"Alkol Sorunsa Çare Var" sloganı ile bir araya gelen Zonguldak ve çevresinde yaşayan Adsız Alkolikler, 27-28 Temmuz 2018 tarihlerinde Zonguldak'ta bölge toplantısı yapmaya hazırlanıyor. Türkiye'nin çeşitleri bölgelerinden de gelecek olan Adsız Alkolikler ve yakınları, Zonguldak Dedeman Otel de yapılacak toplantıya, alkolle sorunu olan alkol bağımlısı kişi ve yakınlarının da beklediklerini açıkladılar. Zonguldak'ta irtibat telefonu 05307896159 olarak açıklandı.


ADSIZ ALKOLİKLER

Adsız Alkolikler, alkol bağımlılığı konusunda ortak sorunlarını çözebilmek ve diğer alkoliklere yardımcı olabilmek için deneyimlerini, güçlerini ve umutlarını paylaşan kişilerin bir araya geldikleri kardeşlik birliğidir.. Bunun sonucunda ulaşılan ruhsal bir uyanışla, bu mesajı diğer alkoliklere taşıma hedefi olan bir kuruluştur. Adsız Alkolikler gönüllülük esasına dayalı, hayatın her kesiminden kadın ve erkeğin bir araya gelerek ayıklığa ulaşıp, ayıklığı sürdürdükleri dünya çapında bir kardeşlik kuruluşudur.

Üye olmak için tek şart içkiyi bırakma arzusunun olmasıdır. Alkolle sorunu olduğunu söyleyen ve bırakma arzusunda olan herkese A.A.’nın kapısı açıktır. A.A. hiçbir grup, tarikat, siyasi örgüt ya da kuruluşa bağlı değildir. Hiçbir toplumsal anlaşmazlığa karışmaz. Tek amaçları ayık kalmak ve bu yaşam biçimini seçen kişilere yardımcı olmaktır. A.A. üyeleri kişisel çıkar gözetmez.

Bizler içki içme kontrolünü kaybetmiş, bunun sonucu olarak kendimizi çeşitli problemlerle karşı karşıya bulmuş kadın / erkeklerin oluşturduğu ve hayatın şartları içinde alkolsüz bir yaşam biçimi oluşturma ve sürdürme eylemi içerisinde olan bir topluluğuz. Bunun içinde A.A. içindeki diğer alkoliklerin yardımına ve desteğine ihtiyacımız olduğu bilincindeyiz.

A.A. da pek çok insanla tanıştık. Onlarda bizim gibi yalnızlık, pişmanlık, kızgınlık, suçluluk duyguları ve nedeni belirsiz korkular içinde yaşıyorlardı. Bütün bunların ALKOLİZM denilen; tedavisi mümkün olmayan ve ancak DURDURULABİLEN hastalıktan dolayı baş edilemez olduğunu anladık. A.A. toplantılarında çeşitli biçimlerde alkolün kişiliklerimize ve hayatımıza olumsuz yönde neler yapmış olduğunu anlatırız. Bu “İÇMEYİ” yani kendi başımıza durduramadığımız bu zorunlu eylemi önlemek için bizden önceki A.A. üyelerinin hangi adımları attıklarını ve şimdiki hayatlarını nasıl alkolsüz olarak yaşadıklarını anlatan alkolikleri dinleriz.

Bizler profesyonel terapistler değiliz. Başkalarının alkolizmden kurtulabilmelerini sağlayacak tek niteliğimiz alkol kullanmayı bırakabilmiş olmamızdır. A.A.’ya gelen problemli içiciler hastalığın durdurulabilmesinin mümkün olduğunu kurtulmuş olan bizleri görerek anlayabilirler.

A.A. üyeleri olarak bizler, alkolizm tedavisinin mümkün olmadığına inanırız. Ömür boyu sürecek olan hastalığımız olduğunu kabullenir, içmediğimiz sürece hastalığımızın ilerlemeyeceğine şükür ederiz. Hiçbir zaman normal, sosyal içkiciliğe dönemeyeceğimizi, bunu denemiş olan üyelerin deneyimlerinden anlarız.

Alkolden uzak durabilmemizin fiziksel, zihinsel ve ruhsal sağlığımızı korumamızla mümkün olduğunu öğreniriz. Bunun da toplantılara düzenli olarak katılarak ve orada öğrendiğimiz 12 basamaklı programı hayatımıza uygulayarak sağlarız.


Test: Alkolik misiniz?

Erkeğiyle kadınıyla birer AA olan bizler, içki içerken kendimizi frenlemeyi defalarca denediğimiz halde, bunu başaramadık! Giderek hayatımızı kendi irademizle yönlendiremeyecek duruma düştüğümüzü anladık ve bir araya gelip dertleştikçe neredeyse kendimizden nefret ederek şu kanıya vardık: "Bizler normal içki içemeyiz!"

Tanıştığımız AA üyeleri bize hasta olduğumuzu söylediler... Biz de zaten yıllardır aynı şeyi düşünüyorduk.

Burada pek çok insanla tanıştık. Onlar da bizim gibi yalnızlık, pişmanlık, kızgınlık, suçluluk duyguları ve nedeni bilinmez korkular içinde yaşıyorlardı. Meğer bütün bunlar "Alkolizm" denilen hastalıktan kaynaklanıyormuş! Sonuçta "alkol"ü tanımaya, üzerimizdeki etkilerini öğrenmeye karar verdik. Bu kararımızı gerçekleştirirken de aşağıdaki 12 soruyu dürüstlükle "Evet" ya da "hayır" diye yanıtladık. Bu sorulardan dördüne ya da daha fazlasına "Evet" yanıtını verenlerimizin, içkiden yana çok ciddi ve derin sorunları olduğunu anladık. Bunda utanacak ya da üzülecek bir yan göremedik. Gerçekle yüzleşecek ve üstesinden gelecek güçteydik...

Sorunumuzu çözmek için perhiz yapmamıza da gerek yoktu, yapmamız gereken tek şey;

"İlk kadehe dokunmamak..."tı!

1. Bir hafta boyunca içki içmemeye karar verdiğiniz halde, dayanamayıp birkaç gün sonra yeniden içmeye başladığınız oldu mu?

Bir AA olan bizlerin çoğu, bir daha içki içmemeye yemin ettiğimiz, ailelerimize ve yakınlarımıza söz verdiğimiz halde sözümüzü tutamadık. Sonunda AA üyeleri arasına katıldık. Buradaki dostlar bize "Hiç değilse bugün içmemeye çalış... Eğer bunu başarırsan bugün sarhoş olmazsın" dediler.

2. Çevrenizdeki insanlar içki içmenizle ilgilendiklerinde; "Bunlara da ne oluyor, içki içmemden onlara ne!" dediğiniz oluyor mu?

Biz, AA Üyeleri, kimsenin içtiği içki ile ilgilenmeyiz. Biz yalnız içkiye olan düşkünlüğümüz yüzünden başımıza gelen belaları ve bundan nasıl kurtulduğumuzu anlatırız. Eğer isterseniz, bu konuda sizle de seve seve konuşuruz.

3. Her zaman içtiğiniz içkiyi, baş ağrısı yapmaması, ağzınızın kokmaması ya da sarhoş etmemesi için değiştirdiğiniz oluyor mu?

Bizler her yolu denedik, suyla, buzla, sodayla, sütle, meyve suyuyla, domates suyuyla hafifleterek içtik. Hatta daha az etkiler diye birayı bile denedik. Fakat içinde alkol bulunan neyi içtiysek, sarhoş olmaktan kurtulamadık.

4. Son bir yıl içinde sabahları da içtiğiniz oldu mu?

Bir kadeh içmeden işe başlayamıyor ya da titremenizi engellemek için içmek gereğini duyuyorsanız size normal bir içici denemez.

5. İçki içtiği halde herhangi bir sorunu olmayan kimselere gıpta ediyor musunuz?

Çoğumuz hep şunu merak ederiz: "Biz neden herkes gibi değiliz? Bir kadeh içkiyle neden yetinmiyoruz? bazı insanlar istedikleri zaman içiyorlar, istemedikleri zaman içmiyorlar!"

6. Son bir yıldır, alkol, sağlığımız ile ilgili sorunlar yaratmaya başladı mı?

Gelin dürüst olalım! Doktorlar, sağlığımız için tehlikeli olduğunu bile bile içmeye devam etmemizin kötüye varacağını söylüyorlar. Bu gidişle ya ömrünüz hastanede geçecek, ya da ölüp gideceksiniz. Tek çıkar yolu var: "İçkiyi bırakmak"

7. Alkole olan düşkünlüğünüz evde sorun yaratıyor mu?

Biz AA üyeleri arasına katılmadan önce, içki içmemize aile sorunlarımızın ya da çevremizdeki insanların neden olduğunu savunurduk. Ne var ki alkol hiçbir sorunumuzu çözmediği gibi, bizi daha da kötü durumlara sürükledi.

8. Davetli olduğunuz bir toplantıda, sunulan içkiyi yeterli bulmayıp, daha fazlasını arar mısınız?

Çoğumuz genellikle, bu tip davetlere, önceden birkaç kadeh içer öyle gideriz. Çoğu zaman sunulanla yetinmez, oradan ayrıldıktan sonra da içecek yerler buluruz.

9. İstemediğiniz halde sarhoş olduğunuzu bildiğiniz halde "dilediğim an içkiyi bırakırım" dediğiniz oluyor mu?

Çoğumuz kendimizi "içmeyi sevdiğimiz için içiyoruz" diye kandırdık. fakat bugün şunu anladık ki, biz, içmeye başladıktan sonra durmasını bilmiyoruz.

10. Son yıllarda, gece çok alkol aldığımız için ertesi gün işe gidemediğiniz veya gitmediğiniz oldu mu?

Defalarca oldu... İçki yüzünden sabahları başımızı kaldıramadık. İş yerimize telefon ederek hasta olduğumuzu söylemek zorunda kaldık.

11. Ayıldığımız zaman, sarhoş geçirdiğimiz günlerin, gecelerin hatırlayamadığımız anları oluyor mu?

Oluyordu... AA üyeleri arasında kaldıktan sonra, bu unutkanlığımızın alkole bağımlı oluşumuzdan kaynaklandığını öğrendik.

12. "İçmeseydim hayatım çok daha iyi olurdu" diye düşündüğümüz anlar oluyor mu?

Başlangıçta böyleydi... Alkolün hayatımızı renklendirdiğini, bizi tatlı bir aleme sürüklediğini sanırdık. Aslında bir tuzağa düşmüş olduğumuzu şimdi çok daha iyi anlıyoruz. Meğer bizler, yaşamak için içiyor ve içmek için yaşıyormuşuz... Sonuçta bıktım usandım demekten, bıkıp usanacak hale geldik!


SONUÇ:

Sorulardan dördüne ya da daha fazlasına "evet" yanıtı mı verdiniz? Eğer öyle ise alkolle başınız dertte demektir. Bunu niçin söylüyoruz? Çünkü AA üyelerini oluşturan binlerce kişi de yıllardır aynı şeyi söylüyorlar. Böylece, zor da olsa kendileri ile ilgili gerçeği ve kurtuluş yolunu görmüş oluyorlar. Yaşamda karşılaşacağınız tüm sorunlara elbette çözüm bulacak değiliz. Biz sizlerle ancak deneyimler sonucu edindiğimiz bilgileri paylaşabiliriz. Biz yalnızca "Birinci Kadeh" üzerinde duruyoruz ve "Birinci olmazsa onuncu da olmaz" diyoruz.

Aramıza katılmanın bir yararı olup olmayacağına siz karar vereceksiniz. Bu konuyu iyice düşünün. Eğer karar verir, aramıza katılırsanız alkolden nasıl uzak kalabildiğimizi size anlatmaktan mutluluk duyacağız.