Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Zonguldak'a gelerek bir dizi incelemelerde ve ziyaretlerde bulundu. Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası ziyareti sırasında kendisine Başkan Salih Demir brifing verdi. Konuşma esnasında,  "Milli Prodüktivite Merkezi" demek isteyen Başkan Salih Demir, 'prodüktivite' kelimesini söyleyemediğini anlatarak merkezin isminin değiştirilmesini istedi. Başkan Demir, "Milli Prodüktivite diyemiyorum. Onun ismini değiştirmek lazım. Değiştirileceği söylendi, değişmesi lazım" diye konuştu. İsteği olumlu karşılayan Demir, "Onu değiştireceğiz. Şimdiden Türkiye Verimlilik Merkezi diyebilirsiniz. Öteki ismi önemli değil" dedi. Başkan Demir, Zonguldak sorunları ve madencilik sektöründeki sorunlar ile ilgili 2 ayrı dosyayı verdi.

ÇATES'İN ÖZELLEŞTİRİLMESİ

Ardından yapılan sohbette Zonguldak Valisi Erdal Ata, Çates'in özelleştirilmemesini, özelleştirilir ise de santrallerin tek tek özelleştirilmesini istedi. Vali Ata, "Şimdi Çates'in özelleştirilmesi söz konusu. 4 santralin bir paket halinde özelleştirilmesi öngörülüyor. Özel sektör madencileri kömür verirken, TTK ürettiği kömürün büyük bir bölümünü termik santrale veriliyor. 4'lü paket olarak özelleştirilse ilimizde madencilik sektöründe ileriye dönük ciddi sorunlar yaşanabilir. Çates kurulurken demirçelik fabrikası ve evlerde kullanılmayan kömürün santralde değerlendirilmesi düşünülmüştür. Ama Zonguldak dışından bir firma alması halinde, dışarıdan daha ucuz olan ithal kömürü alır. İmkan varsa özelleştirilmesin. Özelleştirilirse de tek santral olarak yapılırsa, buradaki, işadamları, sanayicileri, madencileri organize ederiz ve burayı alırlar" dedi.

"TTK HEMEN KAPANIR"

Vali Ata'nın talebine destek veren TSO Başkanı Demir de Çates'in kent dışından bir kurumun alması halinde 15 gün içerisinde TTK'nın, 3 ay içerisinde özel maden ocaklarının kapanacağını ileri sürdü. Başkan Demir, "TTK üretiminin yüzde 80'ini, özel sektör ise yüzde 50'sini Çates'e satıyor. Burayı Zonguldak dışından biri alırsa muhakkak ithal kömüre döner. Bu da önce TTK'nın kapanmasına sebep olur. TTK hemen kapanır. Çünkü TTK, Çates'e 15 gün kömür satmasın, stok sahası olmaması nedeniyle ocakları kapatır.
Özel sektör 1-2 ay daha durur. Belki de 3 ay durur ama o da kapatır" diye konuştu.
Talebi olumlu karşılayan Bakan Ergün, "Zonguldak'ta ayakta durmaya zor yer buluyor, stoğa nerede yer bulacak" esprisi yaparak destek vereceğini ifade etti. Başkan Demir, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'e dev madenci heykeli verdi.