Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) tahlisiye istasyonunun açılışı yapıldı. Tahlisiye istasyonunda maden işçilerine, uygulamalı eğitim veriliyor.
Düzce, Marmara ve Van'da yaşanan depremlerde arama kurtarma çalışmalarına katılan ve birçok insanın hayatını kurtaran TTK'da çalışan maden işçilerini eğitmek ve olası doğal afetlere hazır tutmak için TTK Merkez tahlisiye istasyonu açıldı. Açılışa; Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, 3. Jandarma Er Eğitim ve Tugay Komutanı Tuğgeneral Zeki Es, sendika yöneticileri, TTK Genel Müdür yardımcıları, daire müdürleri ve davetliler katıldı. Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından İş Güvenliği ve Eğitim Daire Başkanı Mesut Öztürk, davetlilere tahlisiye istasyonunu gezdirerek bilgi verdi. İş Güvenliği ve Eğitim Daire Başkanı Mesut Öztürk, ilk tahlisiye istasyonunun 1938 yılında burada Almanlar tarafından yapıldığını kaydederek, O günden bugüne fazla yatırım yapılmamış. Geçmiş senelerde burası ilk itfaiye merkezi olarak kullanılıyordu. Burayı restore ederek tahlisiyeciler için eğitim yeri olarak kullanabilir miyiz diye yönetime proje önerdik. Ardından bina restore edildi, 3 hangar var. Bir tarafı kondisyon merkezi, bir tarafı tatbikat ocağı, ocakta üç kattan oluşuyor. Tahlisiyeciler 4 saat burada eğitim görüyor. Biz sadece TTK'ya hizmet vermiyoruz. Aynı zamanda Türkiye'nin dört bir yanında 34 istasyona hizmet veriyoruz. Kendi tahlisiye ekibimiz 500 civarında. Ama bin 84 civarında Türkiye genelinde diğer istasyonlarda insanları eğitiyoruz. Acil durumlarda da Bakanlık talimat verdiğinde diğer olaylarda insanların kurtarılmasına katkı veriyoruz
Daha sonra tahlisiyeci maden işçileri, kondisyon çalışması ve ardından eğitim ocağında gösteri yaptı. Gaz maskesi takan maden işçileri yürüyüş ve sürünmenin yapıldığı eğitim ocağında eğitim gösterisi yaparken, protokolde bilgisayar ortamında yapılan gösteriyi izledi.
Tahlisiyeci Maden Mühendisi Birhan Akman, bunun bir tatbikat olduğunu belirterek "Biz yer altında bundan daha zor şartlar altında bu cihazları kullanıyoruz. Burada sadece görsellik var. Gitmiş olduğumuz olaylarda, gerçekler var. Gerçekler daha farklı. Biz oralarda daha zor şartlarda kullanıyoruz bu cihazları. Tahlisiyeci kimliği altında olan arkadaşlarımız, kurum içinde ve kurum dışında bu cihazları kullanmaktadır diye konuştu.
Açılış yemek ikramının ardından sona erdi.