Milli Eğitim Bakanlığı'nın düzenlediği Toplam Kalite Yönetimi (TKY) Ödülleri, sahiplerini buldu. Zonguldak Mesleki Eğitim Merkezi'nde düzenlenen ödül törenine; Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir, İl Milli Eğitim Müdürü Harun Girgin, Milli Eğitim Müdür Yardımcıları Satılmış Tunçkaya ve Hasan Eryiğit, Şube Müdürleri Celil Demirci ve Ali Yılmaz, okul müdürleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı. "Yılın Kaliteli Ekibi" ve "Yılın Kaliteli Okulu/Kurumu" olmak üzere iki kategoride gerçekleştirilen yarışmada, 2009 yılı boyunca kıyasıya mücadele eden kurum ve ekipler heyecanla sonuçların açıklanmasını beklediler. Sonuçların açıklanmasından önce konuşan TKY İl Koordinatörü İsmail Öztürk şunları söyledi: "Çağdaş gelişmelere duyarlı olan kurumların, iş yapma biçimlerini, çalışma ortamlarını, bütün süreçlerini, kurallarını sorgulayarak, bireyin memnuniyetine odaklı bir yönetim anlayışı getiren TKY Milli Eğitim Bakanlığımızda 1999 yılında hazırlanan uygulama yönergesiyle resmi olarak gündeme girdi. 2005 yılında hazırlanan ödül yönergesiyle ülkemizin tüm okul ve kurumları tatlı bir rekabet duygusuyla ödül sürecine 5 yıldır hazırlanıyor. 12-14 Kasım 2008 tarihlerinde her ilçede yapılan toplantılarda okul müdürü ve TKY temsilcilerinden oluşan 471 personelimiz, 20-23 Ekim 2009 tarihleri arasında toplam 607 personelimiz TKY ödül süreciyle ilgili bilgilendirildi. Her ilçede 4 kişi olmak üzere çalışmaları beraberce yürüteceğimiz 24 kişilik değerlendirici ekibimiz TKY formatörleri tarafından her yıl bilgilendirme yapılmak suretiyle eğitimlere alındı. Amacımız modern bir yönetim anlayışı olan TKY'yi tüm okul ve kurumlarımızda uygulayarak ödüle başvuru yapılmasını sağlamak ve alınacak başarıların okul/kurumlarda ilçede, ilde ve ülkemizde tüm paydaşlarımızla paylaşılmasını sağlamaktır. Bu çalışmaları yürütürken bizden desteklerini esirgemeyen müdürlerimize teşekkür ediyoruz." Konuşmanın ardından Zonguldak il genelinde yarışmaya katılan okulların çalışmalarının konu aldığı bir slayt gösterisi izlendi. Daha sonra dereceye giren okullar yine slâyt gösterisiyle çalışmalarını tanıttılar.

MÜCADELE ANKARA'DA DEVAM EDECEK
Yılın Kaliteli Ekibi kategorisinde birinci Zonguldak Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, ikinci Çaycuma Sandallar İlköğretim Okulu ve üçüncü Ereğli Dikmen İlköğretim Okulu oldu. Yılın Kaliteli Okulu/Kurumu kategorisinde ise, Ereğli Anadolu Lisesi birinci, Zonguldak Kız Teknik ve Kız Meslek Lisesi ikinci ve Devrek Yazıcık İlköğretim Okulu üçüncü oldu. Dereceye giren okullar, Türkiye'de dereceye giren illerin okullarıyla Ankara'da yapılacak yarışmada mücadele edecek.

EKO ENERJİLİ AYAKKABI DİKKAT ÇEKTİ
Yarışma sonucunda elde edilen çalışmalar dikkatleri çekti. Geçtiğimiz sene, ülke genelinden lise ve üniversite öğrencilerinin katıldığı Uluslararası ODTÜ Robot Günleri'nde zorlu rakiplerini geride bırakarak birinci olan Zonguldak Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Elektronik Bölümü öğrencilerinin robot çalışmaları ilgiyle izlendi. Yine aynı okul öğrencilerinin tasarladığı "Eko Enerjili Ayakkabı" ise tam not aldı. Ercan Çerçi isimli öğrenci ayakkabı hakkında Halkın Sesi'ne şu bilgileri verdi:
"Bu ayakkabı, yürürken 5 woltluk enerji üretiyor. Araştırmalarımıza göre Türkiye'de 30 milyon insan bu ayakkabıyı kullanırsa, ülkenin enerji ihtiyacının yüzde 1,5'i karşılanabilir. Bu ayakkabıyla örneğin cep telefonu ve telsiz gibi elektronik haberleşme cihazları rahatlıkla şarj edilebilir. 2,5 TL maliyeti olan elektronik düzeneği olan ve TÜBİTAK'tan destek gören tek Zonguldaklı proje eko enerjili ayakkabı. Şuan bu ayakkabı Avrupa'dan patent onayı bekliyor. Patenti aldığımız takdirde bu ayakkabının seri üretimi yapılacak ve bize göre ülkede enerji alanında ciddi bir devrim olacak"Protokol üyeleri, öğretmen ve öğrenciler öğrencilerin hazırladığı stantları gezdikten sonra program sona erdi.