Orman Genel Müdürlüğü’nün “2014-2018 Trüf Mantarı Eylem Planı” kapsamında Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı ormanlarda trüf mantarı varlığını tespit etmek amacıyla gelen heyet trüf mantarı araştırması yaptı.

Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Daire Başkanı Emin Şimdi, Bitkisel Ürünler Şube Müdürü Özgür Balcı, Trüf Uzmanları Niyazi Uluçoban ve Ziyafet Arslan ile beraberlerinde getirdikleri Romagnolo cinsi trüf arama konusunda eğitilmiş iki adet köpek ile bölge ormanlarında arama çalışmaları yapıldı.

Aramalarını daha önce tespit edilmiş olan noktalar olan Ovacık, Yenice, Çaycuma, Devrek ve Ereğli mevkilerinde yapan heyet; yazlık ve kışlık trüf mantarı buldu. Bazı alanlarda ise, trüf emarelerine ve misellerine rastladı. Türkiye genelinde trüf mantarına olan ilgi her geçen gün artarken, Zonguldak ormanlarında gelecekte daha kapsamlı incelemeler yapılacak oranda potansiyel olduğu belirlendi.

Trüf Mantarı: Belirli ağaç türlerinin köklerinde yetişen bir yer altı mantar çeşidi olan trüf mantarı, uzmanlar ve üst düzey aşçılar tarafından mükemmel tat olarak değerlendiriliyor. Dünyada “siyah elmas” ve “kralların yiyeceği” olarak adlandırılan trüf mantarı, toprağın 5 ile 20 santimetre derinliğinde ağaç köklerinde yetişiyor ve yaklaşık 200 türü bulunuyor. Türkiye’de doğal olarak nemli, ormanlık alanlarda yetişen bu mantar keşfedilmemiş hazine olarak adlandırılıyor. Tabiatta en fazla domuzlar tarafından tüketilen ve özel eğitimli köpeklerle toplanan trüf mantarının kilosu türüne göre 50 Avro ile 2 bin Avro arasında değişiyor.

(Haber Merkezi)