Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, Kalkınma Ajansları için 2019 yılı teması olarak belirlenen “Mesleki Eğitim” kapsamında Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın çalışmalarının devam ettiği bildirildi.

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ile Zonguldak, Bartın, Karabük İl Milli Eğitim Müdürlükleri ve Genç Başarı Eğitim Vakfı arasında imzalanan işbirliği protokolü kapsamında Zonguldak, Karabük ve Bartın’daki okullarda görev yapan öğretmenlerin katıldığı GençBizz Lise Girişimcilik Programı Öğretmen Eğitimi Safranbolu’da gerçekleştirildi.

Etkinlikle ilgili şu yazılı açıklama yapıldı:

İki gün süren eğitim organizasyonuna açılışına Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Muhammed Ali Oflaz, Genç Başarı Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Çelik Ören ve Karabük İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Fatih Vargeloğlu katılım sağladı.

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Muhammed Ali Oflaz, açılış konuşmasında 2018 yılı sonunda 26 bölgede gerçekleştirilen “Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi” özel gündemli Ajans yönetim kurulu toplantılarında Türkiye’de mesleki eğitimin geliştirilmesi en çok vurgulanan hususlardan biri olarak ön plana çıktığını belirtmiş, yerel ve ulusal düzeydeki paydaşlarla yapılan istişareler neticesinde 2019 yılında Kalkınma Ajanslarının “Mesleki Eğitim” teması altında faaliyetlerini önceliklendirdiğini ifade etmiştir. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın mesleki eğitim teması kapsamında gerçekleştirdiği faaliyetler hakkında kısa bir açıklama yaparak girişimcilik alanında yapılan bu tür program ve eğitimlerle girişimci zihin yapılarının oluşturulması için çalışıldığını belirtmiştir. Girişimcilik kültürünün bilinçli bir şekilde geliştirilmesi için faaliyetlerde bulunan ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ile işbirliği içerisinde programın bölgemizde de uygulanmasına yardımcı olan Zonguldak, Bartın, Karabük İl Milli Eğitim Müdürlükleri ve Genç Başarı Eğitim Vakfı’na teşekkürlerini sunmuştur. Öğretmen Eğitimine katılarak bu yapının oluşturulmasında değerli katkılar sunacak olan öğretmenlere teşekkür ederek, GençBizz Lise Girişimcilik Programı süreçlerinde başarılar dilemiştir.

Eğitim organizasyonun açılışında söz alan Çelik Ören konuşmasında Genç Başarı Eğitim Vakfı’nın faaliyetleri hakkında bilgi vererek şimdi varolan mesleklerin önümüzdeki 20 yıl içinde farklılaşacağını, kaybolacağını ileri sürerek şimdi lise öğrenim gören bir gencin çalışma yaşına geldiğinde o mesleklerin olmayacağını dolayısıyla gençlerin bu geleceğe hazırlanması gerektiğini ifade etmiştir. Burada da en önemli görevin ailelere ve öğretmenlere düştüğünü belirtmiştir. Gençlerin geleceğe yönelik bakış açıları kazanmalarında öğretmenlerin çok büyük katkısı olduğunu ifade ederek bu program kapsamında gençlere girişimci bir yaklaşım kazandırılması aşamasında öğretmenlerin yol göstericiliğine ihtiyaç duyulduğunu belirtmiş ve eğitime katılım sağlayan tüm öğretmenlere teşekkür ederek başarılar dilemiştir.

Karabük İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Fatih Vargeloğlu ise açılış konuşmasında her güzel ve başarılı hikâyelerin ardında mutlaka bir öğretmenin bulunduğunu ifade etmiş, eğitime katılarak girişimci gençlerin ortaya çıkmasına yardımcı olacak öğretmenlere teşekkürlerini sunmuştur. Sayın Mehmet Fatih Vargeloğlu konuşmasında Milli Eğitim Bakanlığının önem verdiği konulardan birinin mesleki eğitim olduğunu belirterek meslek liselerinde öğrenim gören öğrencilerin girişimcilik alanında yönlendirildiği takdirde ülke olarak daha iyi seviyelere ulaşılabileceğini ifade etmiştir. Bu durumun gerçekleşmesi için gençlere yardımcı olarak onların yenilikçi fikir üretilmesi, iletişim, takım çalışması, işbirliği konularında gençlerin uygulamalı eğitimlere geliştirilmesinin önemli olduğunu belirtmiştir. GençBizz Lise Girişimcilik Programının da gençlerin birlikte çalışabildiği uygulamalı bir eğitim süreci olduğunu ve gerçek hayatta işletme açabilme yönünde bir girişim yapabilmeleri için önemli bir avantaj olduğunu ifade etmiştir. Programın bölgemizde uygulanması için öncü olan Batı Karadeniz Kalkınma Ajansına, eğitim programı ve uygulamalarıyla destek olan Genç Başarı Eğitim Vakfı’na ve eğitime katılan öğretmenlere teşekkür ederek başarılar dilemiştir.

Açılış konuşmalarının ardından eğitim programına başlanmış iki gün boyunca öğretmenlerimiz gençlerin girişimcilik becerilerinin geliştirilmesi ve ekonomik hayatta aktif rol almalarının sağlanması amacıyla Tasarım Odaklı Düşünme Metodolojisi ile Kanvas İş Modeli eğitimleri almış ve uygulamalı atölye çalışmalarına katılım sağlamışlardır.

Eğitim sonrasında öğretmenlerimize katılım belgeleri takdim edilerek toplu fotoğraf çekilmiş ve Öğretmen Eğitimi Programı son bulmuştur.

GençBizz Lise Girişimcilik Programı kapsamında Öğretmen Eğitimini tamamlayan öğretmenlerin daha sonra görev yaptıkları okullarda sayısı 6 ila 24 arasında değişen öğrencilerden takımlar oluşturması, girişimcilik alanında eğitim ve etkinlik çalışmaları gerçekleştirmesi öngörülmektedir.

GençBizz Lise Girişimcilik Programı sayesinde lise düzeyindeki öğrencilerimiz kendi okullarında mini şirketlerini kurarak öğretmenlerinin rehberliği ve iş dünyası gönüllü mentörlüğünde iş fikri oluşturmayı ve iş fikrini girişime dönüştürmeyi deneyimleme fırsatına sahip olacaklardır.