Kısa adı GMİS olan Genel Maden İşçileri Sendikası  ile Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası (Kamu-İş) arasında sürdürülen ve Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) çalışanlarını ilgilendiren 24. Dönem Toplu İş Sözleşmesi’nde 29 Temmuz 2011 tarihinde anlaşmaya varılmasının ardından 5 Ağustos 2011 tarihinde imza töreni düzenlendi.

1 Ocak 2011 ile 31 Aralık 2012 tarihleri arasını kapsayan 24. Dönem Toplu İş Sözleşmesi İmza töreni Zonguldak’ta TTK Genel Müdürlüğü Salonu’nda gerçekleştirildi.

Törene TTK Genel Müdürü Burhan İnan, Kamu-İş Genel Sekreteri Erhan Polat, GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, TTK Genel Müdür Yardımcıları, TTK Yönetim Kurulu Üyeleri, TTK’ya bağlı müesseselerin müdürleri, daire başkanları ve TiS Komisyonu Üyeleri, Kamu-İş Uzmanları, GMİS Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç, Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun ile GMİS’e bağlı şubelerin başkanları, TİS Komisyonu üyeleri katıldı.

İmza töreninde bir konuşma yapan TTK Genel Müdürü Burhan İnan şunları söyledi;

Türkiye Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası ile Genel Maden İşçileri Sendikası arasında Genel Müdürlüğümüz ve bağlı işyerlerinde çalışan işçilerimiz için 01.01.2011 tarihinde yürürlüğe girecek olan 24. Dönem Toplu İş Sözleşmesinin imza törenine hoş geldiniz.

24 Dönem Toplu İş Sözleşmesi’nin başlangıçtan imza aşamasına gelinceye dek emeği geçen başta Başbakanımız olmak üzere Hükümet yetkililerine, Türk-İş’in Sayın Genel Başkanına ve Yönetim Kurulu Üyelerine, Kamu-İş’in Sayın Genel Sekreterine ve uzman arkadaşlara, GMİS’in Sayın Genel Başkanına, Yönetim Kurulu üyelerine ve şube başkanlarına, Kurumumuz adına toplu iş sözleşmesi görüşmelerine katılan heyete ve onlara destek olan çalışma arkadaşlarıma huzurunuzda şükranlarımı arz ediyorum.

24. Dönem Toplu İş Sözleşmesi’nin başta maden işçileri olmak üzere Genel Maden İşçileri Sendikası’na, Kurumumuza, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”

TTK Genel Müdürü İnan’ın ardından konuşan GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, “Ülkemizin içinde bulunduğu durumu, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun gerçeklerini ve genel ücret politikalarını bilerek ortaya koyduğumuz taleplerimize tam olarak ulaşamasak da, geldiğimiz noktada, tüm havza çapında arkadaşlarımızın da onayını alarak sözleşmemizi imzaladık. Biz, bu şartlarda yapabileceğimizin en iyisini yaptığımıza inanıyoruz” dedi.

Alabaş şöyle konuştu;

“Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda çalışan üyelerimizi kapsayan 24. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerimizi 29 Temmuz 2011 tarihinde masa başında uzlaşmaya vararak tamamladık.

19 Temmuz 2011 tarihinde, Türk-İş Kamu Toplu Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu ile Hükümeti temsilen, Kamu Toplu İş Sözleşmelerinden Sorumlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik arasında imzalanan Çerçeve Anlaşması genel ücret politikamızı belirledi.

Genel Maden İşçileri Sendikası’nın Genel Başkanı olarak ben de, Türk-İş Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu’nda görev yaptığım için bu sürecin içinde yer aldım.

Öncelikle Hükümet nezdinde sürdürdüğümüz görüşmelerde, Hazine ve Maliye’nin sınırlarını bizim adımıza zorlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Faruk Çelik’e,

Türk-İş yöneticilerine ve farklı işyerlerinde, farklı sendikalara üye olan yaklaşık 35 bin düşük ücretli işçi arkadaşımız arasında yer alan, 2006 ve 2009 girişli madenci arkadaşlarımız başta olmak üzere, 4 bin 300 madenci arkadaşımız için titiz hesaplar yapan Kamu-İş Genel Sekreteri Sayın Erhan Polat’a ve diğer arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.

Sayın Genel Müdürümüze ve TTK adına Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerine katılan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. 

Ve tabii ki Mart ayı başından bu yana Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde yer alan, sabırla çalışan sendikacı arkadaşlarıma ve teknik personelimize çok teşekkür ediyorum.

Ülkemizin içinde bulunduğu durumu, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun gerçeklerini ve genel ücret politikalarını bilerek ortaya koyduğumuz taleplerimize tam olarak ulaşamasak da, geldiğimiz noktada, tüm havza çapında arkadaşlarımızın da onayını alarak sözleşmemizi imzaladık.

Biz, bu şartlarda yapabileceğimizin en iyisini yaptığımıza inanıyoruz.

4 bin 300 arkadaşımız 90 ila 130 TL arasında iyileştirme aldı. Eski ile yeni işçi arasındaki ücret farkını yaklaşık 7 puan kapattık. Önümüzdeki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde,

aynı işi yapan arkadaşlarımız arasındaki ücret farkını tamamen kapatmak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz.

Şimdi, iş güvenliğini unutmadan üretimi ve verimliliği artırmak, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nu kendi ayakları üzerinde durabileceği bir ekonomik güce kavuşturmak, ülkemize ve milletimize

daha çok katkı verebilmek için hep birlikte çalışacağız.

Katkı veren herkese tekrar teşekkür ediyor, toplu iş sözleşmemizin hayırlı olmasını diliyorum”.

Kamu-İş Genel Sekreteri Erhan Polat ise TTK 24. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri sürecinde TTK Genel Müdürlüğü ile GMİS’in yoğun çabalarına şahit olduklarını söyledi.

Polat şöyle konuştu;

“Bugün yine mutlu bir olayı yaşıyoruz. Her ne kadar talepler, istekler arzuya göre olmamış olsa bile bir toplu iş sözleşmesini imzalıyor olmanın, arkadaşlarımızın sıkıntılarının hiç olmazsa bir kısmını gidermiş olmanın mutluluğunu ve huzurunu yaşıyoruz.

Bu müzakere sürecinde başta Sayın Başbakanımız ve Kamu Toplu Sözleşmelerinden Sorumlu olan Çalışma Bakanımız, Sayın Genel Müdür ve görevlendirdiği saygıdeğer arkadaşlarım, her ne kadar masanın karşı tarafında oturuyor olsa da üyeleri adına yoğun emek sarfeden Genel Maden İş Sendikası’nın Sayın Genel Başkanına ve yönetici arkadaşlarına katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.

Tüm istenilenleri ve talep edilenleri karşılayamamış olabiliriz ama biz elimizdeki imkanları en iyi şekilde nasıl kullanabiliriz, arkadaşlarımızı nasıl memnun edebiliriz düşüncesiyle kıt imkanları arkadaşlarımıza paylaştırmanın peşindeydik.

Bunu bir nebze olsun gerçekleştirdik. Bu süreçte Sayın Genel Müdürün ve Genel Maden İşçileri Sendikası’nın Sayın Genel Başkanı, yöneticileri ve şube başkanlarının çok yoğun gayretlerine şahit olduk. Ben huzurunuzda hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum.

Bağıtlanmış olan Toplu İş Sözleşmesinin  TTK’ya, Zonguldağımıza, çalışan arkadaşlarımıza ve her iki sendikamıza hayırlı olması dileğiyle hepinize saygılarımı sunuyorum.”

Konuşmaların ardından TTK Genel Müdürü Burhan İnan, Kamu-İş Genel Sekreteri Erhan Polat, GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş TTK 24. Dönem Toplu İş Sözleşmesi’ne imza attılar.

İnan, Polat ve Alabaş’ın ardından Toplu İş Sözleşmesine GMİS Genel Merkez Yöneticileri ile Şube Başkanları ve TİS Komisyonu üyeleri, Kamu-İş uzmanları, TTK TİS Komisyonu Üyeleri imza koydular.