TMMOB Maden Mühendis Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı ve Yönetim Kurulu Üyesi Hüsnü Maden ile Makine Mühendis Odası Başkanı Atıf Mete Gökçebey Belediye Başkanı Zeki Kılıçaslan'ı makamında ziyaret ettiler. TMMOB heyeti Kılıçaslan'a geçmiş olsun dileklerini ileterek yaşanan sel felaketini konusunda bilgi aldı.
Gökçebey Belediye Başkanı Zeki Kılıçaslan ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade etti. Ziyaret sırasında konuşan Kılıçarslan şu bilgileri verdi:
"1991 yılında yine Gökçebey sel felaketiyle karşı karşıya kaldı. O yıllarda DSİ (Devlet Su işleri) Agusto Deresi'nin ıslahı ile ilgili projelendirme çalışmaları yaptılar. Bu doğal bir yatağı vardı. Şimdi 7 m. bir yanında 5 m. Bir yanında ve arada 6 metre dere kaldı. Ayrıca 1,5- 2 km'lik bir uzunluk için de 10-12 tane köprü var ve bunlar dereye doğru 1-1,5 m. yükseklikte. Bu konuları defalarca söylememize rağmen ne kaldırdılar nede yeniden gözden geçirdiler.
Böyle büyük yağışlarda ağaçları, bütün  her şeyi  bu alçak köprüler tutarak baraj oluşmasını sağlıyor ve sonunda da taşkın sular meydana geliyor.
Dere yatağının genişlemesi gerekiyor, alternatif kanallar yapılması gerekiyor. Köprülerinde acilen en azından dört tanesi yıkılıp yeniden yapılması lazım. Bu konuda yapılacak olay bu sorunun bütün çıplaklığı ile yetkililer aktarmak. Ben bu konuda kayıtlar incelenebilir il koordinasyon toplantılarında yıllardır bu sorunu dile getiriyorum. Ama nedense  bu durum başımıza gelince tartışmaya başlıyoruz.
Bu derenin projesi yeniden yapılması lazım.
Bir yanlışlık var. Bu konuda eğer bir değişiklik olmazsa bu sorunların tekrar tekrar yaşamak kaçınılmaz. Düşünebiliyor musunuz kentin içinden 1,5 metre yükseklikte çamur aktı. Bunda değil bizim hiç bir belediyenin altyapısı bunu taşıyamaz. Yazın bu derede hiç bir çalışma olmuyor, DSİ'den hiç bir yetkili yok. Ne zaman yağmurlar başlıyor.
Bakıyorsunuz kepçeler, Cato tüm iş makineleri derede çalışıyor. Söylediğimizde niye çalışma yazın suyun az olduğu dönemde olmuyor bin bir gerekçe öne sürüyorlar.Geniş bir ekip tarafından yeniden incelenmesi gerekiyor. Bizde belediye olarak ne gerekiyorsa elimizden geleni vermeye hazırız.
Gerek siyasiler gerekse devletin yetkilileri "geldiler gittiler" , "yaralar sarılacak" denildi.Gidildi bugüne kadar henüz bir şey yok.Yapılması gereken hemen bir teknik ekip oluşturmak ve çalışmalar başlamak.Biz bu sıkıntımızı çevre belediyelerin desteğiyle atlattık..
Teşekkür ediyorum.Bizimle beraber gece gündüz çalıştılar.Sizlere teşekkür ediyorum. Duyarlılığınızdan dolayı. Fakat sizden ricam bu teknik raporu biran önce hazırlayıp yetkililerle konuyu zaman geçmeden masaya yatırmalıyız. Bu Belediyenin işini aşıyor. Burada taşkın dereler konusu direk devletin ilgili kurumlarıyla ilgili bizde elimizden geleni yapmaya hazırız."
Ziyarette TMMOB Adına konuşan Maden Mühendis Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, ise konuşmasında şunları söyledi:
"Yapılanları onaylamak mümkün değil 2,5 km'lik bir uzunluktaki dereyi proje olarak 6 metreye düşürülürse tabiî ki bu sonuçların olur çünkü suyun doğal kaynağını daraltıp yüksek bir hız kazanmasının da önünü açmış olursunuz. Birde üzerine yapılan köprüler olduğunda tıkanma meydana gelir ve Gökçebey selden kurtulmaz. Geçte olsa dere yatağını buluyor. Ayrıca küresel ısınma devam ediyor ve bilim adamları iklim değişikliklerinin hızla devam ettiğini söylüyorlar. Bu tür sel felaketlerinin daha sıkça yaşanacağı anlamına geliyor. Bu nedenle bizler TMMOB olarak sizlerde yerel yetkililer olarak derelerin eski haline getirilerek yeniden projelendirilmesi gerekmektedir. Biz bu konuda bir teknik rapor hazırlayarak bunu sizler ve kamuoyu ile paylaşacağız."