Kozlu beldesine bağlı Dereköy'de Dünya Bankası destekli yapılan ve 1 trilyon liraya mal olan son sistemle donatılan okulun kapatılacağını öğrenen köylüler eylem yaptı.

Dereköy'de 1999-2000 yıtarihleri arasında eğitim öğretime açılan 16 derslikli olan, yapımı 1 trilyon TL'yi bulan içinde asansör, spor salonu, revir, laboratuar gibi son sistemle donatılan, Dünya Bankası destekli yapılan ilköğretim okulunun kapatılacağını öğrenen köylüler eylem yaptı. Dereköy Muhtarı Muhammet Başar, Bozca Köyü Muhtarı Dursun Oda, Kumtarla Muhtarı Ramazan Işıktaş ve Taşcılar Muhtarı Mustafa Altınkaya yaptıkları açıklamada, taşımalı eğitim kapsamında Ayvatlar ve Saraycık köyü öğrencilerinin Dereköy İlköğretim Okulu'na verildiklerini fakat Ayvatlar ve Saraycık köyü muhtarlarının itirazı üzerine öğrenci sayısı yeterli gelmediği için kendilerine okulun kapatılacağı bilgisinin geldiğini duyunca şaşkınlık içinde kaldıklarını söyledi. 
Dereköy Muhtarı Muhammet Başar, "Dereköy ve civar köy muhtarları olarak Dereköy İlköğretim Okulu'nun kapanmasını istemiyoruz. Dereköy İlköğretime Saraycık ve Ayvatlar Köyleri mahalleleri 27 Haziran 2011 tarihli Zonguldak valisi onaylı okulumuz taşımalı eğitime açıktır diye yazı gelmiş. Fakat 2 muhtarımızın itirazı ile Valimiz 6 Temmuz 2011 Perşembe günü ziyaret ettiler. Bu ziyaret neticesinde kendisine biz buradan rica ettik. Binamız mevcut hali belli devletin trilyonluk yatırımı burada heba olmasın diye kendilerine söyledik. Cuma günü bize bir bilgi geldi okulunuz kapatıldı diye. 2 muhtarın itirazı ile bu okul kapanıyorsa, biz de 4 muhtar olarak itiraz ediyoruz. Okulumuzun tekrar eğitime açılmasını istiyoruz" dedi.  
Köy halkı ve öğrenciler ise okullarının tekrar açılmasını, gösterdikleri okulların doluluk oranı yüksek ve yollarının uzak olduğunu ve okullarının imkanlarının daha güzel olduğunu söylediler. Köylüler, netice alana kadar eylemlerini devam ettireceklerini söylediler. 
Zonguldak Milli Eğitim Müdürü Harun Girgin konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı'nın birleştirilmiş sınıf uygulaması kapsamında öğrenci sayısının azlığı ve yetersizliği sebebiyle okulun kapatılacağını ve öğrencilerin taşımalı eğitim kapsamında başka okullara nakledileceğini ifade etti.