TOPTAN: ZKÜ'DEN İKİ ÜNİVERSİTE ÇIKTI, ÜÇÜNCÜSÜ ZOR

 

Zonguldak Milletvekili Ercan Candan'da TSO heyetine katılarak, TBMM'nin önceki Başkanı ve AKP Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan makamında ziyaret edildi.

 

Mehmet Genç burada ZKÜ'de isim değişikliği ile ilgili bir önerge vardı. Son gelinen noktada geri çekildiğini öğrendik. Ereğli krizden olumsuz etkilendi. Üniversite düşünülüyor fakülte düşünülüyor. Biz ilçeyiz sonuçta. Neden Bülent Ecevit üniversitesi Ereğli'de olmasın diye yola çıktık. Bizi oldukça heyecanlandırdı. Ecevit Üniversitesi bizim için Ereğli'de olur her türlü desteği veririz, oda bütçesinden de belli bir miktar yardım ederek alt yapının da var olduğunu görüyoruz. Biz bir evet istiyoruz. Ereğli'nin A'dan Z'si bunu istiyor. Yardımlarınızı bekliyoruz sözleri ile konuştu.

 

EREĞLİ BÜYÜK KENTİMİZ

TBMM önceki Başkanı ve Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, bu girişimin ilk Milletvekili Ercan Candan tarafından yapıldığını ancak bu sonuca ulaşmada iki önemli zorluğun bulunduğunu söyledi. Toptan konuşmasında şu ifadelere yer verdi: Ereğli'de bir üniversite fikrini Ereğli yavaş yavaş konuşmaya başlasın diyen benim. Ereğli gerçektende üniversiteye büyük bir kentimiz. Gönülden isteyenlerden bir tanesi de benim. Sonrasında bu konu ortaya çıktıktan sonra da Bülent Ecevit Üniversitesini Ereğli'de kuralım fikrinin babası da Ercan Candan'dır. Ercan Candan'ın bu fikrinden sonra bizde bu işin üzerine gidiyoruz.

 

ZKÜ'YÜ BEN KURDUM

Bülent Ecevit, bu ülkeye Başbakanlık yapmış seveni çok olmuş hayırla yad edilen bir devlet adımımız. Onun isminin bir üniversite yaşatılmasını biz de çok isteriz. 20 Yıllık üniversitenin adının değiştirilmesi çok kolay bir şey değil. ZKÜ'nün adını da ben verdim kuran da benim. Onun değişmesinin yaratacağı bir takım problemler var, maddi manevi. Bir önerge verildi bazı AK Partili arkadaşlara da imza attırıldı. Önümüzdeki günlerde genel kurulda yeniden görüşülecek o zaman bakacağız. Başbakan ile bu konuyu görüştüm.

 

OLUMLU BİR YERDE OLMADIĞIMIZI

SÖYLEMEK ZORUNDAYIM

İki zorluğumuz var. Birincisi şuana kadar bir ilçede üniversite kurulmadı, Başbakan bu konuda yoğun baskı olduğunu ama kabul edilmediğini söyledi.  İkincisi Karaelmas Üniversitesi'nden iki üniversite çıktı Bartın ve Karabük üniversiteleri. Böyle olunca öğrenci sayısı da düştü. Bunun içinden üçüncü bir üniversitenin çıkması da çok kolay değil diye yorumlar yapılıyor. Böyle olunca elbette sizin gayretinizi yürekten destekliyorum ama netice almaya çok yakın olmadığımızı söylemek isterim. Gayretleriniz çalışmalarınız işi bir noktaya getirebilirse biz arkasını takip ederiz sonuçlandırmaya çalışırız. Geldiğiniz noktada çok olumlu bir yerde olmadığımızı söylemek zorundayım.