Kısa adı GMİS olan Genel Maden İşçileri Sendikası ile Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası (Kamu-İş) arasında Türkiye Taşkömürü Kurumu işyerlerinde çalışan işçileri kapsayan 23. Dönem Toplu İş Sözleşmesinin imzalandığı bildirildi.

1 Ocak 2009 ile 31 Aralık 2010 tarihleri arasını kapsayan TTK 23. Dönem Toplu İş Sözleşmesi imza töreni 22 Temmuz 2009 tarihinde TTK Genel Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen törene Kamu-İş Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Kahraman, TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu, Kamu-İş ve TTK yöneticileri, GMİS Genel Merkez ve Şubeler Yöneticileri ile GMİS teknik personeli katıldı.

İmza töreninde konuşan GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu, “Maden işçisinin insanca çalışıp, insanca yaşayabileceği koşulları yaratabilmek için sıkı bir sözleşme dönemi geçirdik. Türkiye’nin ve TTK’nın koşulları bu kadarına izin verdi. Daha iyisinin olmasını isterdik. Katkı veren ve destek olan herkese teşekkür ediyoruz. İşçi arkadaşlarımıza, Kuruma ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen de uzun zamandır yapılan hazırlık çalışmalarının 2009 yılı başında alınan yeni işçilerle üretim aşamasına geldiğini, üretimin artma sürecine girdiğini belirterek “Bugünkü imkanlarımız bu kadarına el verdi. Önümüzdeki dönem daha iyi sözleşmeler yapacağımıza inanıyorum” dedi.

Kamu-İş Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Kahraman da sözleşmenin hayırlı olması temennisinde bulundu.

Türk-İş ile Hükümet arasında varılan çerçeve anlaşmanın sınırları içinde imzalanan TTK 23. dönem Toplu İş Sözleşmesi’nde tartışma konusu olan ikramiye ve kömür yardımıyla ilgili hükümler değiştirilmeden, GMİS’in istediği gibi kaldı.

Taban ücret iyileştirmesinden yararlanamayan 2006 girişli ustaların ücretlerinde de iyileştirilme yapıldığı öğrenildi.