Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından tonaj ve OD taahhütlerini yerine getirmek zorunda olunduğunu kaydetti. Zonguldak TSO tarafından yapılan açıklamada, 4925 Sayılı Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında Ulaştırma Bakanlığı'nca yetkilendirilen Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası'ndan K1 yetki belgesi alan şirketlerin, Ulaştırma Bakanlığına bulundukları Tonaj ve ODY taahhütlerini yerine getirmek ile mükellef oldukları açıklandı. Yapılan açıklamada, "Zonguldak merkez ilçe, Kdz. Ereğli, Çaycuma, Devrek, Alaplı ve Gökçebey ilçelerinde kurulu bulunup yetki belgelerini odamızdan alan şirketler içinde Orta Düzey veya Üst düzey Mesleki Yeterlilik Belgesini (ODY-ÜDY) almayan şirketlere 4925 sayılı kanunun 43 maddesinin 15 fıkrasının b bendi uyarınca 3 adet uyarı verilip, bu ceza paraya çevrilmiştir. 3 ihtar sonucu toplam ceza tutarı 766 TL olup, ilgili ceza 90 gün içinde ödenmesi halinde ihtar ilgili firmanın sicilinden silinecektir. Toplam ihtar tutarı 90'a ulaşan firmanın K1 yetki belgesi iptal edilecektir.
K1 yetki belgesine sahip olan nakliye firmaların ortak, yönetici, uzman veya en az bir personelini sahip olmak zorunda bulundukları Orta Düzey veya Üst düzey mesleki yeterlilik belgesi almak için en kısa sürede başvuruda bulunarak 2006 yılındaki taahhütleri yerine getirmesi hususu ticari faaliyetlerinin devamı için son derece önemlidir. 2003 ve daha öncesinde nakliyecilik yaptıklarını belgeleyenler muafiyet kapsamında, 4 yıllık yüksek okul mezunları eğitim muafiyetinde ODY ve ÜDY belgelerini Gazi Üniversitesi'ne yapacakları başvuru sonucu  alabileceklerdir.
Öte yandan tüzel kuruluş statüsünde bulunan her türlü şirket içinde K1 yetkisine sahip olanlar ODY ve ÜDY dışında 75 ton istiap şartını yerine getirmeleri hususu kamuoyuna ve ilgili şirketlere önemle duyurulur" denildi.