Türkiye’nin ilk sosyal güvenlik kuruluşu olan Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı’nın 2015 yılı Danışma Kurulu Toplantısı 26 Ekim 2015 tarihinde Zonguldak’ta Amelebirliği Salonu’nda gerçekleştirildi.

Toplantıya, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Sekreteri Hakkı Arslan, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Satılmış Uludağ, GMİS’in şube başkan ve yöneticileri, TTK Genel Müdürlük ve Müessese Müdürlüklerinin yöneticileri, eski Amelebirliği Başkanları, Zonguldak Belediyesi Başkan Yardımcısı Kemal Cangöz, İş Kur İl Müdürü Gönül Demirsu ile Amelebirliği Başkanı Osman Balamir ve Danışma Kurulu üyeleri katıldı.

Amelebirliği Danışma Kurulu’nda bir konuşma yapan GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) tarihinin en az işçisiyle en az üretimini yaptığına dikkat çekerek, “Yıllık 25 milyon tondan fazla taşkömürü ihtiyacı olan Türkiye’de bu ihtiyacın önemli bir bölümünün Zonguldak Havzası’ndan karşılanması mümkündür. Bugün itibariyle TTK’nın norm kadro açığının kapatılabilmesi için yaklaşık 5 bin işçi alınması gerekiyor. Zonguldak’ta kömür var, işsiz var. Ülkemizin taşkömürüne ihtiyacı var ve bu nedenle TTK’nın sorunu sadece Zonguldak’ın değil ülkemizin sorunudur” dedi.

Demirci şöyle konuştu;

“Kurtuluş Savaşının devam ettiği yıllarda hiç bir sosyal güvencesi olmadan çalışan maden işçilerinin çalışma koşullarını düzenlemek amacıyla kurulan, Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığımızın,

2015 yılı Toplantısı’nın hayırlı olmasını diliyorum.

Bizler, 167 yıllık üretim ve mücadele kültürüne sahip bir bölgeyiz. Zonguldak ve bölgesi taşkömürü ile var olmuş, gelişmiş, göç alarak büyümüştür.

Ancak son 30 yıldır uygulanan yanlış politikalar nedeniyle TTK küçültülmüştür. TTK küçüldükçe Zonguldak da küçülmüş ve göç verir hale gelmiştir.


TTK’NIN SORUNLARINI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZİ ANLATTIK, ANLATIYORUZ

Bu hafta sonu 1 Kasım’da yeniden siyasi seçimler yapılacak. Bu seçimlerin ülkemize ve Zonguldak’a hayırlı olmasını diliyoruz. Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak milletvekili adaylarımızdan, Zonguldak ve TTK adına verdikleri sözleri dinliyoruz. Bizler, Genel Maden İşçileri Sendikası olarak Ankara’ya, milletvekillerimize, milletvekili adaylarımıza Zonguldak’ta siyasi parti temsilcilerine TTK’nın sorunlarını anlattık, çözüm önerilerimizi sunduk, sunuyoruz.

Artık taşkömürü gerçeğini bilen, Zonguldak gerçeğini bilen herkes TTK’nın taşkömürü üretimini artırması gerektiğini de biliyor.


TTK’YA 5 BİN İŞÇİ ALINMASI GEREKİYOR

Ne yazık ki 9 binin altına düşen işçi sayısı ve her geçen gün artan işçi açıkları nedeniyle tablo tam tersinedir.

TTK, tarihinin en az işçisiyle en az üretimini yapıyor.

Yıllık 25 milyon tondan fazla taşkömürü ihtiyacı olan Türkiye’de bu ihtiyacın önemli bir bölümünün Zonguldak Havzası’ndan karşılanması mümkündür.

Bugün itibariyle TTK’nın norm kadro açığının kapatılabilmesi için yaklaşık 5 bin işçi alınması gerekiyor. TTK Genel Müdürlüğü’nün de talebi olan 3 bin 200 işçi derhal alınmalı ve ardından çalışan işçi sayısı norm kadro düzeyine çıkarılmalıdır.

Zonguldak’ta kömür var, işsiz var.

Ülkemizin taşkömürüne ihtiyacı var ve bu nedenle TTK’nın sorunu sadece Zonguldak’ın değil ülkemizin sorunudur.

Bu nedenle TTK’ya sahip çıkmak, Zonguldak’a, bölgemize ve ülkemize sahip çıkmak demektir.

TTK’nın işçi açıkları acilen giderilmeli ve kurumun norm kadro ile istikrarlı şekilde çalışması sağlanmalıdır.

1 Kasım seçimlerinin ardından ülkemizdeki siyasi tablo ortaya çıkınca ilgili bakanlıklar ve Hükümet düzeyinde yapacağımız görüşmelerle sonuca ulaşacağımıza inanıyoruz.


ÜRETİMİN DURDURULMASINA İTİRAZLARIMIZI YAPTIK

2014 yılında 301 madenci kardeşimizin şehit olduğu Soma faciasının ardından yasalar çıkarılmış, taraflarla yeterince görüşülmeden iş güvenliği ile ilgili yönetmelikler hazırlanmıştır. Havza tarihinde bir tek kayıtlı kazanın bile olmadığı hidrojen sülfür gazını ölçecek sensörlerin bulunmadığı gerekçesiyle TTK’nın bazı müesseselerinde üretimin durdurulması doğru değildir.

Üretimin durdurulmasına karşı itirazlarımızı yaptık. Bu yanlışın düzeltilmesini istiyoruz.

Kurumun sorunlarının çözümü konusunda özveriyle ve gayretle çalışan, duyarlılık gösteren başta Kurum yetkilileri olmak üzere herkese teşekkür ediyoruz.


ÜLKEMİZİN VAZGEÇİLMEZ KURUMLARINA HERKES SAHİP ÇIKMALIDIR

Hepimizin görevi, ülkemizin ve bölgemizin vazgeçilemez kurumlarına her şart altında sahip çıkmaktır.

Etle tırnak gibi bütünleşmiş olan Türkiye Taşkömürü Kurumu, Genel Maden İşçileri Sendikası ve Amelebirliğimiz, sadece Zonguldak’ın değil ülkemizin de çok önemli ve değerli kurumlarıdır.

Bu kurumlara herkes sahip çıkmalıdır.

Madencilik özveri isteyen zor ve riskli bir meslektir. Bizler, her gün ailelerimizle helalleşerek yerin yüzlerce metre altında alın teri döküyoruz.

Bu meslek içinde dayanışmayı, yardımlaşmayı, birlik ve beraberliği her an canlı tutmalıyız.

TTK’nın daha verimli çalışabilmesi için herkesi duyarlı olmaya davet ediyoruz.

Birbirimize daha sıkı kenetlenerek her sorunu aşacağımızdan şüphe yoktur.