar. Balık tutmayı bilmese bu yatırımları yapmaz.

 

“SPEKÜLASYONLAR YAŞANDI”

Bizim çalıştığımız bir Erdemir kurumu var. ‘Bize mal verin satılım’ diyoruz. Büyük spekülasyonlar yaşandı. Yukarı, en tepedeki paşaya verdikleri bilgilerde ‘Yaşar Tetiker, 100 dolar aşağıya mal ister’ dediler. Asla böyle bir şey olmamıştır. Kim söylemişim ben bunu? Coşkun Ulusoy Bey’le konuştuk, Ali Pandır Beyefendi ile oturduk konuştuk. Tam tersine; ‘3,5 dolar fazla paraya versen biz alırız’ dedik. Geldiler, sayın genel müdürle kardeş kardeş son derece samimi bir toplantı yaptık. Bunlar peş peşe devam etse, Sayın Ali Pandır’la karşılıklı konuşsak, kısa sürede Karadeniz Ereğli, tekrar eski kazanımlarına kavuşur. Bu kadar basit”

 

ERDEMİR, METALÜRJİ FAKÜLTESİ KURACAK

Gazetecilere; yapılan ‘Erdemir’ toplantısında, ilçeye, az sayıda öğrencinin metalürji alanında eğitim göreceği bölümün kurulacağı bilgisini aldığını da aktaran Tetiker, “kendileri, Bekar Lojmanları’nın olduğu yerdeki Eğitim Müdürlüğü’ne, Metalürji Fakültesi’nin kurulacağını söylediler. Ama burada tamamen kaliteli eğitim olacağını, öğrencinin aç ancak katma değerinin yüksek, kendilerine ve ülkeye birince derecede faydalı olabilecek öğrencilerin yetiştirilmesi öngörülüyor. İnşallah bunda da yol alınır” diye konuştu. TSO Toplantı Salonu’ndaki bilgilendirme toplantısına, TSO Başkan yardımcıları ve bazı yönetim kurulu üyeleri katıldı.

 

(Haber Merkezi)