Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin açıklamasında “Evrensel barışı savunup, ırkçılığa ve ayrımcılığa karşı çıkan, çağdaş bir hukuk devleti ve halkın haber alma özgürlüğü için hizmet eden gazeteciler ağır bir baskı altında çalışmak zorunda kalıyor, saldırıya uğruyor, öldürüyorlar. Gazeteci cinayetlerinin üstü örtülüyor, davalar zaman aşımına uğratılıyor. 2011 yılında bu utanç tablosunun değişmesini umuyor, Nedim Şener’i bu konudaki hizmetleri nedeniyle kutluyoruz” denildi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti öldürülmeden önce 2006 yılında Hrant Dink’e verilen uluslararası PEN İfade Özgürlüğü Ödülü’nün bu yıl Milliyet Gazetesi’nden Nedim Şener’e verilmesi nedeniyle bir basın açıklaması yaptı. Daha önce de Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 2009 Basın Özgürlüğü Ödülü’nü alan Nedim Şener’in Pen İfade Özgürlüğü Ödülü’nü alması nedeniyle kutlayan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin basın açıklaması söyle:

“Meslektaşımız Nedim Şener, gazeteci Hrant Dink cinayetinin aydınlanması konusunda Milliyet Gazetesi’nde yayımlanan haberleri ve yazdığı “Dink Cinayeti İstihbarat Yalanları” adlı kitabıyla, Türkiye’de ifade özgürlüğü hakkının temel hak ve özgürlüklerinin omurgası olduğunu yeniden hatırlatmıştır. Evrensel barışı savunup, ırkçılığa ve ayrımcılığa karşı çıkan, çağdaş bir hukuk devleti ve halkın haber alma özgürlüğü için hizmet eden gazeteciler ağır bir baskı altında çalışmak zorunda kalıyor, saldırıya uğruyor, öldürüyorlar. Gazeteci cinayetlerinin üstü örtülüyor, davalar zaman aşımına uğratılıyor. 50 gazeteci tutuklu, 2 bin gazeteci yargılanıyor, 4 bin gazeteci hakkında da soruşturma yürüyor. 2011 yılında bu utanç tablosunun değişmesini umuyoruz. Hrant Dink cinayeti konusunda yaptığı araştırmalar nedeniyle 32.5 yıla varan hapis istemiyle yargılanan Nedim Şener’in çalışmalarının çok önemli olduğunu düşünüyor ve Pen İfade Özgürlüğü Ödülü’nü kazanması nedeniyle kutluyoruz.”

PEN İfade Özgürlüğü Ödülü

Uluslararası PEN ile birlikte Oxfam Novib aynı ödülü Türkiye’den 2003’te Ragıp Zarakol, 2006’da da Hrant Dink’e vermişti. Her yıl değişik sayıda kişiye verilen PEN ödülüne bu yıl Milliyet’ten Nedim Şener ile birlikte Rus film yapımcı Andrei Nekrasov, Azerbaycanlı gazeteci Sakit Zahidow ve Siri Lanka’dan gazeteci J.S. Tissainayagam layık görüldü. Ödül kazananların isimleri dün Hollanda’nın Lahey kentinde başlayan ve 23 Ocak’a kadar sürecek Sınır Tanımayan Yazarlar festivalinde açıklandı.