Kozlu'da yaşanan grizu faciası ile ilgili yaptığı açıklamada, şehit madenciler için telef ifadesini kullanan TMMOB Maden Mühendisleri Odası Genel Merkezi'nden  gelen son açıklamada 'Farklı algılamalara neden olabilecek bir durum oluşmuştur' denildi.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Genel Merkezi, şehit madenciler için yayımladığı taziye mesajında 'İşveren-Devlet'in bir buçuk yüzyıl boyu biriktirdiği ihmallerin deryasında, çoğu fuzulî telef olan' sözlerini kullanmasına açıklık getirdi.
Gazetemiz yazarlarından Eyüp Bektaş'ın bu konuda kaleme aldığı Özüre davet başlıklı makalesiyle ilgili bir açıklama gönderen TMMOB Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun, açıklamanın farklı algılar yaratabileceğini kabul etti.
Mehmet Torun'un mesajı şöyle:
(Sayın Eyüp BEKTAŞ, Önder Gazetesi-EREĞLİ)

Sayın BEKTAŞ,
Öncelikle duyarlılığınız için çok teşekkür ederim. Odamız, 263 maden emekçisinin yaşamını yitirdiği Kozlu'da yaşanan iş kazasıyla ilgili bir taziye mesajı yayınlamıştır. Bu metinde sizin de belirttiğiniz gibi farklı algılamalara neden olabilecek bir durum oluşmuştur.
Odamızın söz konusu kazada ve tüm maden kazalarında yaşamını yitiren emekçilerle ilgili düşüncelerini ve davranışını tüm toplum bilmektedir. Bu açıklamada da kazada ölenlerin, gerekli önlemlerin alınmaması ve yılların getirdiği ihmallerin sonucu yaşamını kaybettikleri vurgulanmaya çalışılmıştır. Açıklamanın özünde, bu olayın engellenebileceği ve bu tür kazaların olmayabileceği üzerine yoğunlaşılmaya çalışılmış olmakla birlikte kelimelerin seçiminde daha titiz davranmak gerekliliğini de belirtmek isterim.

Sayın BEKTAŞ,
Benim de babam başta olmak üzere tüm ailem, Zonguldak havzasında maden işçisiydiler. Ben de yine Zonguldak'ta maden işçililiği yaparak okudum ve maden mühendisi oldum. Bu nedenle havzaya ve çalışanlara karşı yapılacak yanlışlığa önce ben karşı çıkarım
Bu düşüncelerle niyetimizin ve amacımızın yanlış algılanmasından ciddi anlamda üzüntü duyacağımızın bilinmesini isterim.
Bu konuda desteğinizi bekler, çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Saygılarımla

Mehmet TORUN

Oda Başkanı