GMİS’in TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen ve önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu’na gelecek olan Torba Yasa Tasarısı’nın 58. Maddesi’nin tasarıdan çıkartılması için başlattığı çalışmalar sürüyor.

 


MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Sekreteri Satılmış Uludağ ile MHP Zonguldak İl Başkanı Hamdi Ayan, 30 Ekim 2017 tarihinde Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir görüşme gerçekleştirdiler.

Ahmet Demirci, Devlet Bahçeli’ye torba yasa tasarısının madenleri ilgilendiren 58. Maddesinin sakıncalarını anlattı.

Demirci, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ile Türkiye Kömür İşletmeleri’nin (TKİ) uhdesinde bulunan maden sahalarının ruhsatlarının bölünerek ihale etmesinin önünü açan 58. Maddenin torba yasa tasarısından çıkartılması için MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den destek istedi.

GMİS Heyeti, MHP Lideri Bahçeli’ye, yasa tasarısının içeriğini, sakıncalarını ve taleplerini içeren bir yazı ile Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Maden Mühendisliği bölümü tarafından hazırlanan “Zonguldak Havzası Kömür Madenciliği Potansiyeli ve Türkiye Taşkömürü Kurumu Raporu’nu sundu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin konuyu partisinin yapılacak Başkanlık Divanı Toplantısı’nda gündeme getireceği, TBMM’de gerçekleştirilecek grup toplantısı öncesinde, Sendika ve Zonguldak’ın hassasiyetlerinin de dikkate alınarak 58. Maddenin yasa tasarısından çıkartılması için AK Partili Milletvekilleriyle birebir görüşülmesini sağlayacağı bildirildi.

Heyet, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye üzerinde 3 bin 600 Zonguldak maden şehidinin yazılı olduğu bir Zonguldak Kömür Spor forması hediye etti.

 


SAADET PARTİSİ

Saadet Partisi İl Başkanı Sadık Kar ziyarette, birçok yasada yapılacak değişikliklerin torba yasa şeklinde Meclis’e getirilmesinin kendi başına bir problem olduğunu belirtti.

Kar, “30 milyon ton kömüre ihtiyacı olan bir ülkede, 100 yıl ihtiyacını karşılayacak rezervi olan bir ülkede siz madenciliği, kömürcülüğü özele devir ederek, özelleştirmeye çalışarak yok etmeye çalışıyorlar.

Bugüne kadar özelleştirilmiş olan ocaklardaki durumu da görüyoruz. Bu ocaklara işçi alınmıyor, çalışanların hakları korunmuyor, üretim gitgide aşağıya düşüyor.

Bu ortamda özelleştirme teşvik edilemez.

TTK, madenciliğin okulu olan bir işletmedir. Bu devlet desteğiyle her zaman yaşatılması gereken bir yerdir. Devlet desteğinin kesilmemesi gereken bir yerdir” dedi.

Genel Başkan Ahmet Demirci, Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu ve Genel Sekreter Satılmış Uludağ’ın torba yasa tasarısının 58. Maddesinin tasarıdan çıkartılması için görüşmelerde bulunmak üzere Ankara’da bulunduğunu belirten GMİS Genel Mali Sekreteri Adnan Tıska, “Sayın Başkanım, öncelikle bu sıkıntılı süreçte bize destek ziyareti gerçekleştirdiğiniz için sizlere teşekkür ediyoruz.

Torba yasa tasarısının 58. Maddesiyle TTK’nın ruhsatının parsel parsel bölünerek ihale edilmesi için kuruma yetki veriliyor. Buna gerekçe olarak atıl durumdaki sahaları verecekleri, çalışan rödovanslı sahalarının sözleşmelerinin sürelerinin kısıtlı olduğu gibi bahanelerin arkasına sığınıyorlar.

Ancak daha önce büyük çapta özeller burada denendi. Büyük rezervlerin bulunduğu Gelik Dikkanat, İnağzı Bağlık ihalelerini alan şirketler bir kürek kömür çıkarmadan buraları bıraktılar.  Kandilli ihalesini alan şirket TTK’nın bıraktığı kömürü aldı ve ardından burayı bıraktı. Amasra-B Projesi’ni alan şirket 13 yıldır bir kürek kömür çıkartmadı. Bunlar denenmişken halen daha biz burada özel sektör eliyle kömür çıkartacağız demelerine anlam veremiyoruz.

Norm kadrosu olan 14 bin işçiyle çalışması gereken TTK bugün 7 bin 600lerle çalışıyor.

Tüm bunlara rağmen torba yasa tasarısının 58. Maddesiyle özelleştirmenin önü açılıyor.

Biz Plan ve Bütçe Komisyonu’nda tabloyu anlattık.

Biz GMİS olarak özelleştirmeye karşı olduğumuzu belirttik” dedi.

 


VATAN PARTİSİ

Vatan Partisi Genel Sekreteri Utku Reyhan, Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Koç ile genel merkez yöneticileri ve partinin Zonguldak il ve ilçe başkanları ile partililer GMİS’e bir destek ziyareti gerçekleştirdiler.

Vatan Partisi Genel Sekreteri Utku Reyhan, “Geçmişte çok örneği görülen ve her seferinde kayaya toslayan bir süreç bu özelleştirme süreci. Özellikle de maden konusunda.

Bu yalnızca Genel Maden-İş’in bir sorunu değil, bütün Zonguldak kentinin sorunu, hatta bütün Türkiye’nin sorunu.  Çünkü iş sağlığı ve güvenliğinden tutun, Türkiye ekonomisine kadar bir çok etkisi olan bir mesele bu.

Bunun böyle sessiz sedasız yapılmaya çalışılması önemini gösteriyor, belli ki gözden kaçırarak bunu yapmak istiyorlar.

Biz başından beri yalnızca madende değil, kamu iktisadi teşebbüslerinin özelleştirilmesi sürecinde bunun karşısında yer aldık. Sendikalarımızın ve işçi sınıfımızın yanında yer aldık.

Bu konuda da biz parti olarak bütün gücümüzle, bütün kurumlarımızla, medyamızla sizlerin yanında olacağız. Sizlerden gelecek her türlü talebi, isteği değerlendirmeye hazırız.

Zonguldak’ta bir kamuoyu oluştu fakat Türkiye çapında bir kamuoyu oluşturmak gerekiyor. Biz bu konuda da üzerimize düşen herşeyi yaparız.

Özelleştirme ve kiralama süreçleri aynı zamanda sendikasızlaşmayı da beraberinde getiriyor. Bütün alanlarda olduğu gibi madenlerde de böyle bir eğilim gözleniyor.

Bu nedenle sendikamızın önderlik etmesi çok olumludur. Teşekkür ediyoruz.

Bu aynı zamanda üreten Türkiye mücadelesidir.

Türkiye’nin ihtiyacı var, elimizde de var ama nedense üretmek yerine dışarıdan almayı dayatan bir ekonomik model uygulanıyor. Yani üretime değil borçlanmaya dayalı bir model.

Dolayısıyla Türkiye’nin milli kaynaklarının, yer altı kaynaklarının Türk işçisi tarafından çıkartılıp ülke ekonomisine katılması son derece hayati bir konu.

Bu aynı zamanda Zonguldak’ı da metruklaştıracak bir süreç aslında.

İşçi sınıfının ağırlığının kalktığı, haklarının budandığı, ücretlerin düştüğü bir ortamda yalnızca işçi sınıfı değil esnaf ve tüccarı da şüphesiz bundan etkilenir.

O yüzden biz yalnızca dayanışma duygusuyla değil, omuz omuza mücadele azmiyle buradayız.

Bundan sonraki süreçte de hem Genel Başkanımız, hem Zonguldak teşkilatımız, genel merkezimiz ve yayın organlarımızla emekçilerin, sizlerin, işçi sınıfının, genel olarak da Zonguldak halkının yanında olacağız.

Zonguldak’ın namına yakışır üreten bir şehir olarak bu mücadele sahip çıkacağından eminiz.

Bu mücadelenin yanındayız”.