GMİS Genel Başkanı Alabaş, 2002 yılından bugüne TTK'dan 11 bin 300 işçinin emekli olduğunu, 4 bin 880 işçinin de işbaşı yaptığını belirterek, TTK'nın 3 bin işçi açığı var dedi. İktidar partisinin İl Yöneticilerini ziyaret eden Alabaş, taleplerini anlattı, destek istedi.

 

TTK Genel Müdürüne üstü kapalı eleştiriler gönderen AKP İl Başkanı Hamdi Uçar ise, Kurumla ilgili bazı handikaplarımız var. Bizim siyasi irade olarak Kurum üzerinde hiçbir zaman baskı unsuru olmadığımızı, Kurumun idarecileriyle diyalog içinde olmak şartıyla kurumun daha verimli hale getirilmesi için neler yapabiliriz yönündeki düşüncelerimizi her defasında ilettik. Bu süreç içinde zararın düşmediğini, üretimin de belirgin bir şekilde artmadığını gördük dedi.

 

 

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş ile Yönetim Kurulu Üyeleri, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Zonguldak İl Başkanlığı'nı ziyaret ederek, İl Başkanı Hamdi Uçar'a Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) sorunları ve çözüm önerilerini içeren bir dosya sundu. Ziyarette GMİS Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, Genel Başkan Danışmanı Turhan Oral, Teknik Danışman Nizamettin Tiryaki ile AK Parti İl Yöneticileri de hazır bulundu.

 

TTK'NIN 3 BİN İŞÇİ AÇIĞI VAR

 

2002 yılından bugüne kadar 11bin 300 işçinin emekli olduğunu Kuruma ise 4 bin 880 işçi alındığını belirten Alabaş, Norm kadro dikkate alındığında TTK'nın 3 bin işçi açığı var dedi.  GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş şunları söyledi; Geçtiğimiz hafta Türkiye Büyük Millet Meclisinde bölge milletvekillerimizi ziyaret ettik. Taşkömürü, tarihinin en yüksek değerine ulaşmış durumda. Uluslararası piyasalarda taşkömürünün fiyatı 300 doları aştı. TTK, 220 dolar+kdv üzerinden yapmış olduğu bağlantıların kömürünü veriyor. Bunun dışında yabancı şirketlerin bölgemizdeki yerli şirketlere ortaklık teklif ettiklerini biliyoruz. TTK'nın Hazine'de bekleyen işçi talepleri ile Kurumun durumunu ve önerilerimizi bölge milletvekillerimize anlattık. TTK, 2005 yılından bugüne ciddi anlamda havalandırmaya, galeri hazırlıklarına ve iş güvenliğine yatırımlar yaptı. Kurumun zararlara her ne kadar gündeme getirilse de bu zararın önemli bir kısmı yatırımlardan kaynaklanan harcamalardır. Türkiye'nin yıllık 20 milyon tondan fazla taşkömürüne ihtiyacı var. Bölgemizden kamu ve özel sektör olarak ancak 3 milyon ton civarındaki bölümünü karşılayabiliyoruz.

 

KARŞILAYACAK KURUM TTK'DIR

 

Geçtiğimiz günlerde İnağzı-Bağlık Projesi'nin ihalesi yapıldı. Bu proje bugün başlasa ancak 5-6 yılda üretime geçebilir. Yeni kuyu açmadan, yeni enerji harcamadan, yeni havalandırma sistemi kurmadan, yeni nakliye düzeni kurmadan, yeni lavuar kurmadan ve yeni memur almadan Türkiye'nin yüksek kalorili ve koklaşabilir taşkömürü ihtiyacının önemli bölümünü en kısa sürede ve en hızlı şekilde karşılayabilecek kurum TTK'dır. 2002 yılından bugüne TTK'dan 11 bin 300 işçi emekli oldu. 4 bin 880 kişi de işbaşı yaptı. Norm kadro dikkate alındığında TTK'nın 3 bin işçi açığı var. TBMM'de grubu bulunan partilerin Zonguldak, Bartın, Karabük Milletvekillerini ziyaret ederek Sendikamızın hazırlamış olduğu bir projeksiyonu sunduk. dedi. Alabaş, Sendika tarafından hazırlanan bir dosyayı AK Parti İl Başkanı Hamdi Uçar'a teslim etti.

 

TTK OLMAZSA OLMAZ

 

Ziyaretten memnuniyet duyduklarını belirten Hamdi Uçar, Sendikanın bölge Milletvekilleriyle yaptıkları ziyaretle ilgili biz de milletvekillerimizle görüştük. Bölgemizin en büyük sivil toplum örgütü olarak Genel Maden İş Sendikamızın bölgemizde ne kadar önem arz ettiğini her fırsatta dile getiriyoruz. TTK da bölgemizin olmazsa olmaz kuruluşlarından biridir. İstihdam anlamında, üretim anlamında Zonguldak'ı ekonomik ve sosyal olarak ayakta tutan önemli bir kurumumuzdur. Bu kurumumuzla ilgili olarak sivil toplum örgütü olarak Genel Maden İşçileri Sendikası'na önemli sorumluluklar düşüyor. İktidar partisi olarak bize de bu anlamda büyük sorumluluklar düşüyor. Göreve geldiğimiz günden bugüne kadar TTK'nın rehabilite edilmesi, ayakta kalması, verimliliğin artırılması, istihdamın sağlanması konusunda çok büyük gayretlerimiz oldu.

 

CİDDİ DESTEKLER VERİLDİ

 

2005 yılından bugüne kadar TTK'ya yapılan yatırımlarla yeni açılan hazırlık galerilerinde çalışacak üretim işçisi alınmak şartıyla 4 bin 800 işçi alındı. Hem istihdam sağlandı hem de üretimin arttırılması için ciddi destekler verildi. Bundan sonraki süreçte de bu gayretlerimiz devam edecek. Ancak Kurumla ilgili bazı handikaplarımız var. Bizim siyasi irade olarak Kurum üzerinde hiçbir zaman baskı unsuru olmadığımızı, Kurumun idarecileriyle diyalog içinde olmak şartıyla kurumun daha verimli hale getirilmesi için neler yapabiliriz yönündeki düşüncelerimizi her defasında ilettik. Bu süreç içinde zararın düşmediğini, üretimin de belirgin bir şekilde artmadığını gördük. Bu anlamda bir takım idari tedbirlerin alınması gerektiğini basın yoluyla deklare ettik.

 

TTK'YA SAHİP ÇIKMALIYIZ

 

TTK, Kurumun Genel Müdürü'nün, GMİS'in ya da iktidar partisinin tekelinde bir kurum değil. TTK, hepimizin. Zonguldak'ta yaşayan herkes için önem arz eden bir kurum. Bu nedenle Kuruma sahip çıkmamız gerekiyor. Kurumda verimliliğin arttırılması için, kurumun karlı hale gelebilmesi için, üretimin arttırılabilmesi için kimin üzerine ne görev düşüyorsa yapması gerekiyor. Yapmayanlarla ilgili de bu konuyu kamuoyuyla paylaşmamız gerekiyor. Tüm sivil toplum kuruluşlarımızın duyarlı olması gerektiğini, TTK'da GMİS ile bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunmamız gerektiğini ifade ediyorum. Bu konuyu, Sayın Milletvekillerimizle yaptığımız görüşmelerde de dile getirdim. Sayın Milletvekillerimiz de bölgemize geldiğinde kendilerini ziyaret edeceğiz ve neler yapabiliriz, nasıl katkıda bulunabiliriz, TTK'yı nasıl daha verimli hale getirebiliriz yönündeki görüşlerimizi dile getireceğiz.

 

TOPYEKÜN HAMLE ATAĞI

 

TTK, bölgemizin en büyük istihdam kurumlarından biri. Elbette ihtiyaç olan yerlere işçi alınması konusunda bizler de Sayın Bakanlarımızla görüşerek destek vereceğimizi ifade ettik. Daha önemlisi kurumun zararının azaltılması ve üretimin arttırılması konusunda topyekün bir hamle başlatmamız gerekiyor.  Bu Sendika ayağında, iktidar ayağında ve kurumun idari ayağında bir araya gelerek radikal tedbirler almamız gerekiyor. Yoksa mevcut haliyle buranın ayakta durması çok zor görünüyor. Bunu kamuoyuyla paylaştığımda alışkın olmayanlar alışılmışın dışına çıkılıyormuş gibi görüyorlar. Ama kurumumuzun acı gerçeği de bu. Bağlık-İnağzı Projesi'nin ihale yapıldı. Özel sektör yatırımcılarımızın bu bölgeye karşı, son dönemde metalürjik özellikteki kömürün fiyatlarının da oldukça yüksek olması nedeniyle, kömüre olan ilgiyi daha da artırdı. Özel sektörün iştahını kabartacak rakamlar ortaya çıktı. Elimizde bu kadar güzel bir malzeme varken, imkanlar varken devlet olarak biz bunu değerlendirelim. Özel sektör de değerlendireceği bölgelere gitsin, biz de onların önünü açalım diyoruz. Bu ve buna benzer gelişmelerle Zonguldak'ta çok güzel hizmetlerin yapılacağına yürekten inanıyorum. GMİS ile bir araya gelerek aynı zeminde buluşabiliyor, aynı düşünceleri paylaşabiliyoruz. Kurum yetkilileriyle de aynı hassasiyeti görmek, aynı duyguları paylaşmak istiyoruz. Ne yazık ki şimdiye kadar bu ilgiyi, birliği ve beraberliği yakinen göremedik. Burada herkesin kendi fikirlerini masaya yatırarak ve ortak noktalarda buluşularak kurumun ve Zonguldak'ın menfaatlerine çalışması gerektiğine inanıyoruz dedi.