Uzun Mehmet, 1829 yılında Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde Köseağzı köyünün Neyren Deresi yatağında taşkömürünü buluşunun 188. yılında törenle anıldı.

Zonguldak’ta Uzun Mehmet Anıtı’nda düzenlenen anma törenine, Vali Vekili Nevzat Taşdan, Zonguldak Belediye Başkanı Yardımcısı Nilgün Sarıbay, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdür Vekili Kazım Eroğlu ve TTK yöneticileri, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, Amelebirliği Başkanı Osman Balamir, GMİS Genel Sekreteri Satılmış Uludağ, GMİS Genel Mali Sekreteri Adnan Tıska, GMİS Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Kahraman Kabaskal, TMMOB MMO Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, askeri erkan, bürokratlar, GMİS’e bağlı şubelerin başkan ve yöneticileri, meslek odası ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, siyasetçiler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. TTK, GMİS, MMO ve Amelebirliği çelenklerinin Uzunmehmet Anıtı’na konulmasının ardından madencileri anlatan şiirler okundu.

Törende TTK Genel Müdür Vekili Kazım Eroğlu, GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, MMO Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı birer konuşma yaptılar.

 


Demirci;TTK Tarihinin en kötü dönemini yaşıyor

Bugün Uzun Mehmet’in kömürü buluşunun 188’nci ve Zonguldak’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 96’ncı yıldönümünü birlikte kutluyoruz.

Uzun Mehmet’ten günümüze bu topraklarda kömür üreten atalarımızı sevgi, saygı, şükran ve hayatını kaybedenleri rahmetle anıyoruz.

Halen yerin yüzlerce metre altında doğa ile savaşan ve yerüstünde bu üretim zincirine katkı veren tüm madenci kardeşlerimize kazasız-belasız çalışmalar diliyoruz.

Değerli konuklar;

Zonguldak ve Türkiye Taşkömürü Kurumu, üretim tarihinin en kötü dönemini yaşıyor.

8 binin altına düşen işçi sayısıyla yılda 1 milyon tonun altında üretim yapabiliyoruz.

Oysa bugünkü iktidar 2003 yılında, kamu ve özel sektör olarak bu bölgeden yılda 10 milyon ton kömür üretmenin hesabını yapıyordu.

Çünkü bu bölgede 1 milyar tonun üzerinde kömür rezervi var.

Bugün geldiğimiz noktada Kamu küçüldü, özel sektör hesapları tutmadı ve üretim dip yaptı.

Yılda yaklaşık 4 milyar dolarımız taşkömürü ithalatına gidiyor.

Sanayimizin bel kemiği olan ve taşkömürünün varlığı sebebiyle bölgemize kurulan Kardemir ve Erdemir’e kömür veremiyoruz.

Herkes kendi doğal kaynaklarımızı kullanmaktan söz ediyor ama gereken adımlar atılmıyor.

Değerli arkadaşlar,

2010 yılından buyana Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğü işçi alınmasını talep ediyor, biz her fırsatta “İşçi Alınsın, Üretim Artsın” diyoruz ama duymazdan, görmezden geliniyor.

TTK kaybediyor, Zonguldak kaybediyor, Türkiye kaybediyor.

İnsanlar iş arıyor, Zonguldak göç ediyor ve yurt dışından Zonguldak’a kömür geliyor.

Değerli konuklar,

Geçen yıl bugün Zonguldak’ta “Taşkömürü-Demirçelik ve TTK Paneli düzenledik.

Konunun uzmanları tarihimizden bugüne Zonguldak gerçeğini anlattılar ama ilgililer yine görmezden, duymazdan geldiler.