Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Sermaye Piyasasında işlem gören bazı hisse senetleriyle ilgili olarak "gazetecilerin de portföy sahibi olduğu" konusundaki görüşlerin tartışılması nedeniyle bir açıklama yaptı.
Açıklamada şöyle denildi:
"Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'nde, söz konusu  tartışmayla ilgili olarak  gazeteciler ve meslekleri gazetecilik olmadığı halde yazarlık yapanlarla ilgili üç bölüm bulunmaktadır.Bildirgenin "gazetecinin doğru davranış kuralları" ana bölümünün "Müessese Çıkarı" alt bölümü şöyledir:"Gazetecinin bir basın yayın organındaki işlevini  Hak ve Sorumluluk Bildirgesi"ndeki hakları, sorumlulukları ve görevleri belirler. Gazeteci bu mesleki çerçeve ile yayın organının çizgisi dışında, müessese çıkarı söz konusu  olsa dahi hiçbir faaliyete gönüllü olarak veya zorla katılmamalıdır"
Ana bölümün "Ekonomik, Mali Bilgi" bölümü de şöyledir.
"Yasalarla yasaklanmış olmasa dahi, gazeteci elde ettiği ekonomik-mali bilgileri geniş biçimde yayınlanmadan önce kendisinin yahut yakınlarının çıkarları için kullanmamalıdır.
Gazeteci, kendisinde ve yakınlarında bulunan hisse senedi ve benzeri mali araçlar konusunda, yayın organlarındaki sorumluları, bu menkul kıymet sahipliği hakkında doğru bilgilendirmediği sürece yayın yapmamalıdır."
Bildirge, gazeteci olmayanların da yayın organlarında yazarlık yapmaları halinde kimliklerinin açıklanmasını öngören "Gazeteci Olmayanlar" alt bölümünde de şu kuralı getirmektedir.
"Bir yayın organında, sürekli veya zaman  zaman, gazetecilik kapsamına giren alanlarda faaliyet gösterenlerin asıl sıfatları, asli işleri uygun şekilde  belirtilmeli, kamuoyu onların temel konumu hakkında bilgilendirilmelidir."Bildirgedeki bu özel kurallar da öteki kurallar gibi 13 Aralık 2005  günü yapılan olağanüstü genel kurulda TGC Tüzüğü'nün eki olarak  kabul edilmiştir. Bu kurala uymayan uygulamalar  üyeler içinde tüzüğe  aykırılık oluşturmakta ve yaptırıma bağlanmış bulunmaktadır.Yönetim Kurulumuz gelişmeleri izlerken durumu kamuoyunun bilgisine de sunmayı zorunlu görmektedir."