TMMOB Zonguldak İl Koordinasyon Kurulu Bileşenleri, birlikte yaptıkları basın açıklamasıyla, Çaycuma ilçe merkezini karayoluna bağlayan köprü çökmesinin nedenlerini açıkladı.
Maden Mühendisleri Odası, Makina Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası,
İnşaat Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Harita Kadastro Mühendisleri Odası, Şehir Plancıları Odası, Kimya Mühendisleri Odası'ının oluşturduğu TMMOB Zonguldak İl Koordinasyon Kurulu Bileşenleri, çöken Çaycuma Köprüsü ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Çöken Çaycuma Köprüsü'nün yıkılmasının en önemli nedeninin köprü ayakları önüne yapılan taş tahkimatın yarılması ve bunun sonucunda yarığa hızla hücum eden suyun köprü ayakları altındaki malzemeyi boşaltması olduğu ifade edildi. Yapılan açıklama şöyle;
İHMAL VAR MI, YOK MU?
Köprünün yıkılmasına neden olan en önemli faktörün, köprü ayakları önüne yapılan taş tahkimatın yarılması ve bunun sonucunda yarığa hızla hücum eden suyun köprü ayakları altındaki malzemeyi boşaltması olduğu tespiti yapılmıştır. Yapının bütününe bakıldığında taş tahkimatın köprü ayaklarına yakın olması bu etkinin çok kısa bir sürede ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu nedenle 'köprü önündeki taş tahkimatın köprüye olan mesafesinin nasıl saptandığı' sorusu da önem kazanmaktadır.
Çaycuma Köprüsü ile ilgili verilerinde belirtildiği açıklamada, yıkılan köprünün betonarme taşıyıcı sisteminde gözle görülen bir hasarın saptanamadığı, bu konuda kesin bilgiye ulaşılması için betonarme bloktan alınan örneklerin üzerinde inceleme yapılmasının gerektiği ifade edildi. TMMOB Zonguldak İl Koordinasyon Kurulu Bileşenleri'nin yaptığı açıklama şöyle;
Ülkemizde ister doğa olayı olsun, ister başka, gün geçmiyor ki bir felaket yaşanmasın. İlgililerin ise doğal bir olay, doğal bir felaket diyerek kaderciliğe sığınmaları, sorumluluktan kurtulma çabaları. Kısacası kendilerine toz kondurmuyorlar. Gerçek acaba öyle mi? İhmal var mı, yok mu? Bilen varsa beri gelsin. Yansız bir şekilde gerçekleri dile getirip benzer olayların yaşanmasının önüne geçmek ise her yurttaşın görevi. Geçtiğimiz hafta Zonguldak İli Çaycuma İlçesi'nde 6 Nisan 2012 tarihinde ilçe merkezini karayoluna bağlayan köprü çökmüş ve suda kaybolan 15 yurttaşımızdan 6'sının cansız bedenlerine ulaşılmıştır. Geri kalan 9 yurttaşımızın arama çalışmaları devam etmektedir. Kayıp vatandaşlarımıza en kısa sürede ulaşılmasını dilerken hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına ve tüm halkımıza başsağlığı ve sabır diliyoruz. Olayla ilgili olarak TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Zonguldak İl Temsilciliği ve ilgili diğer Meslek Odaları tarafından olay yerinde inceleme yapılmıştır.
FEVKANİ KÖPRÜSÜ İLE İLGİLİ YAPILAN ÇALIŞMALAR HAYATİ ÖNEM ARZ EDİYOR
Fevkani Köprüsü ile ilgili de açıklama yapan TMMOB Zonguldak İl Koordinasyon Kurulu Bileşenleri, yapılan çalışmaların dikkate alınarak, uygulamaya geçilmesinin hayati önem arz ettiği dile getirildi. Açıklamada şöyle denildi;
Uzun süreden beri Zonguldak kamuoyunun gündeminde olan Fevkani Köprüsü için örgütlerimizin yaptığı çalışmalar dikkate alınarak, uygulamaya geçilmesi hayati önem arz etmektedir.
Gelecekte böylesi elim olayların yaşanmaması için doğaya saygılı, insanı ve insan hayatını merkezine alan mühendislik bilim ve teknolojisine önem veren girişimlerde bulunulması temel bir öncelik olarak kabul edilmelidir.