Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), maden ocaklarında çalışılan kömür damarlarında çıkan yangınların önlenmesi için azot üretecek.

Yer altında tahkimatın, bant tesislerinin, ihraç tesislerinin ve diğer yanıcı malzemenin yanması veya kömürün kendiliğinden tutuşmasıyla ortaya çıkan yangınlar, işçi sağlığı ve iş güvenliğini tehlikeye sokabildiğinden çeşitli önlemler alınıyor.

Kontrol altına alınmayan yangınlar metan gazlı ocaklarda patlamalara yol açabilmesinin yanı sıra boğucu ve zehirleyici olabildiğinden TTK'da da yeni tedbirler alınıyor.

TTK Genel Müdürü Burhan İnan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Amasra müessesesinde kurulacak tesiste üretilecek azotun yer altı eksi 300 seviyesine 2 bin 500 metre uzunluktaki çelik borularla taşınacağını söyledi.

Dünyada, madencilik yapan kuruluşlarının neredeyse tamamında yer altında azot şebekesinin bulunduğunu ve sürekli olarak ayak (maden üretimi yapılan yer) arkasına azot basıldığını anlatan İnan, sistemin Almanya gibi bazı ülkelerde yasal zorunluluğu bulunduğunu dile getirdi.


- "Havadan azot üretilecek"

İnan, kömür damarı yangınları sebebiyle kapatılan panoların kısa sürede yeniden üretime açılması açısından azotun çok önemli olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

"Bunun için mobil konteyner tip azot üretim sistemini ihaleyle kuruma kazandırmaya çalışıyoruz. Atmosfer havasından üretilecek azot gazıyla yer altında kömür çıkarılan yerin arka kısmı oksijensiz hale getirilerek olası kızışmalar ve yangınlar önlenecek. Yer altı iş yerlerine azot gazı sevk edilmesinin amacı, yangınlı saha içindeki oksijen konsantrasyonunu azaltmak ve patlayabilir özellikteki gaz karışımlarını etkisiz hale getirmek, yangınlı sahanın sıcaklığını düşürmek ve emniyetli çalışmayı temin etmektir. Ayrıca, yer altında yangın önleme ve söndürmede köpük makinesi uygulamalarında da bu kullanılacaktır."

İnan, sistemin konteyner tipi olması dolayısıyla kurumun diğer ocaklarına da ihtiyaç halinde gerekli naklin yapılabileceğini belirterek azotun damar yangını riskini minimize edeceğini kaydetti.

AA