GMİS Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi açıklandı:

Kısa adı GMİS olan Genel Maden İşçileri Sendikası Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Genel Başkan Eyüp Alabaş Başkanlığında toplandı.
Ülkemizdeki gelişmelerin, çalışma hayatının sorunlarının ve Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ile Maden Tetkik Arama (MTA) işyerlerindeki sorunların ele alındığı toplantı sonrasında açıklanan sonuç bildirisinde şu görüşlere yer verildi.

-Son zamanlarda ülkemizde kargaşa yaratmak, ülkemizin ekonomik ve sosyal gelişmesini engellemek ve bölgemizde sınırsız hâkimiyet kurmak isteyen emperyalist güçlerin, doğrudan ve dolaylı olarak desteklediği terör olaylarında hayatlarını kaybeden tüm şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Ulusal Kurtuluş Savaşı vermiş milletimizi bölmeye dönük bu saldırılar asla amacına ulaşamayacaktır.
-Bugün, Türkiye genelinde tüm işçi konfederasyonlarına bağlı bazı sendikaların örgütlü bulunduğu yaklaşık 1000 işyerinde 300 bin dolayında işçi arkadaşımız Toplu İş Sözleşmesi beklemektedir.
GMİS olarak örgütlendiğimiz Kandilli ve Amasra'da HEMA işyerlerinde çalışan 1100 madenci arkadaşımız da aynı durumdadır. Yeni yasa ile yetki belgelerimizin verilmesiyle birlikte HEMA işyerlerinde toplu iş sözleşmesi görüşmelerine başlayacağız.
-Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndaki işçi açıklarının giderilmesi için yaptığımız görüşmeler Hükümet düzeyinde devam ediyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının olumlu yaklaşımının; Hazine'den Sorumlu Devlet Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Genel Müdürlüğü düzeyinde tamamlanabilmesi için, Zonguldak adına sorumluluk taşıyan siyasetçilerimiz başta olmak üzere, tüm kurum, kuruluş ve kişilerin etki gücünü kullanması gerekiyor. Bu sorunun sadece Zonguldak'ın sorunu olmadığını, dış ticaret dengesinde ve cari açık konusunda sıkıntılar yaşayan ülke ekonomisine katkı vermek için başta TTK olmak üzere sektörde bulunan herkesin taşkömürü üretimini artırmak mecburiyetinde olduğunu önemle belirtiyoruz. Unutulmamalıdır ki, taşkömürü ülkemizde sadece Zonguldak Havzası'nda bulunuyor ve yeterince üretilmediği için her yıl yaklaşık 5 milyar dolarımız dışarıya gidiyor. TTK Genel Müdürlüğü'nün talebi olan 2 bin 500 işçi en kısa zamanda alınmalıdır. Biz GMİS olarak herkesi soruna sahip çıkmaya ve çözümüne katkı vermeye davet ediyoruz.
-Ülkemizin zenginliklerini tespit etmek için Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün en zor dönemde kurduğu ve sahip çıktığı; ekonomik bağımsızlığımızı sağlamak, Türkiye Cumhuriyeti'ni bölgede ve dünyada söz sahibi yapabilmek için önemsediği Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü'nün yapacağı çalışmalara ez o yıllardaki kadar ihtiyacımız var.
Kendi kaynaklarımızı en etkili şekilde kullanabilmemiz için MTA, mutlaka desteklenmeli, deneyimli teknik kadrosu takviye edilmelidir. MTA'nın işçi açıkları en kısa sürede giderilmelidir.
-Örgütlü olduğumuz TTK'da 25. Dönem, MTA'da 15. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerine 01.01.2013 tarihinde başlayacağız. 31.12.2014 tarihine kadar geçerli olacak olan Toplu İş Sözleşmeleri için komisyonlar kurulacak ve taslak çalışmalarına başlayacağız. Anket formlarımız hazırlandı. Tüm işçi arkadaşlarımızın önerilerini alarak, sorunlarımızı çözecek bir sözleşme taslağı hazırlayacak ve onu hayata geçirebilmek için birlikte mücadele edeceğiz.
-Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Kütahya Seyitömer Linyit İşletmesi'nin ve Termik Santrali'nin özelleştirilmesine karşı, TÜRK-İŞ'e bağlı Tes-İş ve Türkiye Maden-İş Sendikalarının 7 Ekim 2012 tarihinde Kütahya'da yapacağı mitinge yönetici ve temsilci düzeyinde katılacak, bugüne kadar yapılan özelleştirmelerin ülke ekonomisine katkı vermediğini, çalışanların işsizliğe ya da düşük ücretlerle çalışmaya mahkum edildiğini dile getireceğiz. Kömürün ve enerjinin ülkemiz için, halkımız için stratejik önemini hatırlatacağız.
-Genel Maden İşçileri Sendikası, ekonomik disiplinini ve eğitim çalışmalarını aynı kararlılıkla sürdürecek.
-Öncelikle, üyelerimize insanca bir yaşam ve çalışma ortamı sağlamak; çalıştığımız kurumlara ve ülke ekonomisine katkı vermek için mücadeleye devam ediyoruz.
Maden işçileri ve MTA işçileri olarak her zaman tek yürek, tek ses halinde yanlışlara karşı çıkacağımızı bir kez daha belirtiyoruz.