Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TTK'da çalışanlardan 1051 işçiyi ait 4613 icra dosyasının bulunduğunu Sayıştay raporlarına dayanarak açıkladı.

İcralık olan işçiler iş verimini düşürecekleri  nedeniyle işten atılmalarıyla ilgili yayımlanan genelgenin kaldırıldığını da açıklayan Bakan Yıldız, bu genelgenin yerine yayımlanan genelgede, bu durumdaki işçilerin kurtarılıp iş motivasyonlarının artırılması için eğitim programları düzenleneceğini de bildirdi.

MÜESSESELERE GÖRE İCRALIKLAR SAYISI
TTK Genel Müdürlüğüne bağlı birimlerde 24 işçiye ait 113,
Amasra Müessesesinde 107 işçiye ait 509,
Armutçuk Müessesesinde 124 işçiye ait 491,
Karadon Müessesesinde 402 işçiye ait 1759,
Kozlu Müessesesinde 177 işçiye ait 736
Üzülmez Müessesesi 217 işçiye ait 1005
olmak üzere
TOPLAM: 1051 işçiye ait 4 bin 613 icralık.

Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan'ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesine yanıt geldi. Soru  önergesinde TTK'da çalışan işçilerin aldıkları ücretler üzerinde haciz bulunmasının iş konsantrasyonunu düşüreceği sebebiyle iş akitlerinin fesh edileceğine dönük yayımlanan genelgeyi dile getiren milletvekili Bilgehan'a yanıt veren Bakan Yıldız, bu genelgenin kaldırıldığını açıkladı.

BİLGEHAN'IN ÖNERGESİ
15 Ocak 2013 tarihinde TBMM Başkanlığına önerge veren Gülsün Bilgehan sorularını şöyle sıralamıştı: 'Türkiye'de Ocak 2013'te 9 maden işçisi yaşamını yitirdi. Bu kazaların ardından, bakanlığınıza bağlı Türkiye Taşkömürleri Kurumu (TTK) Başkanı Burhan İnan, 9 Ocak 2013 günü bir genelge yayımladı. Basına yansıyan genelgeye göre, aldıkları ücretler üzerinde haciz bulunan maden işçilerinin iş akitleri, bu hacizlerin bir yıl içinde kaldırılmaması durumunda feshedilecek. Genelgede, buna gerekçe olarak ise 'işçilerin konsantrasyon problemi yaşayacakları ve kendilerini işe veremeyecekleri' gösterilmiştir.
Buna göre:
1-Türkiye'de TTK'ya bağlı işletmelerde çalışan kaç maden işçisi vardır? Bu maden işçilerinin ne kadarının ücreti üzerinde çeşitli sebeplerle haciz vardır?
2-Maden kazaları nedeniyle yaşamını yitiren ya da yaralanan maden işçilerinin, uğradıkları kaza sırasında kaçının ücretlerinde haciz vardı?
3-Genelgenin gerekçesinde, ücreti üzerinde haciz bulunan işçilerin işlerine yeterince konsantre olamayacağı  belirtilmiştir. Ücretleri üzerindeki haciz kaldırılmazsa bir yıl sonra iş akitleri feshedileceğini bilen işçiler, işlerine konsantre olmakta daha da büyük zorluk yaşamazlar mı?
4-İşçilerin ücretleri üzerindeki haciz kaldırılmazsa bir yıl sonra iş akitleri feshedileceğini genelgeyle duyurmak, bir türlü 'mobling' sayılmaz mı?

BAKANIN AÇIKLADIĞI TTK RAPORU
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yöneltilen sorulara Türkiye Taşkömürleri Kurumu Genel Müdürlüğü'nden (TTK)  bilgilerle  şöyle yanıt verdi:

200 BİN LİRANIN ÜZERİNDE BORCU OLAN DA VAR
Türkiye Taşkömürleri Kurumunda 2012 yılı sonu itibariyle yerüstünde 1787 ve yeraltında 8204 olmak üzere toplam 9991 işçi çalışmaktadır. Sayıştay'ın 2011 yılında Türkiye Taşkömürleri Kurumu'nda yaptığı denetimler sonucunda hazırladığı raporda, Çalışanların temlik, icra ve/veya nafaka kesintisi bulunmaktadır. 200.000 TL üzerinde borcu olan işçiler mevcut olup yüklü miktarda borcu bulunan işçilerin ellerine cüzi miktarda para geçmektedir. Bu işçilerin devamsızlık yapma, hastane izni kullanma ve istirahat alma oranları yüksektir ve önemli bir kısmı iş kazası geçirmiştir. Bu durum işçilerin işyerlerinde daha dikkatsiz, tedbirsiz ve disiplinsiz davranışları nedeniyle özellikle yer altı işyerlerinde vahim olaylara ve kazalara neden olabilecekleri hususunun dikkate alınması gerekmektedir. Bu nedenle bu işçilerin borçlanma nedenlerinin ve borçlarının niteliklerinin araştırılması, aşırı miktarda borçlanmaların önlenmesine yönelik olarak da gerekli eğitime tabi tutulması yararlı olacaktır denilmektedir.

SAYIŞTAY KAYNAK GÖSTERİLDİ
Yine Satıştay'ın Karadon TİM 2011 Yılı Raporunda, Ücretleri üzerinde icra işlemi olan işçilerin işe gelmeme eğilimi artmaktadır. Ancak Müessese yetkililerine düşen görev sendika yetkilileri ile birlikte toplantılar düzenlemek suretiyle ya da bu işçiler ile birebir görüşmelerle gerekli motivasyonu sağlamak ve diğer yandan iş kanununun gerektirdiği uygulamaların yerine getirilmesinden kaçınmamak olmalıdır denilmektedir.

EN BORÇLU KARADON
Sayıştaş denetiminde raporlarına istinaden yapılan incelemeler sonucunda TTK Genel Müdürlüğüne bağlı birimlerde 24 işçiye ait 113, Amasra Müessesesinde 107 işçiye ait 509, Armutçuk Müessesesinde 124 işçiye ait 491, Karadon Müessesesinde 402 işçiye ait 1759, Kozlu Müessesesinde 177 işçiye ait 736 ve Üzülmez Müessesesinde 217 işçiye ait 1005 olmak üzere 1051 işçiye ait 4 bin 613 icralık dosyanın bulunduğu tespit edilmiştir.

YENİ GENELGEDE EĞİTİM VAR
TTK Genel Müdürlüğü tarafından işçilerin bir an önce borçlarından kurtulmaları buna bağlı olarak mesailerindeki konsantrasyonlarının olumlu yönde etkilenmesi ve böylece iş veriminin de arttırılması amaçlarıyla icralık işçiler hakkında 09/01/2013 tarih ve 697 No'lu genelge yayınlanmıştır. Ancak bu genelge bazı yanlış anlaşılmalara neden olduğundan 23/01/2013 tarih ve 701 No'lu genelge icralık durumdaki işçilerin borçlarını kapatmaları ve ücretleri üzerindeki hacizleri kaldırmaları veya azaltmaları konusunda yazılı olarak uyarılmaları, bu işçilerin düştükleri zor durumdan kurtarılmaları, motivasyonlarının artırılması için eğitim programlarının düzenlenmesi ve çalışanların aile birliği, iş sağlığı ve iş güvenliğinin devam ettirilmesi gibi hususları kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmiştir.
TTK'da çalışan işçiler için yürürlük süresi 31.12.2012 tarihinde sona eren 24'ncü dönem toplu iş sözleşmesi yerine yapılmak istenilen ve 1.1.2013 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan 25. Dönem Toplu İş Sözleşmesi hazırlık çalışmaları devam etmekte olup sonuçlandığında işçilerin ücret ve sosyal hakları anlaşma sağlanan oranlarda zam yapılmak suretiyle artırılacaktır.