Alaplı ilçesinde 100 metrekare alanda kurulan serada yağmur oluklarının içerisine yerleştirilen fındıkkabuklarından üretilen Osmanlı çileğinin ilk meyveleri toplanmaya başlandı.

 

İlçede kurduğu serada Osmanlı çileği yetiştiren Yıldır Ulukaya (30), gazetecilere yaptığı açıklamada, Batı Karadeniz Bölgesinde ilk defa yapılmaya başlanan fındık kabuğundan çilek üretimini, 7 ay önce başladığını söyledi.
Çileklerin büyüdüğünü ve ilk meyveleri toplamaya başladıklarını ifade eden Ulukaya, şunları kaydetti:
"Yaklaşık 100 metrekare alan üzerine kurduğumuz seramızda İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğiyle 7 ay önce fındıkkabuğunu toprak olarak kullanarak sulu Osmanlı çileği üretimi yapmaya başladık. Bu uygulama Türkiye'de ilk defa yapılmaktadır. Batı Karadeniz Bölgesinde ise ilk defa topraksız sulu Osmanlı çileği yetiştiriciliği yaparak ilk meyveleri toplamaya başladık. İnşallah daha büyük alanlarda bu projeyi uygulayacağım.”
Serayı ziyaret eden Zonguldak Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik’de, topraksız çilek üretimin yaygınlaşması için Tarım Müdürlüğü olarak destek vermeye hazır olduklarını belirtti. Osmanlı çileğini yaygınlaşması için bir takım çalışmalarını olduğunu anlatan Çelik, “Topraksız tarım üzerine küçük bir serada özelikle Kdz Ereğli ilçesiyle özdeşleşmiş Osmanlı çileği ile ilgili yapmış olduğu çalışmayla ilgili teşekkür ediyorum. Osman çileği bir marka bunun reçel’i de var. Bunu eğer yaygınlaştırırsak materyal acısından sıkıntı çekmemiş oluruz. İl 

 

Müdürlüğümüz ve tarım danışmanlarımıza bu serayı yapan kardeşimize her zaman destek vermeye hazırız. Gıda sektörü çok geniş bir yelpazeye sahip, tarladan sofraya bütün aşamalarda bizim kontrolümüzden geçiyor. Seralarda yetişen ürünlerin denetimlerini de daha kolay yapabiliyoruz. Biz Osmanlı çileği yetiştirilmesinde her türlü desteğe hazırız.” diye konuştu.