Makina Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi Ereğli İlçe Temsilciliği makina mühendisliğini ilgilendiren ko-nularda kamuoyunu bilgilen dirme açıklamalarını dün de sürdürdü. HEMA’nın Köseağzı mevkiine kurmayı düşündüğü termik santral ve Erdemir’in bacasıdan çıkan gaz ile tozların insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğini ve çevreye zarar ver-diği de vurgulanan açıklamada, termik santral ile ilgili de çeşitli sorular yeraldı. İlçe Temsilcisi Sıtkı Kuloğlu yaptığı yazılı açıklamada, “Kdz. Ereğli sınırları içeri-sin de Köseağzı mevkiine Hema Endüstri A.Ş. tarafından yapılma-sı planlanan 135 mw kapasiteli termik santral ile ilgili olarak TMMOB’ye bağlı meslek odaları ile teknik bilgiler verebilmek ve ortak görüş oluşturmak amacıyla toplantılar yapılmaktadır.

 

ÇIPLAK GÖZLE BELLİ

1848 yılından beri Ereğli-Zonguldak havzasında üretilmeye başla nan taş kömürü sebebiyle, bölgede Karabük ve Ereğli’de Demir Çelik Fabrikaları ile ağır sanayi kurulmuştur, buna rağmen son 20 yıldır TTK taş kömürü, koklaşmadaki olumsuz nedenleri ile Erdemirde kullanılmamaktadır. Ağır sanayinin coğrafik yapı ve çevre üzerindeki etkileri çıplak göz ile de belli olmaktadır. Kullanılan soğutma suyu ve atık suların denize döküldüğü yerler, bacalardan çıkan dumanlar, son teknolojilerin imkanları ile filtreler kullanılsa ve emisyonlar standartlar içinde kalsa bile, çevre kirliliğine sebep olmaktadır. Örnek olarak Erdemirdeki 154 metre yüksekliğindeki sinter bacasından, Avrupa standartları içersinde olan bacadan atılan gaz içindeki toz miktarı, yüksek fan debisi ile hesaplandığında yılda yaklaşık olarak 15.000 ton atmosfere toz atılmaktadır.

 

ORMANLI’YA DA GİDİYOR

Ereğli’de hakim rüzgarların  etkisi ile atık tozların 25 km iç kısımdaki Ormanlı beldesine kadar ulaştığı gözlenmektedir. Kdz. Ereğli’de Erdemir gibi bir ağır sanayinin yanında, yaklaşık 7 km mesafede bulunan Köseağzı bölgesinde, EPDK’dan izin alan Hema A.Ş.’nin 135 mw güçte elektrik üretecek termik santral yapılması aşamasında, Kandillide üretilecek kömür miktarı, termik santraldan çıkacak kül miktarı, atmosfere atılacak toz miktarı ve içinde oluşacak zararlı gaz çeşitleri ve çevre etkileri ile gelişmiş teknolojiden faydalanılarak kullanılacak filtrasyon sistemlerinin, ÇED raporu hazırlanması öncesinde, belirlenerek bölgede yaşayan halkın bilgilendirilmesi ve görüşlerinin alınması gereklidir. Bu araştırmaların yapılmasının ilgili yönetmeliklerden istifade edilerek ileriki aşamalara bırakılması, resmiyete uygun olmasına rağmen yöre halkının eksik bilgilendirilmesi anlamını taşımaktadır. Türkiyede kötü örnek olarak gösterilebilecek bir çok termik santral varken ve bunlardan çevresinde bulunan yerleşim birimlerinin etkilendiği, çeşitli sanayi hastalıkların arttığı üniversite hastaneleri raporlarında da belirlenmektedir. Ülkemizin elektrik enerjisi ihtiyacının %45 inin doğalgaza dayalı santrallar ile karşılandığı bilinmektedir. Doğalgazın yüksek bölümünün yurtdışından temin edildiği, kömürün yöremizde rezervinin çok olduğu ve değerlendirilmesi gerektiği her kurumca dile getirilmektedir. Ancak termik santrallerde ithal kömür kullanımının yaygınlığı da dikkat çekmektedir.

 

SORULAR CEVAPLANMALI

Termik santral kurumu için şuan başlangıç aşamasında aydınlatılması gereken sorular mutlaka araştırılıp cevaplanmalıdır. Şuan 135 mw olarak izin alınan santralin, Bartın’daki örneğindeki gibi daha planlanma aşamasında kapasitesi artırılacakmıdır? Kurulum gücü net ve nihai kararmıdır? Çünkü bütün hesaplamalar buna göre yapılacaktır. Aynı bölgede iki adet 7 km ara ile ağır sanayinin olması çevrede nasıl etkiler meydana getirecektir? İki ağır sanayi arasındaki mesafenin en az 20 km olması gerektiği doğrumudur? Santralde kullanılacak taş kömürü alt ısı değeri kaçtır? Bu santralde tüketilecek kömür miktarı ne kadardır? Kömürün kül oranı ne kadardır? Santralden yılda kaç ton kül çıkacaktır? Bu külün çimento sanayiinde kullanılacağı söyleniyor, ne kadarı çimento sanayiinde kullanılacak, kalanı nerede, nasıl stoklanacaktır? Atık gaz bacası yüksekliği kaç metre olacak, filtre sistemi ve çıkacak gaz içindeki toz miktarı saat, gün, ay, yıl olarak toplam kaç ton olacaktır? Yakıt olarak TTK kömürü dışında başka bir yakıt düşünülmektemidir? Örneğin: İthal kömür, doğalgaz vb. Soğutma suyu denizden mi kullanılacaktır? Günlük miktarı kaç m3 olacaktır?

 

TEKNİK DESTEĞİ HAZIRIZ

Denize geri dökülürken kaç derece ısınmış olarak deşarj edilecektir? Soruları daha da artırabiliriz. Bugünlerde “Enerji Verimliliği Yasası” ve “Binalarda Enerji Performansı Yönetmelikleri” yayınlandığı için konunun ilgilileri olarak, öncelikle, üretilmiş olan enerjiyi verimli tüketmeli ve tüm toplumumuzu enerji tüketicisi olarak bilgilendirmeli ve bilinçlendirmeliyiz. Yöremizde yaşayan insanlarımızın önce sağlığı, can güvenliği, tabiatın bölgedeki güzelliğinden kaynaklanan kaliteli yaşamının, halen ülkemizde egemen olan rant-kolay kazanım alışkanlıklarına heba edilmemesi birlik ve beraberlik içinde çalışma ile sağlanabilir. Bu konuda yapılacak çalışmalara, her zaman teknik desteği vermeye hazır olduğumuzu bildirir, ileriki aşamalarda yine basın açıklaması ve termik santral konusunda panel çalışmalarımızın da olacağını sayın halkımıza duyururuz.”