Kamu Emekçi Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Dönem Sözcüsü ve Haber-Sen Zonguldak Temsilcisi İsmail Yıldız, 15 Ağustos'tan beri kamu çalışanları ve hükümet arasında sürdürülen toplu görüşme sürecini değerlendirdi.
KESK Dönem Sözcüsü İsmail Yıldız, toplu sözleşmeli ve grevli sendika hakkı istemlerini vurgulayarak şu görüşleri dile getirdi.

"HAK VERİLMEZ ALINIR"
"Siyasi iktidar geçmiş yıllardaki toplu görüşme komedisini bu yılda devam ettiriyor. KESK olarak bu ortaoyunun figüranı olmadık, kamu emekçilerinin 15 günlük umutlarıyla oynamadık ve oynatmayacağız. Herkes bilmelidir ki, sendikalar hak alma örgütleridir. Toplu görüşme masasına oturup siyasi iktidarın tek yanlı teklifine imza atanlar kamu emekçilerinin hak alma mücadelesini veremezler, KESK yıllardır fiili meşru mücadele geleneğinden geldi. 'Hak Verilmez Alınır' şiarını ilke edinmiş siyasi iktidarlardan icazet almayan gücünü çalışanlardan alan sendikal bir anlayışa sahiptir. KESK olarak diyoruz ki; bu masa meşru değildir.
Çünkü, kamu emekçilerinin taleplerini temsil etmiyor, toplu görüşme masasında ne karar alınırsa alınsın son sözü siyasi iktidar söylüyor. Bu konuda da toplu görüşmelerden kimse bir sonuç beklememeli. Çünkü iş kollarında yıllardır biriken sorunların kaynağı bizzat siyasi iktidarın uygulamalarıdır. Kamu emekçilerinin hakları bakanlık koridorlarında ve masa başında hükümet yetkilileriyle görüşüp, ricada bulunarak korunup geliştirilemez. 2002 yılından beri yapılan toplu görüşmeler haklılığımızı bir kez kanıtlamış oldu."
"ÖNCEDEN VERİLEN SÖZLER TUTULMADI"
"Hükümetle sözüm ona pazarlığa oturan sendikalar aidatların artırılması karşılığında sefalet ücretinin altına imza attılar. Yıllardır hiçbir taleplerini kabul ettiremedikleri gibi, kağıt üzerinde olsa bile mutabık maddeleri hayata geçiremediler. Örneğin 2004 yılında toplu görüşme mutabakat metninde yer alan toplu görüşme ve grev hakkı ile ilgili ilkeler siyasi iktidar tarafından dillendirilmemiştir.
Bu yıl için toplu görüşme yetkisi kazandık diye davul zurna ile ilan edenler 2010 yılında düzenlenecek çalıştay ile toplu sözleşme grev hakkıyla ilgili sözüm ona taleplerinde kuruluş amaçları emekçilerinin ekonomik, demokratik ve özlük kazanımlarına yönelik mücadelesini güçsüzleştirmek amacı olanlar, asla toplu iş sözleşmesi ve grev konusunda samimi olamazlar."

"TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ TALEPLERİMİZ"
Yıldız, bu süreçteki istemlerini şöyle özetledi:
"-Toplu sözleşme ve grev hakkımızı engelleme tutumu bırakılsın yapılan sözleşmelere yönelik Sayıştay baskısı kaldırılsın!
-İMF ile ilişkilerimiz kesilsin!
-Temel ücret 1500 TL olsun, tüm kamu emekçilerine yılda 2 kez net ücret tutarında ikramiye ödensin!
-Vergide adalet sağlansın, emekçilerin gelir vergisi 10 puan düşürülsün.
Uyarılarımız ve taleplerimiz dikkate alınmaz, tersi tutumda ısrar ederseniz, KESK olarak biz de size söz veriyoruz; Sıcak bir yazın ardından sıcak bir sonbahara hazır olun! Emekçilerin kitle eylemlerine hazır olun sokak gösterilerine hazır olun en önemlisi greve hazır olun."
BES Zonguldak Şubesi'nde dün düzenlenen toplantıya, KESK'e bağlı sendikaların şube başkanları ve yöneticileri de katıldı.