AK Parti Zonguldak Milletvekili ve TBMM İçişleri Komisyonu Üyesi Özcan Ulupınar, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen imza sahibi olduğu 478 sıra sayılı Kanun Teklifi’nin 73’üncü maddesine eklenen bir önerge ile 3194 Sayılı İmar Kanunu’nun 8’inci maddesine eklenen bir bentle TMMOB tarafından verilen vize harçlarının kaldırıldığını belirtti. Milletvekili Ulupınar, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmekte olan imza sahibi olduğum 478 sıra sayılı Kanun Teklifinin 73. maddesine verilen bir önerge ile 3194 Sayılı İmar Kanunu’nun 8’inci maddesine eklenen bir bentle ‘Harita, plan, etüt ve projeler; ilgili idare kanunlarında açıkça belirtilen yetkili kuruluşlar dışında meslek odaları dâhil başka bir kurum veya kuruluşun vize veya onayına tabi tutulamaz, tutulması istenemez. Vize veya onay yaptırılmaması ve benzeri nedenlerle müellifler ve bunlara ait kuruluşların büro tescilleri iptal edilemez veya yenilenmesi hiçbir şekilde geciktirilemez. Müelliflerden bu hükmü ortadan kaldıracak şekilde taahhütname talep edilemez’ düzenlemesi yapılmıştır. Bu düzenleme ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) “’harita, plan, etüt ve projelerine’ belli parasal bedel karşılığında verdiği vize yetkisi kaldırılmıştır. Yapı Denetimi Hakkında Kanun'da projelerin meslek odalarınca vizelenemeyeceğine veya onaylanmayacağına ilişkin açık hükümler almasına rağmen odalar, kendi yönetmeliklerindeki hükümlerden hareketle para karşılığı vize işlemi uygulamakta ve bu da şikâyetlere konu olmaktaydı.  Yapılan be yeni düzenleme de mimarlar ve mühendisler tarafından mesleki denetim adı altında meslek odalarınca faaliyetlerinin kısıtlandığına ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yapılan yüzlerce başvurunun incelenerek değerlendirilmesi sonucunda gerçekleştirilmiştir. Bu konuda yapılan yakınmalara çözüm getirmesi nedeniyle gerçekleştirilen bu düzenlemenin meslek mensuplarının lehine olduğu açıktır” dedi.

 

“65 YAŞ VE ENGELLİ AYLIKLARINDA SORUN ÇÖZÜLDÜ”

Milletvekili Ulupınar, TBMM’de görüşülen ve sahibi olduğu kanun teklifinin 73’üncü maddesine eklenen önerge ile 65 yaş aylıkları ile engelli aylıklarında hanedeki kişi başına düşen gelirin 119 liradan 267 liraya yükseltildiğini belirtti. Ulupınar, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

“TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmekte olan imza sahibi olduğum Kanun Teklifi’nin 73’üncü maddesine teklif edilen önerge ile ‘Sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birisinden her ne nam altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından yararlananlar ile uzun vadeli sigorta kolları açısından zorunlu olarak sigortalı olunması gereken bir işte çalışanlar veya nafaka bağlanmış veya nafaka bağlanması mümkün olanlar hariç olmak kaydıyla, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından muhtaç olduğuna karar verilen 65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşlarına, muhtaçlık hali devam ettiği müddetçe (1.620) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımından bulunacak tutarda aylık bağlananların, her ne nam altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı 16 yaşından büyükler için belirlenmiş olan asgari ücretin aylık net tutarının 1/3'ünden fazla olanlar ile aynı tutardan fazla gelir sağlaması mümkün olan kimseler muhtaç kabul edilemez ve kendilerine aylık bağlanamaz’ hükmü eklenmiştir. Böylece 65 yaş aylıkları ile engelli aylıklarında ve 65 yaşını doldurmamış olmasının yanı sıra başkasının bakımına muhtaç engellilerin aylıklarında aranan hanedeki kişi başına düşen gelir şartı 119 liradan 267 liraya yükseltilerek, bu konuda maaş kesilmesi gibi sorunlar yaşayan vatandaşların mağduriyeti ortadan kaldırılmıştır. Bu düzenleme ile hem aylık alanların sayısı, hem de sınırı artırılacaktır. 1,2 milyon engelli ve muhtaç aylığı alan kişi sayısının 1,5 milyona çıkması bekleniyor. Bu düzenleme ile 18 yaş altı engelli aylığı alan kişiler Genel Sağlık Sigortası kapsamına alındı. Bu kişilerin her türlü sağlık giderleri devletimiz tarafından karşılanacaktır. Teklife eklenen bir başka maddeyle de kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar, 65 yaşını doldurmuş, güçsüz muhtaç ve kimsesizlere yersiz ya da fazla ödenmiş aylıklar nedeniyle çıkarılan borç ve para cezaları silinecek. Söz konusu kişilerin haklarında herhangi bir idari, adli ya da icra takibi yapılamayacaktır. Teklife eklenen diğer bir değişiklik ise 18 yaş üstünde olan, başkasının yardımı olmaksızın hayatını sürdüremeyecek şekilde engelli olduklarını raporla kanıtlayan, geliri bulunmayan kişilere 4860 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımından bulunacak tutarda aylık bağlanacaktır. Hesaplamaya göre bu kişilere 359 TL aylık bağlanacak. 18 yaşını tamamlamış engellilerden, talep etmesine rağmen Türkiye İş Kurumu’nca işe yerleştirilemeyen içinde 3240 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımından bulunacak tutarda aylık bağlanacaktır. Bu rakamda 240 lira civarında olacaktır. Engelli olan yakınlarının bakımını üstlenenlerden, geliri, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık tutarın asgari ücretin üçte 1 inde daha az olanlara 3200 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımıyla bulunacak tutarda aylık bağlanacak. Bu rakamda 240 TL civarında olacaktır.”