Soma’daki maden faciasında yaşamını yitiren maden işçileri için anma etkinliği düzenlendi. GMİS Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Tutkun, “Elbette madencilik literatüründe kaçınılmaz kaza tanımı da vardır. Ama bu kaçınılmazlık meydana gelen kazalar içinde çok az bir orandır. Ama böylesi vurdumduymaz, böylesine iş güvenliği kurallarına uyumsuz, güvensiz çalışma koşullarında bir kaza TTK’da olması mümkün değildir” dedi.

 

Manisa’nın Soma ilçesinde bir maden ocağında 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen maden faciasında yaşamını yitiren 301 madenci için, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessesesi’nde çalışan maden işçileri Kur’anı Kerim okuttu, dua etti. Sabah 08-16 vardiyasına giden maden işçilerinin tertip sonrası kuyu başında düzenledikleri merasimde okunan Kur-an sonrasında başta Soma faciasında yaşamını yitiren madenciler olmak üzere meydana gelen tüm maden kazalarında yaşamını yitirenler için dua edildi. Kur-an okunurken madencilere mevlit şekeri dağıtıldı ve gül suyu döküldü.

 

RAPORLA RESMİYET KAZANDI

Kur-an merasimi sonrasında tertip yerlerinde iş başı yapmak için Üzülmez Kuyusundan topluca ocağa indiler. Kur-an merasimi sonrası Soma’daki kaza ile ilgili izlenimlerini basına anlatan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS)  Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, “Soma’da meydana gelen maden faciasına kaza dememiz mümkün değil. Bu açık açık iş cinayeti, bir katliam.  Bu teknik bilirkişi raporlarıyla da resmiyet kazandı. Madencilik zor bir meslek. Elbette madencilik literatüründe kaçınılmaz kaza tanımı da vardır. Ama bu kaçınılmazlık meydana gelen kazalar içinde çok az bir orandır. Ama böylesi vurdumduymaz, böylesine iş güvenliği kurallarına uyumsuz, güvensiz çalışma koşullarında bir kaza TTK’da olması mümkün değildir.

 

“DÜNYAYA GÖSTERDİ”

TTK can güvenliği, işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda teknik donanım ve yetişmiş elemanı olarak ülkemizin en iyi madencilik kurumudur. Bunu da zaten Soma kazasındaki kurtarma çalışmaları sırasında oraya giden arkadaşlarımız ülkemize ve dünyaya bir kez daha gösterdiler. Ben Soma faciasında yaşamını yitiren 301 maden şehidimize ve bugüne kadar meydana gelen kazalarda yaşamını yitiren tüm maden şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Mekanları cennet olsun” dedi.

 

 

(Haber Merkezi)