Atatürkçü Düşünce Derneği’nin (ADD) Kdz. Ereğli Şubesi’nde düzenlenen ortak basın toplantısında bu teklifin geri çekilmesi istendi.

ADD Kdz. Ereğli  Şubesi , Kdz. Ereğli Alevi Kültür Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği  Kdz. Ereğli Şubesi, Eğitim-İş  Kdz. Ereğli temsilcisi, Ereğli Lisesi Mezunları Derneği, Kdz. Ereğli Sanat Kurumu,  Cumhuriyet Kadınları Derneği Şubesi ile CHP ve DSP Kdz. Ereğli ilçe başkanlığının imza koyduğu ortak metni Önder Öner okudu. ADD eski Şube Başkanlarından Önder Öner şunları söyledi:  ortaklaşa yazılan mektubu okuyan Öner, mektupta yazılanları şöyle aktardı:

REJİM DEĞİŞİKLİĞİNE YOL AÇACAK HÜKÜMLER

 “10 Aralık 2016’da TBMM Başkanlığına sunulan ve 30 Aralık 2016’da Anayasa Komisyonu’ndan geçen ‘Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’ yasama, yürütme ve yargıyı tek elde toplayacak değişikliklerle rejim değişikliği niteliğinde hükümler içermektedir. Toplam 18 maddeden oluşan teklif, yürürlükteki Anayasanın 60’a yakın maddesinde değişiklik yapan yasama yürütme ve yargı erklerini topyekun etkileyecek çok kapsamlı bir değişikliktir.

Anayasa Değişiklik Teklifi genel gerekçede yazıldığı gibi bir sistem değişikliği değil, parlamenter rejimin kaldırılıp yerine Türk Tipi adı verilen bir rejim değişikliğine yol açacak nitelikte hükümler getirmektedir.

TEMEL NİTELİKLER GÖZARDI EDİLİYOR

Anayasada yapılacak değişikliklere baktığımızda özetle; Başbakanlığın kaldırıldığı, Cumhurbaşkanının tarafsızlığının kalkarak partisi ile ilişkisinin devam ettiği, Cumhurbaşkanı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi (milletvekili) seçimlerinin aynı anda yapılması zorunluluğunun getirildiği, olağanüstü hal ve seferberlik ilan etme, meclisi feshetme ve genel seçimleri yenileme yetkisinin Cumhurbaşkanına verildiği, Kanun Hükmünde Kararname düzenleme yetkisinin Cumhurbaşkanına ait olduğu, milletvekili seçilme yaşının ve sayısının değiştirildiği, gensoru, soru önergesi verme usullerinin kaldırıldığı, on iki üyeye indirilen Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun altı üyesinin Cumhurbaşkanı tarafından seçildiği, üst düzey kamu görevlilerinin Cumhurbaşkanı tarafından seçildiği, bütçe kanunu hazırlama yetki ve görevinin Cumhurbaşkanına verildiği, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve Askeri Mahkemelerin kaldırıldığı ve Geçici Madde ile çok sayıda değişiklik getirildiği dikkate alındığında, Anayasa’mızın değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez nitelikteki temel ilkelerinin tamamen göz ardı edildiği görülmektedir.

KUVVETLER AYRILIĞI ORTADAN KALKIYOR

 

Demokratik laik hukuk devletlerinin en önemli özelliği, egemenliğin kayıtsız, şartsız ulusta olmasıdır; denge ve denetleme kriterlerinin tam anlamıyla işlemesidir. Oysa bu değişiklik teklifi ile kuvvetler ayrılığı tamamen ortadan kalkmaktadır.

RADİKAL DEĞİŞİKLİKLER

Bir toplumsal sözleşme olan Anayasa’nın toplumsal mutabakat olmadan, hızla değiştirilmesi, ülkemiz açısından büyük sorunlara yol açacaktır. Böylesine kapsamlı ve radikal değişikliklerin getirildiği anayasa değişiklik teklifinin öncelikle üniversitelerde, hukuk kurumlarında, sivil toplumda çok yönlü tartışılması, sonra Meclis gündemine alınması uygun olacaktır.

Özellikle bölücü ve gerici terör saldırılarının arttığı, can aldığı, her geçen gün şehitler verildiği bu ortamda rejim değişikliğine yol açan bu Anayasa Değişiklik Teklifinin ülkemizin, milletimizin ve Cumhuriyetimizin geleceği adına aşağıdaki Sivil Toplum Kuruluşları olarak geri çekilmesini talep ediyoruz.”