TOKİ lojmanlara da kentsel dönüşüm uygulayacak bu proje doğrultusunad 388 TTK lojmanı ile 877 gecekondu yıkılarak 2 bin 590 konut, 90 işyeri, ilköğretim, lise, çıraklık eğitim merkezi, sağlık ocağı ve kültürel tesis inşa edecek.

 

Ankara Oran’da bulunan Maliye lojmanlarını ekonomiye kazandıran Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) Zonguldak Üzülmez’deki lojmanlarına da kentsel dönüşüm projesi uygulayacak.  Proje kapsamında 388 TTK lojmanı ile birlikte 877 gecekondu yıkılarak; 2 bin 560 konut, 90 işyeri, ilköğretim okulu, lise, çıraklık eğitim merkezi, sağlık ocağı ve kültürel tesis inşa edilecek. Proje Zonguldak’ın ilk kentsel dönüşüm projesi olma özelliğini de taşıyor. Kentleri plansız ve çarpık yapılaşmadan kurtarmak amacıyla yerel yönetimlerle müşterek başlatılan projelerle depreme dayanıklı modern şehirler inşa eden TOKİ, yerel yönetimlerin haricinde ilk kez bir kamu kurumu ile kentsel dönüşüm projesini hayata geçiriyor.

 

GECEKONDU ÖNLEME BÖLGESİ İLAN EDİLDİ

TOKİ, TTK ile imzalanan protokol kapsamında Zonguldak Üzülmez’de bulunan lojmanları bölgenin tarihi yapısı, iklim şartları ve şehrin kimliğini dikkate alarak yenileyecek. Lojmanların da içinde bulunduğu alan 775 sayılı Gecekondu Kanunu kapsamında 12 Nisan 2013 tarihli TOKİ Başkanlık Makamı Oluru ile gecekondu önleme bölgesi ilan edildi.

 

JEOLOJİK VE JEOTEKNİK ETÜDLER YAPILDI

TOKİ, Zonguldak’ta uygulayacağı kentsel dönüşüm projesi öncesinde bölgenin ayrıntılı jeolojik ve jeoteknik etüt araştırmalarını da gerçekleştirdi. Bölgede inşa edilecek 2 bin 560 konut, yapılan bu bilimsel araştırmalar neticesine göre gerekli teknik ve metotlar kullanılarak tasarlanacak.

 

YÜZDE 75 ANLAŞMA SAĞLANDI

45 hektarlık alanı kapsayacak kentsel dönüşüm projesi ile bölgede bulunan 388 TTK lojmanı ile birlikte 877 gecekondu yıkılacak. Yerlerine 2 bin 560 konutluk modern bir şehir inşa edilecek. Konutlar farklı büyüklüklerde 1+1, 2+1 ve 3+1 niteliğinde planlandı. Proje kapsamında hak sahipleri ile muvafakat görüşmeleri başlatıldı. Görüşmeler neticesinde bugüne kadar hak sahipleriyle yüzde 75 gibi yüksek bir oranda anlaşma sağlandı. Anlaşma sağlanan vatandaşlarla tapu devir işlemleri ise devam ediyor.

 

SOSYAL DONATILAR İNŞA EDİLECEK

Uygulanacak kentsel dönüşüm projesi konutların yanı sıra sosyal donatılar da planlandı. Zonguldak’ın ilk kentsel dönüşüm projesi olma özelliğini taşıyan proje ile bölgede 2 bin 560 konut ile birlikte 90 işyeri, ilköğretim okulu, lise, çıraklık eğitim merkezi, sağlık ocağı ve kültürel tesis inşa edilecek. Proje bölgeyi bir cazibe merkezi haline getireceğinden projede bir de otel alanı tasarlandı.