Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Şişli Belediyesi tarafından yürütülen Esentepe Gazeteciler Mahallesi Projesi kapsamında ünlü gazeteci ve yazarların evlerine plaket asılacak. Proje kapsamında hazırlanacak kitap ise basın tarihine önemli bir kaynak olacak

TGCBİZİMGAZETE-Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve  Şişli Belediyesi tarafından yürütülen Esentepe Gazeteciler Mahallesi Projesi kapsamında ünlü gazeteci ve yazarların yaşadığı evler belirlenerek bu yapılara birer plaket konulacak. Proje kapsamında Gazeteciler Mahallesi'nde yaşayan gazetecilerin yaşamlarını konu alan bir de kitap hazırlanacak.

Esentepe Gazeteciler Mahallesi Projesi'yle ilgili gazeteci yazar Hıfzı Topuz'u ziyaret eden TGC Başkanı Orhan Erinç, Başkan Vekili Turgay Olcayto, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sekreter Yardımcısı Zafer Atay, Yönetim Kurulu Üyesi Celal Toprak, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ile danışmanları hazırlanacak levha örneklerini ve projenin detaylarını görüştü.

TARİHİ ÖRNEK BİR MAHALLE

Gazeteci yazar Hıfzı Topuz projeyle ilgili şöyle konuştu:

Bu projeyle ilgili burada bulunan herkese teşekkür ediyorum. Ne mutlu bana. Ben böyle bir şey tasavvur etmiyordum. Bu fikri ortaya attığım zaman ilk kez TGC Başkan Vekili Turgay Olcayto ile görüştüm. Bu mahalleyle ilgili bir levha ve kitap çalışması yapılsa buradaki tarihi yaşatırız dedim. Daha sonra TGC Başkanı Orhan Erinç'le görüşmüşler. Orhan Erinç konuyu benimsemiş. Bu mahalleye biz 1958 yılında taşındık. Buraya taşındığımızda 230 gazeteciydik. Şimdi 3 kişi kaldık: Ben, Hasan Yılmaer ve Necati Zincirkıran. İlk başlarda mahalleyi yapanlar arasında, Refik Halit, Cevat Fehmi, Fikret Adil, Burhan Arpad, Recep Bilginer, Ali İhsan Göğüş, Kadri Kayabal, Nimet Üyken, İhsan Ada, Cemil Cahit, Ömer Sami Coşar, Emin Karaca, Rahmi Karaca, Sadun Tanju, Samih Tiryakioğlu, Halit Kıvanç, Yaşar Nabi vardı. 230 isim saymakla bitmez. Burası o yıllarda bomboştu. O zaman taşıt da yoktu. Daha sonra belediye buraya Basın Taksi Durağı diye bir durak yaptırdı. Oradan gidip geliyorduk. O zaman bakkal falan da yoktu. Bu proje kapsamında bir de kitap çıkarmayı düşündük Kitapta bu mahallede yaşayanların anıları yer alabilir. Herhalde burası tarihi örnek bir mahalle olabilir. Dünyanın önemli şehirlerinden birine gittiğiniz zaman tarih tabelalarda okunur. Londra'da Paris'te bir yazarın ya da gazetecinin oturduğu masayı ya da yaşadığı evi konulan levhalarda görebilirsiniz. Biz de bu yok. Bu mahallede 1958'den beri oturduğum için bu tarihe önem verilsin istiyorum.

BURADAKİ DEĞERLER BİLİNSİN

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül projenin hayata geçirilecek olmasından memnuniyet duyduğunu ifade ederek, Sizler önemli birer değersiniz. Biz de arzu ettik ki, bu değerler, burada kim oturuyor bilinsin. Arkadaşlarımız bir örnek tabela  hazırladılar. Başka örneklerde hazırlayacağız. Kitap çalışmasıyla ilgili de Remzi Kitabevi'yle ortak çalışmamızı yürüteceğiz. Biz elimizden gelen bütün desteği sunacağız dedi. Sarıgül, daha sonra belediye yetkilileri tarafından hazırlanan örneği sundu.

GAZETECİLİK TARİHİ AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR BÖLGE

TGC Başkanı Orhan Erinç, Esentepe Gazeteciler Mahallesi'nin İstanbul'un gazetecilik tarihi açısından önemli bir bölge olduğunu vurguladı. Başkan Erinç, sözlerini şöyle sürdürdü:

Esentepe Gazeteciler Mahallesi yerleşim yeri olarak 1800'lerin son çeyreği ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında gazetecilerin yaptırdığı bir mahalle ve gazetecilerin kurduğu ilk kooperatif. Burada çok ünlü gazeteciler yaşadı. Hıfzı Topuz burada yaşayan gazetecilerin evlerine plaket konulmasını istemişti. TGC olarak bu konuyu Şişli Belediyesi'yle görüştük ve bir proje çalışması başlattık. Burada yaşayan gazetecilerin anılarından ve mesleki başarılarından oluşan bir de kitap hazırlanacak. O kitap da tabii basın tarihi açısından çok önemli bir kaynak olacak. Burada oturan ustalarımızdan hayatta olanlar var. Onların verecekleri bilgiler ve TGC albümleri gibi kaynaklardan alınan bilgilerle bu kitap çalışması yapılacak. En yoğun plaket çalışması bu bölgede olacak.

Bu mahallenin bir de 24 Temmuz Meydanı var. Küçük de olsa bu meydan düzenlenecek.