Zonguldak Sergi Odası, "Hayatımız Trafik Fotoröportaj Projesi" düzenliyor. Projenin ilk toplantısı 3 Kasım 2009 Salı günü saat 17.00'de Sergi Odası'nda yapılacak. Proje Yürütücüsü, Fotoğrafçı, Sergi Odası Yöneticisi İbrahim Akyürek, projeyle ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi; "Bazı durumlar vardır ki, ölü sayısının büyüklüğü karşılığında, aynı oranda o durum konusunda düşünce, tartışma, örgütlenme sayısı da çok olsun istersiniz, beklersiniz. Bu durumlardan bir tanesi savaşlar, öteki trafik kazaları. İki alanda da en çok gençlerin öldüğünü yazar bazı kitaplar. Araç markalarını, modellerini ezbere bilen, sahip olma arzusu ile dolan genç aslında ölüm makinesine tutuluyor. Trafikteki ölümler üzerine çıkan haber ve yorumların yönünün şaşmasında, ahmakça yorumlar, salakça haber başlıkları atılmasında otomobil reklamlarının yazılı ve görsel medyada önemli yer tutmasının payı olduğuna inanıyorum. Reklam gelirleri pastasının yüzde kaçını araç reklamları kapsıyor? Sadece bu pasta parası yüzünden trafikteki ölümler üzerine 'araştırmacı gazetecilik'ten uzak durduklarını düşünüyorum. Hep suçlanan şu yüzde 95 payı dolduran 'insan faktörü' ne yer, ne içer, nasıl yaşar bir öğrensek? Örneğin; yaşamaktan bezmiş hissi uyandıran kamyon şoförleri, yolcularını bir mal gibi taşıyan minibüs şoförleri, yol hataları konusunda çok şey bildiklerini sandığımız karayolu işçileri, üzerinde az konuşulan araç kusurlarını ezbere döktürecek tamirciler, evinde otururmuş gibi makamından bize meraklı gözlerle bakan TIR şoförleri, ulaşım politikalarının kimlerin hesabına göre yapıldığını açıklayacak olan her şeyin farkında mühendis? Kısaca; 'insan faktörü'nün fotoğraflı anlatımı, iç dökme öyküsü olacak bu proje.
Tabii, üç beş kişi bu işe kalkışırsa? Bu projede yer alacak fotoğrafçı, görüşmeye gittiği insanın anlatımlarını da kayda geçirecek. Belki bu işi gazeteciliğe meraklı arkadaşına bırakacak, kendi fotoğraf çekecek. Ancak, kazaların nedenleri konusunda meraklı olacak.
Bu projenin ilk toplantısı 3 Kasım 2009 Salı günü saat 17.00'de Sergi Odası'nda yapılacak.
Öncelikle 35 yaş ve altı genç fotoğrafçıların ilgisi beklenecek: Fotoğrafa ve gazeteciliğe meraklı üniversite öğrencileri, yerel gazetecilerimiz, serbest fotoğrafçılar, öteki işlerinden zaman ayırıp gelen fotoğrafseverler? Birlikte ön çalışma yapılacak. Karar verilen bir çalışma yöntemine bağlı kalınacak. Sergi Odası baskı ve öteki sergi-gösteri-yol masraflarını karşılayacak. Projede sürekliliği kesinleşenlere, üretenlere az da olsa ödeme yapılacak.
Bu proje ile yılda on bin insanını yollarında yitiren, ancak 'politik' bir çekiciliği, içeriği olmadığı havası basılan yaraya kenarından dokunulacak. Bakalım ortalığane saklı gerçekler, ne anlamlı fotoğraflar dökülecek?.. Bakarsınız bu proje tutar, iyi sonuç alınır, sonuç can yakar ve tüm masrafları fazlasıyla karşılayacak demokratik bir meslek veya dayanışma örgütü bulunur?"