TBMM Genel Kurulu’nda ele alınması beklenen “Torba Yasa”yla ilgili olarak KESK Çaycuma Bileşenleri tarafından önceki gün “Torba Yasa’nın İç Yüzü” konulu bir söyleşi gerçekleştirildi.

 

 

Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol, KESK’in 25 Ocak Salı günü,  tüm illerde merkezi bir işyerinde toplanılarak AKP İl/ilçe binaları önüne yürüyüşler yapma kararı aldığını belirterek, 25 Ocak Salı günü saat 17.00’de PTT Çaycuma Şubesi önünde toplanıp, AKP Çaycuma ilçe binası önüne kadar yürüyeceklerini söyledi. Akyol, Torba yasaya karşı güçlü bir birleşik cephenin örülmesi için KESK Genel Merkezinin diğer konfederasyonlarla çağrı yapıp, görüşmeler yapmasının gündemde olduğunu belirterek, “Gözümüz, kulağımız sendikaların alacakları kararlarda olacaktır” dedi.   

 

ADD Çaycuma Şubesi Toplantı Salonu’nda Eğitim-Sen Eğitim Uzmanı Dr. Erkan Aydoğanoğlu’nun görsel sunumu eşliğinde yapılan etkinliğe yaklaşık 100 kişi katıldı. Başta işçi ve memurlar olmak üzere toplumun tüm kesimlerini yakından ilgilendiren torba yasanın iç yüzünün çeşitli yönleriyle ele alındığı söyleşi, katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi.

Torba yasanın topluma yalan yanlış bilgilerle anlatıldığını vurgulayan Dr. Erkan Aydoğanoğlu, AKP’nin 8 yıllık iktidarı boyunca kadrolu ve güvenceli çalışanların sayısının azaldığını, esnek ve güvencesiz çalışmanın yaygınlaştırıldığını söyledi. Torba yasanın istihdamda yaşanan dönüşüme paralel olarak hazırlandığını vurgulayan Aydoğanoğlu, bu yasadan sadece işçi ve emekçilerin değil, bütün halk kesimlerinin özellikle genç işçiler, kadınlar, stajyerler ve meslek lisesi öğrencilerinin nasıl etkileneceğini somut örneklerle anlattı.

Söyleşide; 1 Ocak 2012’de başlayacak olan Genel Sağlık Sigortası (GSS) ile herkesten gelirinin %12’si oranında GSS primi kesileceği, asgari ücrette yaş sınırının 16’dan 18’e çıkarılmasıyla 250 bin gencin ortalama 85 TL daha az ücret alacağı anlatıldı. Sigortaları 30 günden az yatanların, kalan miktarı ceplerinden tamamlamaz ise sağlık hizmetlerinden yararlanamayacağından bahseden Aydoğanoğlu, torba yasa ile patronlara stajyer emeğini daha ucuz çalıştırma fırsatı verildiğini, istihdamı teşvik adı altında 18-29 yaş arası gençlerin istihdamı desteklenirken, 30 yaş üzerindekilerin istihdamının zorlaştırıldığını söyledi. Tıpkı işçiler gibi memurların da ‘ödünç’ verilerek kamuda yaşanan sürgünlerin yasal hale getirilmek istenmesi, vali ve kaymakamların memurların üst disiplin amiri yapılması ve TEKEL işçilerini sokağa döken 4/C uygulamasının yaygınlaştırılmak istenmesi gibi konulara dikkat çekildi.