Zonguldak Amelebirliği Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi’nde kurulan sigara bırakma servisi başarı sağladı.
Amelebirliği Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Emin Palancı’nın kontrolünde ve Dr. Metin Çelikiz ile hemşire Songül Soylu’nun sorumluluğunda kurulan sigara bırakma servisi ilgi görüyor. Servisin hemşiresi Songül Soylu ise sigarayı bırakmak isteyen insanların sayısının fazla olduğunu vurguladı. Soylu, “Servisimize müracaat eden, sigara bırakmak isteyenlerin sayısı hayli fazladır. Ama şunu sevinerek söyleyeyim, müracaat edenlerin yüzde ellisi bugüne kadar sigarayı bırakmıştır” dedi.
Sigaranın insan vücudundaki zararların ne olduğunu anlatan hemşire Songül Soylu, “Sigara önce bütün hastalıkların oluşum sebebidir. Sigara Akciğer Kanseri, Gırtlak kanseri, Mide kanseri daha sayamadığımız bir sürü hastalığın sebebedir. Erkek ve kadının cinsel iktidarsızlık ve başarışsızlıklarda da sigaranın çok büyük etkisi vardır. Bu hayatta yaşamdan tat alamıyorum ben bu yaşamdan tat almak istiyorum diyorsanız bir an evvel hastanemiz sigara bırakma servisine müracaat etmeniz yeterli” diye konuştu.
Zonguldak Karadon TTK maden ocağında çalışan 29 yaşındaki işçi Niyazi Tutkun ise sigaraya küçük yaşta büyüklerine özenerek başladığını ifade etti. Günde 3 paket sigara içtiğini söyleyen Tutkun, “Sigaraya özentiyle başladım. Fakat bırakmayı çok istedim ama bir türlü bırakamadım. Bu genç yaşımda sigara yüzünden nefes alıp vermekte zorlanıyorum. İleriki yaşlarda daha kötüsü olabileceğini düşünerek bu hastanenin sigara bırakma servisine müracaat ettim. İnşallah bu sayede sigarayı bırakırım” şeklinde konuştu.
Tutkun, sigaraya özenerek yeni başlayan ya da başlamış olan genç arkadaşlara seslenerek sigarayı bırakmaları gerektiğini söyledi.