* Türk Hava Kurumu (THK)  Cumhuriyetin kurulmasından kısa bir süre sonra 16 ªubat 1925 yılında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk' ün emriyle kurulan Türk Hava Kurumu (THK)  kuruluº yıldönümü coºkusunu paylaºıyor.
Konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan kurumun Kdz. Ereğli ªube Baºkanı Muhammet Likoğlu, THK'nın hizmetleriyle ilgili ºunları söyledi:
Cumhuriyetin en önemli kurumlarından biridir. Türk Hava Kurumu, uzun süren bir kurtuluº savaºından yeni çıkmıº, yorgun ve yoksul bir halkın, Türk halkının, inanılmaz büyüklükteki maddi ve manevi desteğiyle hayat buldu. Bu destekle 10 yıl içinde 351 uçak satın alarak Türk Silahlı Kuvvetlerine bağıºladı.
 
Türk Hava Kurumu bilindiği gibi sadece zekat, fitre, kurban ve kurban derisi toplayan bir kurum değildir. Sosyal ekonomik kültürel ve turizm etkinlikleri olan bir kurumdur. Türk Hava Kurumu halkımızdan topladığı bağıº ve yardım gelirlerinin yüzde 50'sinin yardımların toplandığı il ve ilçelerin sosyal yardımlaºma vakfına, yardıma muhtaç, yoksul ve ihtiyaç sahibi ailelere kendi il ve ilçelerdeki Vali ve Kaymakamların denetimindeki vakıf hesabına, yüzde 4'ü Türk Kızılay'ına, yüzde 3'ü çocuk esirgeme kurumuna, yüzde 3'ü diyanet vakfına, yüzde 40'ı ise Türk Hava Kurumu'na aktarılmaktadır. Böylece gönüllü olarak halkımızın vermiº olduğu fitre, zekat ve kurban derisi bağıºı aynı anda 5 ayrı kuruma paylaºılmaktadır.
 
Türk Hava Kurumu, havacılığın, planör, yamaç paraºütü, yelken kanat ve model uçak dallarında eğitim vererek gençlere yeni ufuklar açıyor, onlarla istihdam sağlıyor. Türk Hava Kurumu yurt sathında
gençlere havacılık kursları veriyor. Türk Hava Kurumu kuruluºunda bugüne 200 bin gencimize havacılık eğitimi verdi. THK'nin 1925'ten bu yana havacılığın çeºitli dallarında yetiºtirdiği Türk gençleri sadece sportif faaliyetlerde katılmakla kalmadı.Yurt savunmasında da etkin rol aldı.Bunun en canlı örneği 1974 Kıbrıs Barıº Harekatı'nda görüldü.Hava İndirme Birliği,o dönemde askerlik görevini paraºütçü olarak yapan THK'nin yetiºtirdiği gençler teºkil ediyordu.Harekat sırasında kurumun uçak ve pilotlarına önemli görevler verildi.
 
Türk Silahlı Kuvvetlerine paraºüt ve planör öncelikli eğitim desteği veriyor. Türk sivil/ticari havacılık sektörüne pilot yetiºtiriyor. Ülkemizde 6 noktadan havadan orman yangınlarını söndürme çalıºmalarında bulunuyor. Son bir yıl içerisinde Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin görevlendirmesi ile bir çok Ülkede komºumuz Yunanistan ve İsrail'de çıkan orman yangınlarında ilk müdahaleyi baºarı ile yapmıºtır. Bu alanda görev yapacak pilotlara uçuº eğitimi veriyor. Türkiye'de Türk Hava Kurumu'nun dıºında, ne kamu sektöründe ne de özel sektör envanterinde yangın söndürme uçağı yoktur.
 
ªubeleri kanalıyla sosyal yardımlaºma çalıºmaları yapıyor. Yurdun çeºitli bölgelerinde hava gösterileri yapıyor. Her yıl sportif havacılık dallarında ulusal ve uluslar arası yarıºmalar düzenliyor.Ülkemizin tanıtımında Uluslararası Havacılık Federasyonu (FAI) ile Genç Ressamlar Resim Yarıºmaları ve uluslar arası Hava Öğrenci Mübadele kapsamında yurt dıºına öğrenci gönderiyor.Türk Hava Kurumu ambulans uçak ve helikopterleri ile organ nakli ile de önemli sağlık hizmetleri vermektedir.
 
Ayrıca, THK Ülkemizde Uzay ve Havacılık Üniversitesini 2010 yılında kurarak 2011-2012 eğitim öğretim yılında öğrenci kabulü baºlayarak iki yıldır dünyanın birçok ülkesinden de öğrenciler üniversitemizi tercih ediyorlar olması üniversitemizin dünyada saygın yerini alması bizleri sevindirmiºtir. Birçok yerde eğitim fakülteleri kuruyor,2 yıl tır dünyanın 37.üniversitesi olarak hizmet vermeye baºlamıºtır.
 
THK kendi uçağımızı yapmak için tekrar uçak fabrikasını kurmuºtur.Cumhuriyetin 100. yılı 2023 de kendi uzay aracı ile uzaya astronot göndermeyi hedeflemiºtir.