CHP Zonguldak Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Ali İhsan Köktürk, Türkiye Taşkömürleri Kurumunun denetim ve değerlendirilme konulu toplantısına ilişkin açıklamalarda bulundu.

 

“Hazırlık işlerindeki taşeron uygulamasının kaldırılması, iş ve işçi güvenliği tedbirleri arttırılmalı, taşkömürü madenciliğinde teşvik zorunludur” ifadelerine yer veren Köktürk konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şu görüşlere yer verdi:

 

İSTİHDAM-ÜRETİM-KAR
“Bugün, “Türkiye Taşkömürleri Kurumunun denetim ve değerlendirilmesi” konulu gündemle toplanan KİT Komisyonu toplantısına Zonguldak Milletvekili TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Sayın Ali İhsan Köktürk ve Bartın Milletvekili TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Sayın M. Rıza Yalçınkaya da katıldı. Sayıştay deneticilerinin de hazır bulunduğu toplantıda; kurumun çalışmaları, verimliliği, iş kazaları, istihdam – üretim – kar ve zarar durumu, yatırım projelerinin gerçekleşme oranı ve diğer tüm konular değerlendirildi. Komisyon Üyelerinin Sayıştay denetim raporları ve kurum raporu üzerine konuşmalarından sonra Sayın Köktürk ve Sayın Yalçınkaya da söz alarak kurumun; “Havza, bölge ve Türkiye” üzerindeki önemini vurgulayan konuşmalar yaptılar.  Köktürk; “TTK’nın stratejik konumu, ülkemizdeki tek koklaşabilir taşkömürü kaynağı olduğunu, yıllarca ülke ağır sanayisini omuzlarında taşıdığını, Türkiye’nin dört bir tarafından gelen insanlara iş ve aş kapısı olduğunu, 1980’li yıllardan sonra ve özellikle AKP döneminde ise gözden çıkarıldığını, kurumun üretiminin ve çalışan sayısının mütemadiyen düştüğünü, bu durumunda özellikle Zonguldak bölgesine ve ülke ekonomisine ciddi olumsuzluklar verdiğini” belirtti.

 

“ZONGULDAK’A VEFASIZLIK YAPILDI”
Köktürk yine; “TTK’dan çalışan sayısının 10 binlerin altına düşmesi ve özel ocaklarda yaşanan sıkıntılar nedeniyle Zonguldak’ın göç verdiğini, bunun bir sosyal patlama noktasına ulaştığını, sosyal devleti tehdit eder hale geldiğini, ülkedeki her yıl nüfus artış hızı binde 14 olmasına karşın, Zonguldak nüfusunun her yıl binde 8 azaldığını ve son üç yılda 45 bin göç verdiğini, Zonguldak’ın bunu hak etmediğini, 5000 madencisini şehit veren Zonguldak’a vefasızlık yapıldığını” sözlerine ekledi.

 

YERLİ KÖMÜR ÜRETİMİ ARTTIRILMALI
Devamında Köktürk; “taşkömürü üretiminin düşmesinin ülke ekonomisine zarar verdiğini” de belirterek, “60 milyar dolarlık cari açığın neredeyse tamamının enerji ithalatından kaynaklandığını, bu durumun bağımsızlığımızı tehdit eder hale geldiğini, yerli kömür üretiminin artırılmasının bu anlamda da zorunlu olduğunu” belirtti. Köktürk; bu nedenle acil önlemler alınması gerektiğini, üretim ve istihdamın artırılması için TTK’ya ivedilikle 5000 işçi alınmasını, TTK’da yeraltı hazırlık işlerindeki taşeron uygulamasının kaldırılmasını, % 28’lerde olan “yatırımın gerçekleşme oranı”nın çok düşük kalması nedeniyle, yatırımın ve mekanizasyonun artırılmasını, İş ve işçi sağlığı tedbirlerinin artırılarak iş kazası yaralanma ve ölümlerinin önlenmesini, Özellikle gerek iş güvenliği araç ve gereçleri gerekse diğer alanlarda taşkömürü üretimindeki teşvik uygulamasının gerçekleştirilmesini, uygulanabilir hale dönüştürülmesini,  Ana başlıklar halinde önerdi”

 

(Haber Merkezi)