Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi odası tarafından üyelerin bilgilendirilmesi amacıyla 5811 Sayılı Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun Uygulaması hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
TSO Toplantı Salonu'nda yapılan toplantıya, Zonguldak Vergi Dairesi Başkanı Hüseyin Bayar, TSO Başkanı Mehmet Genç, AK Parti Ereğli İlçe Başkanı Erol Şahin, TSO Meclis Başkanı Zeki Us, Kdz. Ereğli Vergi Dairesi Müdürü Ergün Gülmez, mali müşevirler ve muhasebeciler katıldı. Toplantının açılış konuşmasını TSO Başkanı Mehmet Genç yaptı. Genç, toplantıya katılanlara teşekkür ederek, "TSO olarak amacımız üyelerimizi yeni çıkan kanunlar, mevzuatlar konusunda bilgilendirmek olduğu bilinciyle bu organizasyonu düzenlemiş bulunmaktayız. Konumuz 5811 Sayılı Bazı Varlıkların milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun Uygulaması'dır. Hepinize geldiğiniz için teşekkür ederiz" dedi.
Zonguldak Vergi Dairesi Başkanı Hüseyin Bayar, hiçbir idarenin mükelleflerine veya ilgili olduğu kişilere ceza yazmaktan hiçbir şekilde hoşlanmadığını kaydetti. Bayar, "Bu çok önemli bir kanun. Bunun bir şekilde mükelleflerimize anlatılması, ikna edilmesi lazım. Kafanıza takılan her konuda biz izaha hazırız. Sizin iş ve işleyişlerinizin uygun olması bazen bir şey ifade etmiyor. Karşı mükelleflerin bazı sorunları, sıkıntıları olabilir. Bu nedenle sizinde bugünden tedbirli olmanız gerekmektedir. Hiçbir idare mükelleflerine veya ilgili olduğu kişilere ceza yazmaktan veya bir şekilde ağır bir yük yüklemekten hoşlanmaz. Biz bu işlemleri yaparken sizin sıkıntıya girmenizi istemiyoruz. Dilimizin döndüğü kadar sizi bu konuda aydınlatmaya çalışacağız" diye konuştu.
Karadeniz Ereğli Vergi Dairesi Müdürü Ergün Gülmez ise, kanun hakkında bilgiler verdi. Gülmez, "5811 Sayılı Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırmasıyla ilgili kamuoyunda Varlık Barışı olarak bilinen yasa 31.12.2009 tarihi itibariyle sona eriyor. Zaman daraldı burada mükelleflerimizin yapması gerekenler; nasıl başvuracak? Nereye başvuracak? Hangi varlıkları için nereye müracaat edecekler? Bu konuda yaptığımız çalışmaları sizlere aktaracağız. 5811 Sayılı yasa yurt içinde ve yurt dışında varlıkları ekonomiye kazandırılmasını kapsıyor. Yurt dışındaki varlık; para, altın, hisse senedi gibi varlıkların Türkiye'deki bankaya veya aracı finans kurumlarına transfer edilmesi hesaba yatırılması suretiyle, tutarın yüzde 2'sini de vergi olarak bir ay içinde ödemek şartıyla yasadan faydalanmış olunuyor. Bunun hesabı da nerden buldun? Nereden getirdin? Sorulmuyor. Yurt içindeki varlıklarla ilgili olarak da, işletmenin öz sermayesinde bulunmayan makine, demirbaş, teçhizat veya gayri menkuller yine matrahın yüzde 5'ini beyan edilmek şartıyla ve bir ay içinde ödeme koşuluyla yasadan faydalanma imkanı getiriliyor. Ödeme tarihinden itibaren bir ay içinde ödeme şartı var. Ödenmezse yasadan faydalandırılmamış sayılıyor. Yüzde 5'in vergi ziyanı yok. Gecikme faizi de yok. Bizim tespitlerimize göre, vergi suçu yazıp Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunmuyoruz. Bu kapsamda bizim vergi mükelleflerimizi yakından ilgilendiriyor. Halk tabiriyle naylon fatura dediğimiz olay burada karşımıza çıkıyor. Bu tür faturaları kullananlar fatura tutarının yüzde 5'ini internet ortamında beyan ederek ir ay içinde de ödemek şartıyla mahsup imkanla faydalanmış oluyor. Faturalarda önce şekil şartına bakıyoruz. Anlaşmalı matbaaya bastırmış mı? Notere tasdik ettirilmiş mi? Faturayı düzenleyen kişiden mi mal alınmış? Ödemeler faturayı düzenleyen kişi adına mı yapıldı? Bunları gözden geçirerek faturanın sahte olup olmadığını kanat getirici olarak değerlendiriyoruz" dedi.
Toplantı konuşmaların ardından soru-cevap şeklinde devam etti.