Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kdz.Ereğli Şubesi  Kıbrıs Barış Harekatı’nın 42’nci yıldönümünde Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törende çelenk koyup saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı’nı okudular.





“KIBRIS TÜRKÜNÜ KATLİAMDAN KURTARDI”

Dernek Başkanı Şahin törende yaptığı konuşmada,  15 Temmuz 1974’de Yunan-Rum darbesi gerçekleştiğini, darbenin asıl amacının oradaki Türk varlığının tamamen ortadan kaldırılıp Kıbrıs’ın tamamen Yunanistan’a bağlanması olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti:

“Böylece Türkiye batıdan güneye kuşatılıp Akdeniz’den tecrit edilmiş olacak ve dolayısıyla yaşam alanı daraltılacaktı. Türkiye Kıbrıs’ta yaşanan bu oldubittiye seyirci kalamazdı. Kıbrıs Türkünü korumak, can ve mal güvenliğini sağlamak Anavatanın namus borcudur. Türk Ordusu 20 Temmuz 1974’de başarılı bir harekat icra ederek Kıbrıs’taki duruma fiilen el koymuş Kıbrıs Türkü’nü olası bir katliamdan kurtarmış ve adanın Yunanistan’a bağlanmasını önlemiştir. Kıbrıs’ı ilhak etmek isteyen Yunanistan’ın Enosis hayali Akdeniz’in karanlık sularına ebediyen gömülmüştür. Kıbrıs Türkünün, Kıbrıs’ın 1878 yılında İngilizlere terk edilmesiyle başlayan esaretini 20 Temmuz 1974’de Mehmetçik süngüsüyle sona erdirmiştir. Kıbrıs Türkü takdire şayandır ki yüzyıllardır gördüğü eziyet ve zorbalığa karşı kimliğini ve benliğini hiçbir zaman kaybetmemiş, boyun eğmemiştir."






“NAMUS BORCUDUR”

Bugün Kıbrıs Türkü’nün kendi vatan ve bayrağının altında hür ve bağımsız yaşamakta olduğunu da kaydeden Temel Şahin sözlerini şu ifadelerle tamamladı:

“20 Temmuz Kıbrıs halkının esaretten kurtulduğu gündür. 20 Temmuz yavru vatanın Anavatana kavuştuğu gündür. Türk ordusu Kıbrıs uğrunda 498 şehit vermiştir. Bu toprak artık Kıbrıs Türkünün öz vatanıdır. Vatan toprağı geri verilemez, kaderine terk edilemez. Kıbrıs’ta Türk varlığını yaşatmak gelecek nesillere ve bu topraklar uğruna şehit düşenlere karşı bir namus borcudur. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Kıbrıs Türkünün azim ve iradesiyle dünya devletleri arasında hak ettiği yere ulaşacağına inanıyoruz. 42 yıl sonra yine coşkuluyuz. Kıbrıs gazileri olarak yüce devletimize savaş meydanlarında hizmet etmenin gururunu yaşıyoruz. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere Çanakkale, İstiklal, Kore, Kıbrıs ve terörle mücadele şehitlerimizi ve 15 Temmuz günü milli irade ve demokrasi uğruna canlarını ortaya koyan şehitlerimizi minnet ve şükranla anıyor. Hayatta bulunan gazilerimize sağlık, mutluluk, huzur ve esenlikler diliyorum.”