Türkiye Taşkömürü'nde toz maskelerinin nefes alma, verme ve direnç testinin yapılabilmesi için maske test düzeneği satın alınacak.

Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan yapılan açıklamada, kuruma maske test düzeneği satın alınacağı belirtildi. İhale yoluyla yapılacak alım için hazırlanan teknik şartnamede şöyle denildi:
TTK ihtiyacı olarak, yer altı kömür ocaklarında solunabilir tozlara karşı kullanılmak üzere temin edilen toz maskelerinin TS EN 149 FFP1 standardına uygunluğu için referans olarak kullanılan optik yöntemle CO filtre verimlilik, nefes alma, verme ve direnç testi (toz maskelerinin performans testlerinin) yapılabilmesi için maske test düzeneği satın alınacaktır. Cihaz, kanister kutusu, hassas diferansiyel manometre, duman üretme bölmesi, temiz hava akış ölçer, örnekleme akış ölçer, üst akım dedektörü, alt akım dedektörü, geri sürükleme filtresi ve emiş pompasından oluşacaktır.
Sistemin laboratuara kurulduktan sonra idare personeline yeterli bir süre içerisinde tamir, bakım, kalibrasyon ve kullanma konularında ücretsiz eğitim verilip, performans testleri yapıldıktan sonra kabulünün yapılacağı bildirildi.
Firmaların tekliflerinde teslim sürelerinin belirtileceği, cihazın en geç 120 takvim günü içerisinde teslim edileceği kaydedildi. Bir adet alınacak olan toz maskesi test cihazı için, teklifçi firmanın en az 10 yıllık süre ile yedek parça temin ve bakım garantisi vereceği ihale şartnamesinde yer aldı.