Kdz. Ereğli İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada fındık hasat tarihlerinin belirlendiği tarihlerden erken hasat yapılmaması gerektiği vurgulandı.

Orman Müdürü Doğan Kale, çiftçilere bol, bereketli ve kazançlı bir dilerken, hasat tarihlerini açıkladıB

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada, yapılan arazi çalışmaları sonucunda Ereğli ilçemiz genelinde 2019 yılı fındık hasat tarihlerinin belirlendiğini ve çiftçilerin ürün kaybı yaşamaması ürünlerinin randıman ve kalitesi için belirlenen tarihlerden erken hasat yapmaması gerektiği belirtildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Ereğli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Doğan KALE, fındık hasadında belirlenen tarihlere uyulmasını istediklerini vurgulayarak, "Yapılan çalışmalar neticesinde hasat tarihleri; sahil kesiminde 5 Ağustos, orta kesimde 10 Ağustos, yüksek kesimde 15 Ağustos olarak belirlendi. Üreticilerin fındık hasadına başlamadan önce fındık hasadını zorlaştırmaması ve yere düşen fındıkların kaybolarak zayi olmaması için hasattan 5-10 gün önce fındık bahçelerinde ot temizliği yapmaları gerektiğini söyleyerek şöyle devam etti:
“Hasat olgunluğuna ulaşmadan toplanan fındıklarda randıman ve kalite kaybı yaşanacağından, zamanından önce fındık hasadının yapılmaması önemlidir. Ürün kalitesi ve işçilik maliyetleri açısından
fındığın en iyi hasat edilme şekli fındık dallarını silkmek suretiyle yerden toplanmasıdır… Bölgemizde yaygın olarak uygulanan fındığın daldan el ile toplanarak hasat edilmesinde de dalların birbirine sürtünmemesine, çotanakların dala birleştiği yerden tek tek koparılmasına, gelecek yılın mahsulünü oluşturacak olan tomurcuklara zarar verilmemesine dikkat edilmesini gerekmektedir.”

Çiftçilerimize bol, bereketli ve kazançlı bir yıl dileklerimizle.