Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Sarsık, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Teşvik Paketi'nin Filyos Vadisi'nde yapılması planlanan büyük ölçekli yatırımların hayata geçmesini hızlandıracağını, Çaycuma Organize Sanayi Bölgesi'ndeki yatırımların da artışını sağlayacağını belirtti.
Sarsık, Teşvik Paketi'ne genel olarak baktığımızda birçok olumlu gelişmeyi beraberinde getiriyor. Öncelikle tüm ülkemiz için hayırlı olmasını dileriz. Paketin bölgemizdeki yani Filyos Vadisi'ndeki büyük yatırımların hayata geçirilmesi için de önemli bir fırsata dönüşmesini temenni ederiz. Genel Teşvik Uygulamaları, Bölgesel Teşvik Uygulamaları, Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki ve Stratejik Yatırımların Teşviki başlıkları altında toplanan paketin, tüm Türkiye'de olduğu gibi bölgemizdeki büyük çaplı yatırımları hızlandırmasını bekliyoruz. Özellikle Filyos Limanı ve Serbest Bölgesi'nin Endüstri Bölgesi ilan edilmesi ile yıllardır özlemle beklenen büyük yatırımların hayata geçmesi ile bölgemizin ekonomik göstergeleri de yükselecektirdedi.
Başkan Rıfat Sarsık yaptığı açıklamada, teşvik paketinin yatırımcıya KDV istisnası, Gümrük Vergisi muafiyeti, vergi indirimi, asgari ücret üzerinden hesaplanan sigorta primi işçi ve işveren hissesi desteği, faiz desteği, yatırım yeri tahsisi, Gelir Vergisi stopajı desteği ve KDV İadesi destekleri büyük çapta kolaylık sağlayacağını kaydetti.
Sarsık söyle konuştu: Açıklanan Teşvik Paketi, büyük çaplı yatırımcılara KDV istisnası, Gümrük Vergisi muafiyeti, vergi indirimi, asgari ücret üzerinden hesaplanan sigorta primi işçi ve işveren hissesi desteği, faiz desteği, yatırım yeri tahsisi, Gelir Vergisi stopajı desteği ve KDV İadesi destekleri sağlıyor.
Bunun yanında, yatırımların organize sanayi bölgelerinde yapılması halinde yatırımcılar, yatırımın bulunduğu bölgenin bir alt bölgesinde uygulanan oranlardan yararlanacaklar. Bu çalışma, bir anlamda gerek uluslararası, gerekse ulusal ölçekteki yatırımcıları harekete geçirecek niteliktedir. 6 bölgeye ayrılarak düzenlenen Yeni Teşvik Paketi'nde Zonguldak'ın geçmiş dönemde olduğu gibi komşu illerin bir üstünde bölge olarak açıklanmasından olumsuz etkileneceğini de düşünüyoruz. Bartın, Düzce, Kastamonu 4. Bölge iken Zonguldak'ın 3'üncü bölge olmaması gerekirdi. Bildiğimiz kadarıyla bu durum TUİK verilerine göre yapılan 61 kriterle tespit edilmektedir.
Bu kriterler arasında Zonguldak ilinin göç vermesi, bağımlı ekonomisinin getirdiği olumsuz etkilerde olmalıdır ve ilimizin durumu tekrar gözden geçirilmelidir. Çünkü ilimizin komşuları arasındaki teşviklere göre oluşan bölge farklılığı haksız rekabeti beraberinde getirebilecek boyuttadır. Yeni paket 4 ana bileşenden oluşacak. Yatırımın hangi bileşende yer aldığına, büyüklüğüne ve bölgeye göre farklı teşvikler söz konusu olacak. Ancak stratejik yatırımlar adı altındaki sektörlere, eğitime, yük ve yolcu taşımacılığına, madenciliğe ve bazı turizm bölgelerine yapılan yatırımlar nerede olursa olsun 5'inci bölge desteklerinden yararlanabilecek. Yeni sistemle, cari açığın azaltılması amacıyla ithalat bağımlılığı yüksek olan ara malı ve ürünlerin yatırım ve üretiminin artırılması hedefleniyor.
Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarına göre yeni sistem şöyle:
Genel teşvikler Bölgesel teşvikler Büyük ölçekli yatırımların teşviki Stratejik yatırımların teşviki, Yeni sistemle, yatırım yapacak olanlara, Katma Değer Vergisi (KDV) İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Vergi İndirimi, Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği (asgari ücret üzerinden), Faiz Desteği, Yatırım Yeri Tahsisi, Gelir Vergisi Stopajı Des-teği ve KDV İadesi Desteği sağlanacak. Yatırımın büyüklüğüne göre destekten yararlanma süresi de değişecek.