Son dört yıldan bu yana yassı çelikte yaşanan olumsuzlukları seslendirdiklerini dile getiren Estaş “gerek gümrük bakanlığının, gerekse devletimizin sesimizi duyduğunu hissetmekteyiz. Her zaman belirttiğimiz gibi, bizler yurt içi üretimden aldığımız mamullerle çalışan ve bu mamullerle yurt içi rekabet ortamında yaşama savaşı veren işletmeler olarak D.İ.R’ni (Dahilde İşleme Rejimi) imtiyaz olarak kullananlarca ezildik ve ticaret dışına itildik. Her şeyden önce Kdz Ereğlideki ticari katliamın sebeplerinden birisi de rejimin mevcut uygulamasının oluşturduğu açıklar olduğunu gördük” vurgulamasını yaparak açıklamasına şöyle devam etti:

  

EKMEK KAVGASI

 

“Bizler her zaman ihracatçımıza dünya ile rekabet imkanını sağlayan bir D.İ.R’nin gerekli olduğunu kabul ettik. Sıkıntımız rejim imkanlarının iç piyasa argümanı olarak kullanılması ile rejimin imtiyaza dönüşmesine olan kaygı ve itirazlarımızı seslendirdik. Ancak yine basından okuduğumuz kadarı ile gümrük yetkililerinin yaptığı incelemede ortaya çıkan %70 gibi yüksek orandaki bir uyumsuzluğu da beklemiyorduk. Dileğimiz D.İ.R’nin rehabilite edilirken sanayi bakanlığımızın fire ve istihdam, maliye bakanlığımızın da vergi yönünden ilgili denetim adımlarını rejime monte etmesidir. Ayrıca yine iştigal konumuz olan yassı çelik sektörüyle ilgili olarak yapılan ithalat ve ihracatta eşleştirilme kontrolü yapılmasını da beklemekteyiz.  Bunların yapılması iç piyasada ihracatla rekabet halinde olan gerek istihdam, gerekse katma değer oluşturarak vergi üreten işletmelerimizi haksız rekabete karşı korurken, cari açığımızı da daha aşağılara çekme yönündeki yolculuklarını destekleyecektir.

 

Sonuç olarak bu güne kadar seslendirdiğimiz konularda sesimizi duyuran medyaya, sesimizi duyan ilgililere, konuya özel bir hassasiyetle yaklaşarak, geniş bir saha çalışması yapan Gümrükler Genel Müdürlüğü!ne ve bu konuda harekete geçerek yeni bir düzenleme için karar alan hükümetimize bizlerin ekmek kavgasındaki haklı şikayetlerimize kulak vererek çözüm üretmeleri gayretleri için teşekkürü bir borç biliriz.”