Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Zonguldak İl Koordinasyon Kurulu Bileşenleri, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Zonguldak Şubeler Platformu, Zonguldak Maden Mühendisleri Derneği ortak açıklamada yaparak Türkiye Taşkömürleri Kurumu’nun üretim kültürü, bilgi birikimi ve deneyimiyle yeraltında kalan 2 maden işçisinin cesedine ulaşma olanağı ve yeteneğine sahip olduğunu vurguladılar.  Kurumun asli görevi olan bu konunun deneyimi ve referansı tartışmalı olan Çinli bir firmaya ihale edilmesinin havzada çalışan mühendis, teknik eleman ve çalışanlara yapılan büyük bir haksızlık ve ayıp olarak değerlendirilen açıklamada şu görüşlere yer verildi.

 

YURTDIŞI İHALELERİ

Bilindiği gibi, 17 Mayıs 2010 tarihinde Zonguldak-Karadon’da yaşanan maden kazasında ikisi maden mühendisi olmak üzere toplam 30 maden emekçisi yaşamını yitirmiştir. Hayatını kaybeden 2 işçiye ise hala ulaşılamamıştır. Kayıp madencilerimizin olabileceği tek yer Karadon Yeni Servis Kuyusu’nun dibidir. 300 km’ye yakın yer altı açıklığında üretim faaliyetleri gerçekleştiren TTK söz konusu kuyudaki suyun çekilmesini ve kuyu içindeki tahrip olan çelik yapıların temizlenerek kayıp madencilere ulaşılmasını nedense (!) ileri teknoloji marifeti olarak görmüş ve yurt dışı ihalelere bırakmıştır. Diğer yandan, yarım yüzyıldan fazla zamandır kuyular işleten, kazısını yapan hatta kazı-proje-imalat-montaj hizmetleriyle derin yer altı ihraç kuyusu süren TTK, tüm bunları göz ardı ederek patlama nedeniyle hasar gören kuyu onarımını da kuyu dibi temizliği ile birlikte düşünerek böyle bir yola başvurmuştur (yurt dışı ihale). Öncelikle söylemek gerekir ki kazanın meydana gelişi; TTK’nın madencilik faaliyetleri anlayışındaki zafiyetlerini ortaya çıkarmıştır. Benzer kazaların tekrar yaşanmaması için ders/dersler çıkarılmalıdır ve yönetim eksiklikleri giderilmelidir.

 

SOMUT GELİŞME SAĞLANAMADI

Kazanın üzerinden 170 gün geçmesine karşın henüz somut hiç bir gelişme sağlanamamıştır. Oysa Şili’deki bakır madeninde 5 Ağustos 2010 tarihinde meydana gelen göçük sonucu yüzeyden 680 metre derinde mahsur kalan 33 madenci, olaydan 70 gün sonra kurtarılmıştır. Oluş biçimiyle ve sonuçlarıyla iki iş kazası birbirinden çok farklı olup, buna göre değerlendirilmesi gerekir. Ancak, kaza sonrası kurtarma olayında ve insana verilen değer açısından bakıldığında farklılık bariz bir şekilde ortadadır. Birisinde devletin en üst makamı başta olmak üzere olay tüm kamuoyunca takip edilmiş, bütün bilimsel ve teknik olanaklar kullanılmıştır. Buna karşılık ülkemizdeki kazada kuyuda kalan iki işçinin naaşları unutulmuş, sanki sıradan bir iş yapılıyormuş gibi bürokratik ve ticari önceliklerle işlemler takip edilmeye çalışılmıştır/çalışılmaktadır.

 

ÜLKE İÇİN İTİBAR KAYBI

Olayın bugüne kadar sonuçlandırılamaması ülkemiz için ciddi bir itibar kaybıdır. Bu gelişmeler kamu vicdanını rahatsız etmekte, başta maden mühendisleri olmak üzere tüm mühendis arkadaşlarımızı ve kurum çalışanlarını üzmekte ve ölen işçilerin yakınlarının acılarını daha da arttırmaktadır. Türkiye Taşkömürü Kurumu; üretim kültürü, bilgi birikimi ve deneyimiyle yeraltındaki iki işçiye ulaşma olanağına ve yeteneğine sahiptir. Aynı zamanda asli görevi olan bu konunun, deneyimi ve referansı tartışmalı olan Çinli bir firmaya ihale edilmesi havzada çalışan mühendis, teknik eleman ve çalışanlara yapılan büyük bir haksızlıktır ve büyük bir ayıptır. Kurumun bu yaklaşımı kendine ve 160 yıllık Zonguldak madencilik birikimine güvensizlik midir? Yoksa üst yönetim madencilik yapmaktan vaz mı geçmiştir? Yeraltı madenciliği ile olan herkes bilir ki 2 madencimizin bulunduğu kuyu dibine -540’dan veya bir üst kottan müdahale edilebilir.

 

ACİL SONUÇLANDIRILMALI

Kurum, iki işçiye ulaşma çalışmalarını kendisi yürütmeli ve acilen sonuçlandırmalıdır. Türkiye’nin en donanımlı tahlisiye ve kurtarma ekiplerinden birisine sahip olan kurum, 1992 Kozlu kazasında ve 1999 İzmit, ve Düzce depremlerinde gerçekleştirdikleri kurtarma çalışmalarıyla neler yapabildiklerini herkese göstermiştir. Madencilerin cesaretini, azim ve kararlılığını bilmeyenlere yakın tarihimizi dikkatle okumalarını tavsiye ediyoruz. Kurumun her türlü asli işini taşerona vererek üretim refleksinin kaybolmasına neden olan ve en sonunda cenazelerini çıkarma işini dahi ihale eden yetkililerin başını ellerinin arasına alıp nerede hata yaptıklarını düşünmeleri gerekir.

 

SORUMLULUK ÜSTLENİRİZ

O kadar birikimin dağıtılarak bu günkü aciz duruma gelinmesinden sorumlu olan başta siyasi otorite olmak üzere tüm yöneticiler vicdani ve hukuki gereklilikleri yerine getirmelidir. Bu konuda Odamızın asli görevi olmamasına karşın kamusal sorumluluğumuz gereği, hiç bir karşılık beklemeksizin iki işçinin çıkarılması çalışmalarında, Maden Mühendisleri Odası olarak görev ve sorumluluk üstlenebileceğimizi belirtiyoruz. Gelinen bu durumdan çok rahatsız olan ve çalışmaya katkı koymaya hazır deneyimli maden mühendisi ve diğer mühendis meslektaşlarımızın olduğunu da kamuoyuyla paylaşıyoruz”