Kdz.Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yaşar Tetiker, hijyen eğitim belgesi almayanların yapılacak denetimlerde cezai işleme maruz kalabileceğini açıkladı.

 

Başta gıda üretim ve perakende iş yerleri olmak üzere çeşitli sıhhi ve gayrisıhhi iş yerlerinde çalışanların yaptırmak mecburiyetinde olduğu portör muayeneleri yerine hijyen eğitimi alınması zorunluluğu getirildiğini açıklayan Tetiker konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şu bilgileri verdi:

 

MÜRACATLAR

Bu çerçevede hazırlanan “Hijyen Eğitimi Yönetmeliği”, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Hijyen Eğitimleri, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenecek olup, yönetmelik gereği eğitim alması zorunlu kişilerin, ilçemizde Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğüne şahsen müracaat etmeleri gerekmektedir. (http://www.kdzereglimesem.meb.k12.tr) Bu yönetmelik belirtilen iş kollarını kapsamaktadır. Gıda üretim ve perakende işyerleri. (Sebze satış pazarları, fırın, pastane Kafeterya market v.b işyerleri) İnsani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suların üretimini yapan iş yerleri. Kaplıca, hamam, sauna, berber, kuaför, dövme ve pirsing yapılan yerler, masaj ve güzellik salonları ve benzeri yerler. Otel, motel, pansiyon ve misafirhane gibi yerler.

 

İŞ KOLLARI

Komisyon tarafından hijyen eğitimi verilmesi uygun görülen diğer iş kolları. İşletmelerin, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 (bir) yıl içinde eğitimleri tamamlaması zorunluluğu olup, bu süre 05 Temmuz 2014 tarihinde dolacaktır. Yönetmeliğin 11’nci Maddesi gereği yapılan denetimlerde “Hijyen Eğitim Belgesi” sorulacak olup, bu belgeyi almamış olanlar hakkında 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesine göre cezai müeyyide uygulanacaktır. İlgili üyelerimizin bilgilerine sunarız”

 

(Haber Merkezi)