Kdz.Ereğli'de Orman ve Köy İlişkileri (ORKÖY) Projesi kapsamında verilen hibe ve kredi desteğiyle alınan 20 traktör orman köylülerine teslim edildi.

Orman Genel Müdürlüğü ORKÖY Daire Başkanı Hüdaverdi Şen, Ereğli Orman İşletme Müdürlüğü önünde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, il genelinde 836 orman köyü bulunduğunu söyledi.

Ereğli Orman İşletme Müdürlüğü'nü bünyesinde de 142 köy bulunduğunu anlatan Şen, "Ülkemizde, son yıllarda artan üretim miktarına bağlı olarak 2019 yılında ORKÖY faaliyetlerimizde üretim mekanizasyonu projeleri uygulamaya geçmiştir. Ereğli Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde de geçtiğimiz yıl 3 adet traktör, bugün dağıtımını yapacağımız 20 adet traktör olmak üzere toplam 2,5 milyon lira destek sağlanmıştır." dedi.

Ağustos ayına kadar ORKÖY desteklerinin yüzde 20'sinin hibe niteliğinde gerçekleştiğini geriye kalan kısma ise belli oranda faiz uygulandığını anlatan Şen, şunları söyledi:

"Son yapılan değişiklik ile 8 Ağustos'ta Resmi Gazete'de ilan edilen yönetmelik değişikliği ile bundan böyle ORKÖY'ün tüm faaliyetlerinde faiz sıfırlanmıştır. Köylülerimize hayırlı ve uğurlu olsun"

Ereğli Kaymakam Vekili Vedat Yılmaz, orman köylerinin her alanda desteklenerek projelerden yararlandırılmasının çok büyük bir avantaj olduğunu belirtti.

Zonguldak Orman Bölge Müdürü Zekeriya Beyazlı ise ormancılık faaliyetleri içerisinde üretim, dikim, bakım, yapım, koruma ile birlikte yürütülen ORKÖY çalışmalarının son yıllarda çok büyük bir ivme kazandığını anlattı.

2012 yılından bugüne kadar köylülere uygulanan farklı projelerle 10 milyon 828 bin lira destek verildiğine değinen Beyazlı, "Bu destekler kapsamında 315 aileye güneş enerjisi, 541 aileye dış cephe mantolama, 69 aileye arıcılık,26 aileye süt sığırcılığı, 6 aileye süt koyunculuğu, 2 aileye plastik seracılık projeleri uygulanmıştır. Ayrıca kooperatif kredileri kapsamında Aşağıdağ Tarımsal Kalkınma Kooperatifine de iş makinesi alımı desteklenmiştir. Hedefimiz, Bakanlığımız ve Genel Müdürlüğümüzün destekleri ile önümüzdeki 5 yıl içinde girmediğimiz orman köyü, ulaşmadığımız orman köylüsü kalmamasıdır." dedi.

Tören bitiminde ise, protokol üyeleri, hak sahiplerine traktörlerin anahtarlarını teslim etti. Traktörlere binen protokol üyeleri, hatıra fotoğrafları çektirdi.