Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Sedat Simavi Ödülleri sahiplerini buldu. Ödül törenin gündem maddesi ise düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik baskılar oldu. Türkiye'de tutuklu gazetecilerin durumuna dikkat çeken TGC Başkanı Orhan Erinç, Eskiden propagandayla yargılanıyorduk, şimdi örgüt üyesi olmakla. Gazetecilerin terörist ilan edilmediği bir ülkede yaşamak istiyoruz dedi.

Haber Merkezi: Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC) Kurucu Başkanı Sedat Simavi adına 35 yıldan bu yana, gazetecilik, radyo, televizyon, edebiyat, sosyal bilimler, fen bilimleri, sağlık bilimleri, görsel sanatlar ve spor alanlarında, sanatçı, gazeteci ve bilim insanlarına verilen Sedat Simavi Ödülleri sahiplerini buldu.

The Marmara Oteli'nde, Eczacıbaşı Holding desteğiyle düzenlenen törenin açılış konuşmasını TGC Başkanı Orhan Erinç yaptı. Erinç, Sedat Simavi'nin Türkiye'de gazeteciliğin yenilenmesi konusundaki ilk girişimleri başlatan kişi olduğunu söyledi.

DEPREM VE GÖZALTI DALGALARI

Erinç, geçen yılki ödül töreninden bu yana Türkiye'de hem deprem, hem gözaltı dalgalarıyla ve her iki olayın da kanıksatılmasına çalışılan bir süreçten geçildiğini söyleyerek, Van'daki ikinci depremde çok sayıda yurttaşımızla birlikte iki meslektaşımız da görev şehidi oldu. Van'daki meslektaşlarımız büyük bir özveriyle görevlerini sürdürürken, Van'daki sorunları kamuoyuna aktarmakla kalmıyor, sorunların çözümü için de şahsi çaba gösteriyorlar dedi.

İNSANLIK ONURUYLA BAĞDAŞMIYOR

Türkiye'nin en önemli sorunlarından birinin ifade özgürlüğü olmaya devam ettiğini belirten Erinç, Eskiden meslektaşlarımız terör örgütü propagandası yapmakla yargılanırlardı. Şimdi terör örgütü üyeliğinden yargılanmaya başladılar. Tutuklama istisna olmasına karşın Türkiye'de genel geçer kural olarak uygulanmaya başladı. Bununla da yetinilmedi, ceza infazına dönüşen bir uygulama hali aldı. Meslektaşlarımız, genelde mesleklerini yapmaktan doğan ilişkileri, arşivleri nedeniyle 'terörist' statüsüne sokularak suçlanmaya başlandı. Özellikle gözaltına alınmalardaki uygulamalar, insanlık onuruyla bağdaşmaz bir tutum aldı diye konuştu

SİYASET HUKUKUN ÖNÜNE GEÇİYOR

Çok sayıda gazetecinin tutuklu olarak yargılandığını hatırlatan Erinç, Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu'ndaki ifade özgürlüğünü sınırlayan maddeler nedeniyle gazeteciler hakkında açılmış yaklaşık 10 bin dolayında soruşturma olduğunu söyledi. Erinç, İfade özgürlüğünde gelişmiş veya demokratik olduğunu bildiğimiz ülkeler arasında son sıralarda yer alıyor olmamız da bu konuda zaten fazla bir şey söylemeye gerek bırakmıyor dedi.

FRANSA'DA YAPILAN DA AYNI

Fransa'daki son gelişmelere de işaret eden Erinç, siyasi çıkarların ifade özgürlüğünün önüne geçtiğini söyledi. Erinç, Yasaklamak ya da serbest bırakmak siyasal tercihe bağlı olduğu sürece demokrasinin sadece adının var olduğu bir rejimden söz edilebilir diye konuştu. Erinç, sözlerini Önümüzdeki yılki ödül töreninde Türkiye'nin gerçekten demokratik bir ülke olduğunu, gazetecilerin terörist ilan edilmediğini, gazeteciliğin en önemli kriterlerinden biri olan arşiv zenginliği ve rehberdeki haber kaynağı fazlalığının suç delili olarak ortaya atılmadığı bir Türkiye'de yaşamakta olduğumuzu anlatmayı umut ediyorum diyerek tamamladı. TGC Başkanı Orhan Erinç'in konuşmasının ardından, ödüller sahiplerine verildi.

YILDIRIM: OYUNU BOZDUM

Sedat Simavi Gazetecilik Başarı Ödülü'ne Habertürk Gazetesi Ankara Bürosu Muhabiri Enis Yıldırım Seçimlere Doğru Koşar Adım İhale başlıklı haberiyle layık görüldü. Yıldırım'ın ödülü almasına önceki TGC Başkanı Nail Güreli başkanlığındaki seçici kurul karar verdi. Ödülünü Güreli'nin elinden alan Yıldırım, Beni ve haberimi bu ödüle layık gördükleri için değerli jüri üyelerine teşekkür ediyorum. Biz gazeteciler manevi değeri yüksek haberlere imza atmak isteriz. O haberlerden bir tanesi de benim için bu haberdi. Böyle bir habere imza atıp, böyle bir oyunu bozduğumuz için devlete 11 trilyon TL geri kazandırdık dedi. Seçici Kurul ayrıca Mediha Olgun'u Sabah Gazetesinde yayınlanan Kadının Şiddetle İmtihanı başlıklı yazısı nedeniyle övgüye değer gördü.

YEŞİLTAŞ: DOSTLUK İÇİN YAPTIM

Televizyon ödülü seçici kurulu TRT Haber kanalında yayınlanan ve Buenos Aires'te Anadolu örf adetleriyle yaşayan bir grup Ermeni'yi anlatan Dostluğu Hatırlamak adlı belgeseliyle Sevinç Yeşiltaş'ı övgüye değer buldu. Ödülünü alan Yeşiltaş, Buenos Aires'e gittiğimizde çok etkilendik. Çünkü orada şunu gördük ki bu topraklardan giden Ermeni kardeşlerimiz orada tamamen bir Anadolu kültürünü yaşatıyorlar. Özlem içindeler. Mezarlarında doğum yeri Kayseri, Sivas yazıyor. Belgeseli, tamamen siyasetten uzak, günlük basit insanların birbirlerine özlemlerini, dostluklarını anlatmak, adından da anlaşılacağı gibi dostluk için yaptım dedi.

EDEBİYAT ÖDÜLÜ MASUMLAR A

Doğan Hızlan başkanlığındaki Edebiyat Ödülü Seçici Kurulu yazar Burhan Sönmez'i ve Masumlar isimli romanını ödüle layık gördü. Ödülü'nü Hızlan'ın elinden alan Sönmez, Bu ödülün ağırlığı, benim açımdan daha önce bu ödülü almış olan büyük ustaların gölgesinden gelir. Yaşar Kemal, Turgut Uyar, Edip Cansever gibi büyük insanların aldığı bir ödülü taşımak benim için çok ağır bir şeydir. Onların gölgesi bir kayadan daha ağırdırdedi. Ödülün maddi kısmını bu geceyi soğukta geçiren Van'daki kardeşlerimize iletmek istiyorum. Benim için onur ve gururdur diyen Sönmez, Bu ödül aynı zamanda kitabı yazarken yanımda hissettiğim, artık hayatta olmayan bu güzel ülke, güzel insanlar için hayatlarını veren devrimci arkadaşlarım, devrimci abilerim ve ablalarım içindir dedi.

ÖDÜLLER VAN'A

Sönmez'in yanı sıra, gecede Spor Ödülü'ne layık görülen Dünya ve Avrupa Voleybol Şampiyonu Yıldız Kız Voleybol Milli Takımı da ödüllerinin maddi kısımlarını Van'daki depremzedelere göndereceklerini açıkladı.

Ödüle layık görülen diğer dallar ve isimler ise şöyle:

RADYO ÖDÜLÜ

Gaye Nadide Çağlayan- Defne Kayhan - İdil Akçıl TRT Radyo 3'te yayınlanan Arkadaşım Müzik (6 bölüm) adlı radyo programıyla. Seçici Kurul ayrıca, Aybeniz Ece Uçan'ı TRT Radyo 3'te yayınlanan Göç Şarkıları adlı radyo programı nedeniyle övgüye değer gördü.

TELEVİZYON ÖDÜLÜ

Mete Çubukçu – Mesut Sert NTV' de yayınlanan Mısır'da İsyan Ateşi adlı haber programıyla. Seçici Kurul ayrıca, Sevinç Yeşiltaş'ı TRT Haber kanalında yayınlanan Dostluğu Hatırlamak adlı belgesel programı nedeniyle övgüye değer gördü.

SOSYAL BİLİMLER ÖDÜLÜ

Prof. Dr. Bilsay KuruçMustafa Kemal Döneminde Ekonomi: Büyük Devletler ve Türkiye adlı eseriyle. Seçici Kurul ayrıca, M. Şinasi Acar'ı Osmanlı'da Günlük Yaşam Nesneleri adlı eseri nedeniyle övgüye değer gördü.

FEN BİLİMLERİ ÖDÜLÜ

Doç. Dr. Müfit Sezer, Devirsel P-Grupları İçin Açık Ayrıştıran Değişmezler adlı eseriyle.

SAĞLIK BİLİMLERİ ÖDÜLÜ

Prof. Dr. Ayşe Nurten Akarsu İleri Mikroftalmi ve Ciddi Yüz Yarıklarına Yol Açan ALX1 Bozukluğu: Otozomal-Resesif ALX ile İlişkili Frontonasal Displazi Spektrumu adlı çalışmasıyla.

 GÖRSEL SANATLAR ÖDÜLÜ

 İnci Eviner Galeri Nev ve Paris Modern Sanatlar Müzesi 'Kırık Manifestolar' Sergisi ile.

SPOR ÖDÜLÜ

Yıldız Kız Voleybol Milli Takımı Dünya ve Avrupa Voleybol Şampiyonu olması nedeniyle. Seçici Kurul ayrıca, Ediz Yıldırımer'i Avrupa Gençler Yüzme (800 metre) Şampiyonu olması nedeniyle övgüye değer görüldü.