TTK Genel Müdürlüğü, özel bir firmada çalışan maden işçilerinin eylemi ile ilgili olarak açıklama yaptı. TTK, yüklenici firmadan hak edişin yapılabilmesi için gerekli belgeleri istediğini, işçilerin resmi olarak belgelenemeyen yada sözleşmede belirtilmeyen alacakları için zaman zaman yapılan eylemler nedeniyle yüklenici firmanın da yazılı olarak uyarıldığı açıklandı.

Türkiye Taşkömürleri Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından, STAR şirketinde çalışan maden işçilerinin maaşlarını alamadıkları yönünde yaptıkları eylemlerle ilgili yazılı açıklama yapıldı.
Yapılan yazılı açıklamada, Star İnşaat ve Ticaret Anonim Şirketi'nin Kozlu Müessese Müdürlüğü'nde çalışan işçilerinin, ücretlerinin ödenmemesi ile ilgili olarak son günlerde yapılan işçi eylemleri, kamuoyu gündemini meşgul ettiği belirtilerek, bu açıklamayı yapma gereğini duydukları kaydedildi.

“YAZILI BEYANNAME
İSTENMEKTEDİR”
Yapılan açıklamada, “Kurumumuz ile Star İnşaat ve TİC. A.Ş. arasında İş Sahibi-Müteahhit (yüklenici) ilişkisi mevcuttur. Yüklenici işçilerinin Star firmasından alacakları ücret, firma ile yaptıkları iş sözleşmesine göre belirlenmiş olup, idare tarafından her ayın ilk haftasında yapılan hak ediş düzenlemesinden önce yükleniciden, işçilerin bir ay önceki ücretlerine ait imzalı bordroları ile işçilerin ücretlerini aldıklarına dair işçi temsilcisinin yazılı beyanı istenmektedir. Bu belgeler gelmeden hak ediş düzenlemesi yapılmamaktadır. Yüklenici işçilerinin sözleşmede belirlenen ücretlerinin (Mayıs 2011 dahil) ödendiğine dair yükleniciden talep edilen tüm belgeler, yapı denetiminde mevcuttur. İşin başlangıcından itibaren yüklenici işçilerinden, ücretleri ya da diğer alacakları hususunda Yapım İşleri Genel Şartnamesinin 'Çalışanların Hakları ve Çalışma Şartlarını' düzenleyen ilgili 35. madde uyarınca idareye herhangi bir başvuru yapılmamıştır. İşçilerin resmi olarak belgelenemeyen ya da sözleşmede belirtilmeyen alacakları için zaman zaman yapılan eylemler nedeniyle yüklenici firma yazılı olarak uyarılmakta ve gerekli önlemleri alması sağlanmaktadır. Bu husustaki yazılar da idarenin kayıtlarında mevcuttur” denildi.